Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bolile reumatice (reumatismul)

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati

Sus
Bolile reumatice (reumatismul)

Reumatismul nu se refera la o singura afectiune . Adesea, oamenii asociaza reumatismul cu artritele sau cu febra reumatica (complicatie a streptococului de grup A) care pot afecta functia inimii.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta si organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii, pielea etc. Edemul (umflarea), eritemul (roseata), rigiditatea (impotenta functionala), caldura si durerea sunt simptome de inflamatie specifice bolilor reumatice.

Bolile reumatice au fost clasificate in functie de localizare si de caracteristicile simptomelor in:

afectare localizata (ex.: bursita);
afectare regionala (ex.: tulburarile articulatiei temporo-mandibulare);
afectare generalizata (ex.: fibromialgia);
afectare psihogena (ex.: durerile musculare si articulare care sunt in contradictie cu starea fiziologica reala a unei persoane, determinate de tulburari psihice).

Forme de afectare reumatica

Sus

Afectiuni asociate termenului general de reumatism sau boli reumatice sunt: artrita reumatoida, osteoartrita, lupus eritematos sistemic, fibromialgia,tendinita etc.

Bolile autoimune caracterizate prin prezenta durerii au fost considerate in trecut forme de reumatism, de exemplu, lupusul (care era considerat o forma de reumatism). Asupra mecanismelor de actiune ale bolile reumatice, acestea nu se refera in mod explicit la disfunctia unor articulatii, ci la modul in care sistemul imunitar sub influenta a diversi factori, afecteaza articulatiile, muschii si organele.

O alta forma de reumatism este reumatismul non-articular, care afecteaza tesuturile moi, provocand durere in tot corpul. Din aceasta categorie fac parte: tendinita si fibromialgia.

De asemenea, aceasta forma de reumatism poate fi localizata in zone diverse ale organismului. De exemplu, bursita afecteaza si determina inflamatia burselor din organism (un saculet special cu fluid care protejeaza partile mobile ale articulatiilor si muschii care se suprapun).

Alte forme de reumatism pot fi cauzate de miscarea repetitiva. Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median. Canalul carpian este un pasaj ingust inconjurat de oase si ligamente pe partea palmei. Cand nervul median este comprimat, simptomele pot include amorteala, furnicaturi si slabiciune in mana si brat.

O anatomie diferita a incheieturii mainii, diverse probleme de sanatate, miscarile repetitive ale mainii etc pot contribui la sindromul tunelului carpian.

Un tratament adecvat amelioreaza furnicaturile si amorteala, putand sa restabileasca functia mainii.

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele bolilor reumatice includ:
- febra;
- inflamatie;
- durere;
- rigiditate musculara;

-impotenta functionala;

-stare general alterala etc.

Cauze

Sus

Factori care favorizeaza aparitia afectiunilor reumatice:
- prezenta in sange a unor toxine din cauza functionarii necorespunzatoare a metabolismului, digestiei, excretiei etc;
-un complex de factori ereditatari, genetici, factori de mediu, factori hormonali etc;

- diverse infectii - la nivelul dintilor, amigdalelor, aparatului respirator etc;
- expunerea la frig sau umiditate etc.

Efectele sarcinii asupra bolilor reumatice

Sus

Efectele sarcinii asupra bolilor reumatice variaza in functie de tipul bolii.
Artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic sunt boli ale caror simptome vor fi modificate de catre sarcina. Cursul artritei reumatoide se schimba in timpul sarcinii. Aproximativ 50% dintre femeile insarcinate cu artrita reumatoida au o activitate scazuta a bolii, 20% - 40% ating remisia pana in al treilea trimestru si aproape 20% vor avea o activitate a bolii mai grava, moderat-inalta in timpul sarcinii, putand sa necesite o interventie terapeutica suplimentara.

De asemenea, in alte boli, precum sclerodermia (in absenta hipertensiunii sau fibrozei pulmonare), polimiozita, dermatomiozita, vasculita etc, este recomandata incercarea unei sarcini de preferat in situatia in care aceste boli sunt tinute sub control.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul se bazeaza in primul rand pe anamneza, manifestarile simptomatice, examenul fizic si istoricul medical. Medicul reumatolog curant poate solicita realizarea unor radiografii sau teste de sange pentru a determina cu exactitate tipul afectiunii reumatice.

Din punct de vedere al tratamentului bolilor reumatice, acesta include medicatie pentru ameliorarea simptomelor si pentru mentinerea bolii sub control. Alte strategii de tratament includ:
- exercitii fizice realizate in mod constant;
- dieta echilibrata;
- diminuarea stresului;
- odihna;

- un stil de viata sanatos etc.

In colaborarea cu medicul reumatolog pot fi gasite cele mai bune optiuni terapeutice pentru boala reumatica de care suferiti!

Spondilita anchilozanta

Sus

Spondilita anchilozanta este o boala cronic inflamatorie a coloanei vertebrale. Durerile cronice de spate si rigiditatea progresiva a coloanei vertebrale sunt cele mai frecvente caracteristici ale acestei boli. Implicarea coloanei vertebrale cu afectarea mobilitatii acesteia si aparitia unor anomalii posturale, a articulatiilor sacroiliace, articulatiilor periferice cu aparitia de artrita periferica, entezele etc sunt caracteristice. Asadar, boala poate declansa durere si tumefactie si in alte parti ale corpului, nu doar la nivelul coloanei vertebrale.Obiectivele tratamentului trebuie sa se concentreze pe ameliorarea durerii si rigiditatii, mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale si a capacitatii functionale. De asemenea, foarte important este si prevenirea complicatiilor atat ale bolii, cat si ale tratamentului in sine.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune caracterizata prin dureri musculoscheletale cronice larg raspandite pe suprafata corporala. Fatigabilitatea, tulburarile cognitive si diversele simptome de tip somatice insotesc adesea aceasta boala. Fibromialgia are o etiologie necunoscuta si o fiziopatologie incerta. Nu exista dovezi ale inflamatiei tesuturilor. Practic este o tulburare de reglare a durerii, asa cum sugereaza cercetarile in curs .

Fibromialgia este considerata a fi o tulburare neurosenzoriala in care individul nu este capabil sa proceseze durerea .

Guta

Sus

Guta se caracterizeaza prin depunerea cristalelor monohidrat de urat monosodic in tesuturi. Hiperuricemia este principala cauza de guta, dar nu este singurul factor de risc. Alti factori implicati sunt reprezentati de varsta inaintata, sexul masculin, obezitatea, o dieta bogata in purine ( consumul de alimente animale-oragne, carne rosie etc), alcoolul, anumite medicamente, comorbiditati diverse, genetica etc. In timpul puseelor acute, scopul este exclusiv reducerea inflamatiei si a simptomelor. Scopul pe termen lung este de a reduce nivelul uratului seric. Cea mai frecvent afectata articulatie este prima articulatie metatarsofalangiana. Pacientii prezinta de obicei un debut acut cu o durere atroce , care poate sa trezeasca pacientul din somn sau se poate dezvolta progresiv. Durerea este de obicei severa. Apare o inflamatie locala cu eritem, edem, tegumente calde, impotenta functionala. Din punct de vedere sistemic poate aparea febra, stare general alterata, fatigabilitate.

Artrita infectioasa

Sus

Unele forme de artrita sunt cauzate de infectii virale, iar altele de infectii bacteriene. De exemplu, boala Lyme, cauzata de muscatura unei capuse care transporta bacterii specifice, provoaca inflamatii, durere si rigiditatea articulatiilor.

Alte tipuri includ artrita cu parvovirus si artrita gonococica. Identificarea precoce a acestor infectii impune tratamentul cu antibiotice pentru a se preveni afectarea grava a articulatiilor.

Artrita juvenila idiopatica

Sus

Cunoscuta si sub denumirea de poliartrita reumatoida juvenila, este un tip de artrita intalnit la copiii sub varsta de 16 ani. Artrita reumatoida juvenila provoaca dureri persistente, tumefiere si rigiditate.

Unele tipuri de artrita reumatoida juvenila pot determina complicatii grave, cum ar fi tulburari de crestere.

Lupus eritematos sistemic

Sus

Este o boala cronica inflamatorie care se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane ataca propriile tesuturi si organe. Inflamatia din cadrul lupusului eritematos sistemic poate afecta mai multe sisteme, inclusiv articulatiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, inima,plamanii etc.

Persoanele cu LES pot prezenta o varietate de simptome care includ oboseala, eruptii, febra si durere, edem la nivelul articulaiilor.
Alte simptome pot include fotosensibilitate, ulcere orale, artrita, probleme pulmonare, probleme cardiace, probleme renale, convulsii, psihoza si anomalii ale celulelor sanguine si imunologice.

Prin administrarea tratamentului corespunzator, majoritatea pacientilor pot avea o viata activa. Aproximativ 90% dintre pacienti sunt femei.

Osteoartrita

Sus

Osteoartrita sau osteoartroza este una dintre cele mai intalnite reumatisme degenerative, care apare atunci cand cartilajul articulatiilor este distrus. Pot fi afectate oricare dintre articulatiile corpului, dar cel mai frecvent afectate sunt: mainile, soldurile, genunchii, gatul si partea inferioara a spatelui.

Osteoartrita se agraveaza treptat, dar cu toate acestea, tratamentele pot ameliora durerea si ii pot ajuta pe cei in cauza sa ramana activi.

Polimialgia reumatica

Sus

Polimialgia reumatica este o tulburare reumatica ce se caracterizeaza prin durere si rigiditate la nivelul gatului, umarului si zona soldului. Aceasta tulburare este mai frecventa la adultii albi cu varsta peste 50 de ani. Este o afectiune inflamatorie asociata cu o cresterea vitezei de sedimentare a eritrocitelor si a proteinei C-reactive . De asemenea, poate determina dureri de cap, inflamatie, scadere in greutate si febra.

Persoanele cu aceasta boala manifesta redoare matinala, dureri in partea inferioara a spatelui, gatului, soldului si umerilor. Simptomele apar destul de rapid si sunt cauzate de disfunctia tendoanelor, muschilor, ligamentelor si tesuturilor articulare.

Artrita psoriazica

Sus

Aceasta artrita poate sa debuteze dupa aparitia psoriazisului cutanat, simultan cu el sau anterior acestuia. Psoriazisul este o boala grava de piele. De obicei boala reumatica apare ulterior celei cutanate, dar pot exista cazuri in care ordinea este inversata sau apar simultan.

Durerile articulare, rigiditatea si inflamatia sunt principalele simptome. Acestea pot afecta orice parte a corpului, inclusiv varful degetelor sau coloana vertebrala si pot varia de la relativ usoara pana la severa.

Artrita reactiva

Sus

Este declansata de o infectie care apare in intestine, organe genitale sau tract urinar. Articulatiile dureroase si umflate ale genunchilor, gleznelor, picioarelor, inflamatia ochilor, pielii, uretrei sunt principalele simptome.

Sindromul Reiter se refera cu precadere la un subtip al artritei reactive, care afecteaza in primul rand articulatiile, ochii si uretra.

Artita reumatoida

Sus

Artrita reumatoida este o boala inflamatorie autoimuna sistemica caracterizata prin articulatii dureroase, edematiate care pot afecta mobilitatea si deci calitatea vietii. Afecteaza majoritar cele mai mici articulatii ale mainilor si picioarelor, dar si alte articulatii sinoviale.

Rezultatul este inflamatia dureroasa a acestora care poate conduce in cele din urma la deformari si eroziuni osoase. Boala autoimuna, artrita reumatoida, apare atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile propriului corp. Ca semne sistemice pot aparea febra,oboseala, stare general alterata etc.

Afectiunea este mai frecventa la femei decat la barbati. Optiunile de tratament s-au extins foarte mult in ultimele decenii.

Sclerodermia

Sus

Sclerodermia este o tulburare a tesutului conjunctiv caracterizata prin ingrosarea si intarirea pielii. Cuvantul „sclero” inseamna „greu” in limba greaca, iar cuvantul „derma” inseamna piele. Exista doua tipuri principale de sclerodermie: localizata si sistemica (numita si scleroza sistemica). In sclerodermia localizata boala afecteaza in principal pielea si poate implica muschii si oasele. In sclerodermia sistemica, exista implicare a organelor interne, cum ar fi tractul digestiv, inima, pamanii, rinichii etc.

Bursita

Este o afectiune dureroasa, care afecteaza bursa - un saculet mic, plin cu lichid, care actioneaza ca un tampon pentru oasele, tendoanele si muschii din zona articulatiilor.

Bursita apare atunci cand o bursa se inflameaza. Frecvent, bursita apare in zona urmerilor, coatelor sau soldurilor, dar se poate manifesta si la genunchi, calcai etc.

De regula, boala apare la nivelul articulatiilor care efectueaza miscari repetitive. Tratamentul presupune odihna articulatiilor afectate si protejarea lor de traume suplimentare. In majoritatea cazurilor, bursita dispare in decurs de cateva saptamani cu tratament adecvat, dar recurentele pot fi predictibile.

Tendinita

Sus

Este o inflamatie a unui tendon (fascicul fibros care ataseaza muschii la oase). Boala provoaca durere si sensibilitate. Poate sa se manifeste la nivelul oricarui tendon al corpului, dar frecvent sunt afectate tendoanele din jurul umerilor, coatelor, incheieturilor si in zona calcaiului.

Daca tendinita este severa si se ajunge la ruptura de tendon este necesara interventia chirurgicala. Cu toate acestea, cele mai multe cauzuri pot fi tratate cu succes prin repaus si medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiei.

Sindromul Sjogren

Sus

Este o boala inflamatorie, autoimuna, care poate fi sau nu insotita de alte boli autoimune (artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic etc.).Sindromul Sjogren se manifesta prin:

- sindromul ochiului uscat (glandele lacrimale nu functioneaza normal);

- senzatie de arsura si de iritatie a ochiului;

- xerostomie (glandele salivare nu functioneaza normal);

- carii dentare, boli ale gingiilor, afte;

- rigiditate si durere articulara (rar);

- boli ale organelor interne (rar).

Polimiozita

Sus

Este o miopatie inflamatorie caracterizata prin inflamatii musculare si slabiciune care se manifesta prin slabiciunea muschilor scheletici (acestia controleaza locomotia).

Polimiozita poate sa apara la orice varsta, boala manifestandu-se treptat, in cateva saptamani sau luni.

Febra reumatica

Sus

Este o boala inflamatorie care se poate dezvolta ca o complicatie a faringitei streptococice netratata sau tratata inadecvat. Streptococul localizat la nivelul gatului provoaca o infectie cu streptococ de grup A.

Febra reumatica este frecvent intalnita la copii , dar se poate dezvolta si la tineri si adulti .

Tratamentul are scopul de a reduce deteriorarea tesutului provocata de inflamatie, reducerea durerii si a altor simptome, precum si prevenirea recurentei febrei reumatice.

Capsulita adeziva (retractila)

Intitulata si umarul inghetat, capsulita adeziva este o afectiune caracterizata prin rigiditate, limitarea miscarii si durere la nivelul umarului. Semnele si simptomele apar treptat, se agraveaza in timp si dispar dupa o perioada.

Tratamentul consta in recuperare medicala specifica.

Pentru o categorie destul de restransa de persoane, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru intinderea capsulei articulare contractate, fiind astfel recapatata mobilitatea (pentru mentinerea acesteia este necesara fizioterapia).

Sfaturi pentru a face fata bolilor reumatice

Sus

- Practicarea regulata a exercitiilor fizice usoare, cum ar fi mersul pe jos, innotul, ciclismul sau aerobic in apa;

- Intinderea constanta a articulatiilor si muschilor pentru a preveni rigiditatea;

- Incercati sa va descoperiti limitele pentru a nu solicita prea mult articulatiile;

- In caz de supraponderabilitate sau obezitate, articulatiile si muschii sunt suprasolicitati de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din aceasta cauza se recomanda sa urmati un plan de alimentatie sanatoasa si de scadere in greutate;

- Incercati sa reduceti stresul si tensiunea prin practicarea de exercitii de respiratie profunda, gandire pozitiva, meditatie etc.

Terapii alternative

Sus

Exista o serie de terapii alternative sau complementare cu efecte considerabile pentru bolile reumatice. In timp ce tratamentul medicamentos are un rol important, utilizarea anumitor terapii complementare (acupunctura, meditatia, terapia cu apa calda si rece etc.) pot contribui la ameliorarea durerii si mentinerea mobilitatii. In plus, unguentele topice sunt adesea folosite pentru diminuarea durerilor articulare.

Terapia cald-rece (termoterapia)

• Terapia prin caldura - crestere fluxul sanguin, creste toleranta la durere si flexibilitatea. Pentru aplicarea acestei terapii se utilizeaza: parafina, ultrasunetele, hidroterapia, caldura umeda.

• Terapia cu aplicatii reci (compresii, masaj cu gheata, scufundarea in apa rece, unguente etc.) - reduce inflamatia si spasmele musculare.

Terapia de relaxare

Meditatia, incordarea progresiva si apoi relaxarea muschilor si exercitiile de respiratie pot relaxa muschii, calmand astfel durerea. Terapiile de relaxare sunt benefice si este esential cabolnavul sa constientizeze ca la fel de importanta ca si tratarea bolii este diminuarea simptomelor pentru imbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi.

Bibliografe:

-Imboden, J., Hellmann, D. and Stone, J., n.d. Current Diagnosis and Treatment in Rheumatology.
-Littlejohn EA. Pregnancy and rheumatoid arthritis. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2019 Oct 9. 13(9):696-8.
-Barbhaiya M, Bermas BL. Evaluation and management of systemic lupus erythematosus and rheumatoid arthritis during pregnancy. Clin Immunol. 2013 May 23.
-Krause ML, Makol A. Management of rheumatoid arthritis during pregnancy: challenges and solutions. Open Access Rheumatol. 2016. 8:23-36.
Goldenberg DL. Fibromyalgia syndrome. An emerging but controversial condition. JAMA. 1987 May 22-29;257(20):2782-7.
-Clauw DJ. Fibromyalgia: a clinical review. JAMA. 2014 Apr 16;311(15):1547-55.
-Pomares FB, Funck T, Feier NA, Roy S, Daigle-Martel A, Ceko M, Narayanan S, Araujo D, Thiel A, Stikov N, Fitzcharles MA, Schweinhardt P. Histological Underpinnings of Grey Matter Changes in Fibromyalgia Investigated Using Multimodal Brain Imaging. J Neurosci. 2017 Feb 01;37(5):1090-1101.
-Neogi T. Gout. Ann Intern Med. 2016 Jul 05;165(1):ITC1-ITC16.
-Dalbeth N, Merriman TR, Stamp LK. Gout. Lancet. 2016 Oct 22;388(10055):2039-2052.
-Abhishek A, Roddy E, Doherty M. Gout - a guide for the general and acute physicians. Clin Med (Lond). 2017 Feb;17(1):54-59.
-Choi HK, Niu J, Neogi T, Chen CA, Chaisson C, Hunter D, Zhang Y. Nocturnal risk of gout attacks. Arthritis Rheumatol. 2015 Feb;67(2):555-62.
-Careta MF, Romiti R. Localized scleroderma: clinical spectrum and therapeutic update. An Bras Dermatol. 2015 Jan-Feb;90(1):62-73.
-Denton CP, Khanna D. Systemic sclerosis. Lancet. 2017 Oct 07;390(10103):1685-1699.
-Cdc.gov. 2021. Rheumatic Fever: All You Need to Know | CDC.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate