Chisturi pancreatice si pseudochisturi
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere
SusChisturile pancreatice si pseudochisturile sunt excrescente in pancreas. Simptomele pot include greata, balonare abdominala si durere. Chisturile si pseudochisturile trebuie tratate pentru a evita complicatii precum ruptura sau infectia.
Cuprins articol
- Introducere
- Ce este un chist pancreatic?
- Ce este un pseudochist pancreatic?
- Ce este pancreasul si cum functioneaza?
- Ce este pancreatita?
- Care sunt simptomele chisturilor sau pseudochisturilor pancreatice?
- Care sunt complicatiile chisturilor/pseudochisturilor pancreatice?
- Cum sunt diagnosticate chisturile pancreatice si pseudochisturile?
- Cum se trateaza chisturile pancreatice si pseudochisturile?
- Care este prognosticul pentru cineva care are chisturi pancreatice si pseudochisturi?
- Citeste pe aceeasi tema
Ce este un chist pancreatic?
SusUn chist pancreatic este un sac inchis captusit cu epiteliu si situat pe sau in pancreas. Chisturile pancreatice contin lichid. Ele pot varia de la pseudochisturi benigne la chisturi maligne (canceroase si raspandite si in alte organe). Exista mai multe tipuri diferite de chisturi pancreatice. Unele chisturi pancreatice rezulta din anumite boli rare, cum ar fi boala von Hippel-Lindau (o tulburare genetica).
Ce este un pseudochist pancreatic?
SusUn pseudochist pancreatic este un tip de chist care nu este continut intr-un sac inchis propriu cu o captuseala epiteliala. In schimb, pseudochistul se formeaza intr-o cavitate sau intr-un spatiu din interiorul pancreasului si este inconjurat de tesut fibros. Pseudochisturile pancreatice contin lichid pancreatic inflamator (in special enzima digestiva amilaza) sau materie semisolida.
Pseudochisturile pancreatice:
• Sunt probleme de sanatate cauzate de pancreatita acuta sau cronica.
• Sunt cauzate de o blocare a sistemului ductal pancreatic.
• Au forma rotunda sau ovala.
• Sunt cele mai frecvente leziuni chistice pancreatice (aproximativ 75% pana la 80% din toate leziunile chistice pancreatice).
• Sunt benigne (necanceroase).
• Afecteaza aproximativ 1 din 1.000 de adulti pe an.
Ce este pancreasul si cum functioneaza?
SusPancreasul este o glanda de forma unui vierme situata sub ficat, intre stomac si coloana vertebrala. Pancreasul este alcatuit din trei parti: un „cap” care este infipt in duoden (partea superioara a intestinului subtire); un „corp” turtit, mai lung; si o „coada” care este legata de splina.
Pancreasul produce enzime digestive puternice si hormoni care ajuta la gestionarea glicemiei (zaharul din sange). In mod normal, aceste enzime si hormoni nu devin activi pana cand nu ies din pancreas si intra in alte parti ale corpului.
Pancreasul produce, de asemenea, bicarbonati care neutralizeaza acizii din stomac. Canalele mici (tuburi) muta aceste fluide intr-un canal pancreatic mai mare, in jos in duoden. Canalul biliar comun transporta, de asemenea, bila (o substanta care descompune grasimile) din ficat si vezicula biliara prin capul pancreasului in intestinul subtire.
Ce este pancreatita?
SusO inflamatie a pancreasului se numeste pancreatita. Pancreatita poate fi fie acuta (un atac brusc, ascutit si/sau sever) sau cronica (recurenta si/sau durabila pentru o perioada lunga de timp). Cand pancreasul este inflamat, enzimele digestive devin activate in timp ce sunt inca in interiorul pancreasului, ceea ce poate determina pancreasul sa inceapa sa-si „digere” propriile tesuturi.
Cele mai frecvente doua cauze ale pancreatitei sunt calculii biliari (bila care s-a intarit in mase mici asemanatoare pietricelelor) si consumul cronic, intens de alcool. Pancreatita poate rezulta si din anumite boli sau leziuni. Pseudochisturile pancreatice se pot dezvolta ca o complicatie grava a pancreatitei.
Care sunt simptomele chisturilor sau pseudochisturilor pancreatice?
SusChisturile pancreatice, inclusiv pseudochisturile, pot fi asimptomatice (fara simptome evidente) sau pot produce simptome moderate pana la severe. Simptomele pot aparea in cateva zile pana la luni dupa un atac de pancreatita. Cele mai frecvente simptome includ:
• Durere severa, persistenta in abdomen si uneori in spate.
• Greata si varsaturi.
• Balonare.
Care sunt complicatiile chisturilor/pseudochisturilor pancreatice?
SusRareori, complicatiile pot venii de la chisturi/pseudochisturi pancreatice, inclusiv:
• Infectie, care poate duce uneori la abces pancreatic.
• Ruptura de pseudochist (deschidere) sau hemoragie (sangerare), care poate se intampla fara avertisment si care poate pune viata in pericol.
• Complicatii biliare, care pot aparea atunci cand un chist mare blocheaza canalul biliar comun, determinand pielea, membranele mucoase si albul ochilor apar galben (icter obstructiv).
• Hipertensiune portala sau hipertensiune arteriala a venei/portului splenic vena, care necesita interventie chirurgicala.
Cum sunt diagnosticate chisturile pancreatice si pseudochisturile?
SusPseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare cu diferite alte boli. Deoarece pancreasul este situat adanc in interiorul cavitatii abdominale, imagistica in sectiune transversala este adesea folosita pentru a localiza si diagnostica chisturile si pseudochisturile pancreatice.
Testarea poate include urmatoarele:
• US transabdominal (ultrasunete), care utilizeaza unde sonore pentru a detecta un pseudochist pancreatic sau calculi biliari care ar putea cauza un pseudochist.
• Scanarea CT abdominala (tomografie computerizata), care ofera de obicei toate informatiile de diagnostic necesare si arata informatii mai detaliate despre anatomie si patologie inconjuratoare decat ecografiile.
• RMN (imagini prin rezonanta magnetica) si MRCP (colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica), desi nu sunt utilizate in mod obisnuit, ofera imagini mai clare ale fluidelor si resturilor in pseudochisturi decat scanarile CT.
• EUS (ecografia endoscopica) este de obicei un test secundar (dupa US, CT sau RMN) pentru a evalua in continuare un chist pancreatic si/sau pentru a distinge un pseudochist pancreatic de alte tipuri de leziuni chistice. Analiza lichidului obtinut de chist printr-un ac fin se face pentru a diferentia tipurile de chisturi si pseudochisturi.
• ERCP (colangiopancreatografia retrograda endoscopica) permite medicului sa vizualizeze structura caii biliare comune, a altor cai biliare si a canalului pancreatic.
Cum se trateaza chisturile pancreatice si pseudochisturile?
SusMajoritatea pseudochistului se rezolva de la sine, fara tratament, in timp. Cu toate acestea, atunci cand simptomele devin persistente, apar complicatii sau un chist devine mai mare de 6 centimetri, acesta trebuie drenat.
Exista trei metode de drenaj a chisturilor:
1. Drenaj endoscopic.
2. Drenaj percutanat cu cateter, care foloseste un tub gol introdus in corp pentru a elimina lichidul.
3. Drenaj chirurgical, fie prin interventie chirurgicala deschisa, fie prin chirurgie laparoscopica (folosind un laparoscop, un instrument chirurgical care necesita doar o mica incizie).
Drenajul endoscopic castiga acceptare deoarece este mai putin invaziv, are un risc mai mic de complicatii decat operatia deschisa, nu necesita un dren extern si rata de succes pe termen lung este mare.
Care este prognosticul pentru cineva care are chisturi pancreatice si pseudochisturi?
SusPseudochisturile trebuie drenate atunci cand provoaca simptome. Unele chisturi necesita indepartarea chirurgicala daca exista o ingrijorare pentru cancer sau o afectiune precanceroasa. In cele mai multe cazuri, prognosticul este bun pentru persoanele care urmeaza tratament pentru chisturi pancreatice si pseudochisturi.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14627-pancreatic-cysts-and-pseudocysts
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Rinichiul polichistic
- Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina
- Laparoscopia
- Ecografia - O metoda diagnostica utila in perioadele solicitante pentru corp ...
- Simptomele bolilor pancreasului
- Sindromul Von Hippel-Lindau - cauze, diagnostic, tratament
- Cum functioneaza apendicele?
- Tomografia computerizata
- Abcesul pancreatic