Consumul in exces de carne fripta sau prajita creste riscul de cancer pancreatic - studiu
Stire medicala
Persoanele care mananca in mod regulat carne fripta sau prajita prea mult, chiar aproape arsa, au un risc cu 60% mai mare sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic, potrivit cercetatorilor de la universitatea americana din Minnesota, informeaza Reuters.
Descoperirile cercetatorilor americani, prezentate in cadrul unei intalniri a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului, arata o legatura intre carnea foarte bine gatita, in special cea de porc sau vita, ai cancerul pancreatic. "Am gasit dovezi ca reducerea expunerii la caldura, atunci cand se gateate carnea, este o modalitate foarte eficienta pentru anumite persoane de a-ai reduce riscul imbolnavirii de cancer pancreatic", a declarat dr. Kristin Anderson, de la Universitatea din Minnesota.
Carnea bine facuta, aproape arsa, contine cateva chimicale care cauzeaza cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au aratat o legatura intre aceati compuai chimici ai ricul de cancer.
Cercetarea americanilor s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane. Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, in urma unei monitorizari care a durat noua ani. Participantii la studiu au fost impartiti in cinci grupe, in functie de cantitatea de carne consumata ai de modul de preparare a acesteia. Subiectii diagnosticati cu cancer pancreatic faceau parte din grupurile care consuma cele mai mari cantitati de carne bine facuta.
"Am descoperit ca persoanele care prefera friptura foarte bine facuta sunt cu 60% mai predispuse sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic decat cele care consuma, de obicei, friptura in sange sau nu mananca friptura deloc", a adaugat dr. Anderson.
Pe de alta parte, nu exista nicio legatura intre consumul de carne bine facuta ai riscul de cancer de colon, potrivit unui alt studiu prezentat la congres.
Articole recomandate
- Cancerul de colon si fumatul
- Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii
- Fibroadenoamele mamare
- Policitemia: cauze, simptome, tratament
- Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer
- Lampile UV si riscul de cancer
- Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
- Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?
- Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer