Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pancreatita autoimuna

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este pancreatita autoimuna

Sus
Pancreatita autoimuna

Pancreatita autoimuna (AIP) este o inflamatie cronica despre care se crede ca este cauzata de sistemul imunitar al organismului care ataca pancreasul si care raspunde la terapia cu steroizi. Doua subtipuri de AIP sunt acum recunoscute, tipul 1 si tipul 2.

AIP de tip 1 este manifestarea pancreatica a unei boli numita boala legata de IgG4 (IgG4-RD). Aceasta boala afecteaza adesea mai multe organe, inclusiv pancreasul, caile biliare din ficat, glandele salivare, rinichii si ganglionii limfatici.

AIP de tip 2 pare sa afecteze doar pancreasul, desi aproximativ o treime dintre persoanele cu AIP de tip 2 au boala inflamatorie intestinala asociata.

AIP de tip 1 poate fi diagnosticata eronat ca si cancer pancreatic. Cele doua afectiuni au semne si simptome care se suprapun, dar tratamente foarte diferite, asa ca este foarte important sa se distinga una de alta.

Cuprins articol

  1. Ce este pancreatita autoimuna
  2. Simptome
  3. Cand sa vezi un medic
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Complicatii
  7. Diagnostic
  8. Teste
  9. Tratament
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Pancreatita autoimuna (AIP) este dificil de diagnosticat. Adesea, nu provoaca niciun simptom. Simptomele si semnele de tip 1 AIP sunt similare cu cele ale cancerului pancreatic. Semnele si simptomele cancerului pancreatic pot include:
• Urina inchisa la culoare
• Scaune palide sau scaune care plutesc in toaleta
• Piele si ochi galbeni (icter)
• Durere in partea superioara a abdomenului sau in partea mijlocie a spatelui
• Greata si varsaturi
• Slabiciune sau oboseala extrema
• Pierderea poftei de mancare sau senzatie de satietate
• Pierdere in greutate fara un motiv cunoscut

Cel mai frecvent semn al AIP de tip 1, prezent la aproximativ 80% dintre oameni, este icterul nedureros, cauzat de blocarea cailor biliare. AIP de tip 2 se poate prezenta cu episoade recurente de pancreatita acuta. Durerea in abdomenul superior, un simptom comun al cancerului pancreatic, este frecvent absenta in pancreatita autoimuna.

Diferentele dintre AIP de tip 1 si de tip 2 sunt:
In AIP de tip 1, boala poate afecta si alte organe in plus fata de pancreas. AIP de tip 2 afecteaza doar pancreasul, desi boala este asociata cu o alta afectiune autoimuna, boala inflamatorie intestinala.
AIP de tip 1 afecteaza predominant barbatii in decada a sasea pana la a saptea de viata.
AIP de tip 2 afecteaza atat barbatii, cat si femeile in mod egal si are o varsta de debut mai tanara in comparatie cu AIP de tip 1.
AIP de tip 1 are mai multe sanse de a recidiva dupa intreruperea tratamentului.

Cand sa vezi un medic

Sus

Pancreatita autoimuna adesea nu provoaca niciun simptom. Consultati-va medicul, totusi, daca aveti o scadere in greutate inexplicabila, dureri abdominale, icter sau alte semne si simptome care va deranjeaza.

Cauze

Sus

Medicii nu stiu ce cauzeaza pancreatita autoimuna, dar ca si in alte boli autoimune, se crede ca este cauzata de sistemul imunitar al organismului care ataca tesutul sanatos al corpului.

Factori de risc

Sus

Cele doua tipuri de AIP apar cu frecventa diferita in diferite parti ale lumii. In Statele Unite, aproximativ 80% dintre persoanele cu pancreatita autoimuna au tipul 1.

Persoanele cu pancreatita autoimuna de tip 1 adesea:
• Au peste 60 de ani
• Sunt de sex masculin

Persoanele cu pancreatita autoimuna de tip 2:
• Sunt adesea peste 40 de ani
• Sunt la fel de probabil sa fie femei ca si barbate
• Sunt mai susceptibili de a avea boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasa

Complicatii

Sus

Pancreatita autoimuna poate provoca o varietate de complicatii.
1. Insuficienta exocrin pancreatica. AIP poate afecta capacitatea pancreasului de a produce suficiente enzime. Semnele si simptomele pot include diaree, scadere in greutate, boli metabolice ale oaselor si deficienta de vitamine sau minerale.
2. Diabet. Deoarece pancreasul este organul care produce insulina, deteriorarea acestuia poate cauza diabet si este posibil sa aveti nevoie de tratament cu medicamente orale sau insulina.
3. Strictura pancreaticasi a cailor biliare.
4. Calcificari sau pietre pancreatice.

Tratamentele pentru pancreatita autoimuna, cum ar fi utilizarea pe termen lung a steroizilor, pot provoca, de asemenea, complicatii. Cu toate acestea, chiar si cu aceste complicatii, persoanele care sunt tratate pentru pancreatita autoimuna au o speranta de viata normala.

Nu exista o asociere stabilita intre AIP si cancerul pancreatic.

Diagnostic

Sus

Pancreatita autoimuna este greu de diagnosticat, deoarece semnele si simptomele ei sunt foarte asemanatoare cu cele ale cancerului pancreatic. Cu toate acestea, un diagnostic precis este extrem de important. Cancerul nediagnosticat poate duce la intarzierea sau neprimirea tratamentului necesar.

Persoanele cu AIP tind sa aiba o marire generala a pancreasului, dar pot avea si o masa in pancreas. Pentru a stabili diagnosticul si a determina ce tip de AIP aveti, sunt necesare teste de sange si imagistice.

Teste

Sus

Nici un singur test sau caracteristica nu identifica pancreatita autoimuna. Ghidurile de consens pentru diagnostic folosesc o combinatie de imagistica, teste de sange si rezultate ale biopsiei.

Testele specifice pot include:
• Teste imagistice. Testele pancreasului si ale altor organe pot include CT, RMN, ecografie endoscopica (EUS) si colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP).

• Analize de sange. Veti fi testat pentru niveluri crescute de imunoglobuline numite IgG4, produse de sistemul dumneavoastra imunitar. Persoanele cu AIP de tip 1, dar de obicei nu cu AIP de tip 2, vor avea niveluri sanguine foarte ridicate de IgG4. Cu toate acestea, un test pozitiv nu inseamna neaparat ca aveti boala. Un numar mic de persoane care nu au pancreatita autoimuna, inclusiv unele cu cancer pancreatic, au, de asemenea, niveluri ridicate de IgG4 in sange.

• Biopsie endoscopica a miezului. In acest test, patologii analizeaza o proba de tesut pancreatic in laborator. AIP are un aspect distinctiv care poate fi usor recunoscut la microscop de catre un patolog expert. Medicii introduc un tub mic (endoscop) prin cavitatea bucala in stomac si, ghidati de ultrasunete, indeparteaza o parte din tesut din pancreas folosind un ac special. Provocarea este obtinerea unui esantion de tesut suficient de mare pentru a fi analizat, mai degrab decat doar cateva celule. Aceasta procedura nu este disponibila pe scar larga, iar rezultatele pot sa nu fie concludente.

• Proba de steroizi. Pancreatita autoimuna rsspunde in general la steroizi; medicii folosesc uneori un curs de proba a acestui medicament pentru a confirma un diagnostic. Cu toate acestea, in mod ideal, aceasta strategie ar trebuii sa fie sub indrumarea expertilor, sa fie utilizata cu moderatie si sa fie facuta numai atunci cand exista dovezi solide care sa sustina un diagnostic de pancreatita autoimuna. Raspunsul la corticosteroizi este masurat prin CT si imbunatatirea nivelurilor serice de IgG4.

Tratament

Sus

1. Stent biliar. Inainte de a incepe medicatia, uneori, medicii vor introduce un tub pentru drenarea cailor biliare (stenting biliar) la persoanele cu simptome de icter obstructiv. Deseori, totusi, icterul se amelioreaza numai cu tratamentul cu steroizi. Uneori se recomanda drenajul daca diagnosticul este incert. Probele de tesut si celule din ductul biliar pot fi obtinute in momentul plasarii stentului.

2. Steroizi. Simptomele pancreatitei autoimune se amelioreaza adesea dupa un curs scurt de prednisolon sau prednison. Multi oameni raspund rapid, chiar dramatic. Uneori oamenii se imbunatatesc fara niciun tratament.

3. Imunosupresoare si imunomodulatoare. Aproximativ 30% pana la 50% din timp in AIP de tip 1 si mai putin de 10% din timp in AIP de tip 2, boala recidiveaza, necesitand tratament suplimentar, uneori pe termen lung.

Pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare grave asociate cu utilizarea prelungita a steroizilor, medicii adauga adesea la tratament medicamente care suprima sau modifica sistemul imunitar, uneori numite medicamente care economisesc steroizii. Este posibil sa renuntati cu totul la steroizi, in functie de raspunsul dumneavoastra la medicamentele care economisesc steroizi.

Imunosupresoarele si imunomodulatorii includ micofenolatul (CellCept), mercaptopurina (Purinethol, Purixan), azatioprina (Imuran, Azasan) si rituximab (Rituxan). In general, acestea au fost utilizate in grupuri mici de esantion si beneficiile pe termen lung sunt inca studiate.

Monitorizarea implicarii altor organe. AIP de tip 1 este adesea asociat cu implicarea altor organe, inclusiv ganglionii limfatici mariti si glandele salivare, cicatrizarea canalelor biliare, inflamatia ficatului si bolile renale. Desi aceste semne pot diminua sau disparea complet cu terapia cu steroizi, medicul dumneavoastra va continua sa va monitorizeze.

Concluzie

Sus

Pancreatita autoimuna este un tip neobisnuit de pancreatita in care sistemul tau imunitar ataca tesutul sanatos din pancreas. Acest lucru poate duce la simptome precum icter, oboseala si durere in abdomenul superior.

Corticosteroizii sunt de obicei foarte eficienti in tratarea pancreatitei autoimune. Cu toate acestea, este inca posibil ca recaderile sa apara dupa tratament, in special in cazul pancreatitei autoimune de tip 1.

Daca nu este tratata, pancreatita autoimuna poate provoca complicatii. In plus, cancerul pancreatic are simptome foarte asemanatoare. Ca atare, este important sa va consultati medicul daca aveti simptome precum icter, dureri abdominale sau pierdere in greutate inexplicabila.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/autoimmune-pancreatitis#summary
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autoimmune-pancreatitis/symptoms-causes/syc-20369800


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate