Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este pancreatita si cum se manifesta?

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Ce este pancreatita

Sus
Ce este pancreatita si cum se manifesta?

Pancreatita este inflamatia patologica a pancreasului. Pancreasul se afla in spatele stomacului. Acesta secreta enzime care ajuta la digestie dar si regleaza modul in care corpul uman gestioneaza glucoza.

Pancreatita poate sa apara si sa dispara rapid, sau poate fi o problema cronica. Tratamentul este prescris in functie de tipul pancreatitei: acuta sau cronica.

Cuprins articol

  1. Ce este pancreatita
  2. Care sunt tipurile de pancreatita?
  3. Care sunt simptomele pancreatitei?
  4. Diagnosticarea pancreatitei
  5. Tratarea pancreatitei
  6. Dieta
  7. Operatie
  8. Modificari ale stilului de viata
  9. Complicatii si riscuri
  10. Perspective pe termen lung
  11. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt tipurile de pancreatita?

Sus

Debutul pancreatitei acute este adesea foarte brusc. De obicei, inflamatia se amelioreaza dupa cateva zile de la inceperea tratamentului. Conform Institutului National de Diabet si Boli Digestive si de Rinichi, in fiecare an, in jur de 210.000 de adulti americani sunt spitalizati din cauza pancreatitei acute.

Calculii biliari sunt cea mai intalnita cauza a pancreatitei acute. Calculii biliari sunt mase mici si solide care se formeaza din bila. O cantitate mare de calculi biliari se poate bloca la intalnirea dintre principalul canal pancreatic si canalul biliar comun, care impreuna formeaza un alt canal numit ampula lui Vater. Aceste canale se golesc in duoden, prima parte a intestinului subtire.

Canalul pancreatic transporta enzimele digestive de la pancreas. Canalul biliar comun transporta bila sau alte substante biliare de la ficat si de la vezica biliara. Cand un calcul biliar se blocheaza aici, acesta poate cauza o aglomerare a acestor substante.

Acest lucru poate duce la inflamatia canalului biliar comun dar si la inflamatia pancreasului.
Pancreatita cronica este o inflamatie a pancreasului care apare constant, pe o durata mare de timp. Pacientii cu pancreatita cronica pot avea leziuni permanente la nivelul pancreasului. Tesutul cicatricial se dezvolta din cauza acestei inflamatii care dureaza.

Un tesut cicatricial extins poate determina pancreasul sa se opreasca din producerea cantitatii normale de enzime digestive sau a hormonilor ce gestioneaza glucoza. Astfel, pot sa apara probleme la digestia grasimilor, care sunt necesare la absorbtia acestor enzime. O alta problema poate sa fie aparitia diabetului.

Consumul in exces de alcool este o cauza des intalnita a pancreatitei acute, dar si a pancreatitei cronice la adulti. Abuzul de alcool pe o perioada indelungata este cea mai intalnita cauza a pancreatitei cronice la adulti. Bolile autoimune si genetice, precum fibroza chistica, pot provoca de asemenea, pancreatita cronica la anumite persoane.

Care sunt simptomele pancreatitei?

Sus

Majoritatea persoanelor care sufera de pancreatita acuta sau cronica au dureri abdominale superioare in partea stanga. La unele persoane ce sufera de pancreatita cronica pot aparea inflamatii pe imaginile de la tomografie sau acestea pot sa nu aiba simptome.

Alte simptome includ durere care infasoara partea de sus a corpului impreuna cu spatele, indigestie, greata sau varsaturi, sensibilitate abdominala, pierdere in greutate, balonare cu abdomen umflat, sughit sau chiar febra.

Persoanele cu pancreatita cronica pot suferi si de steatoree, care sunt scaune grase care emana un miros neplacut. Steatoreea poate sa fie un semn al sindromului de malabsorbtie. Aceasta inseamna ca nu toti nutrientii esentiali sunt asimilati deoarece pancreasul nu produce destule enzime digestive pentru a descompune alimentele.

Durerea asociata cu pancreatita poate dura de la cateva minute la cateva ore. In cateva cazuri disconfortul cauzat de pancreatita cronica poate sa devina constant. Durerea poate sa se intensifice dupa luarea meselor sau la statul in pat. Aplecarea in fata sau statul in picioare pot sa ajute.

Diagnosticarea pancreatitei

Sus

Doctorul va folosi o combinatie de analize de sange si imagini tomografice pentru a intocmi un diagnostic. Daca aveti pancreatita acuta, veti suferi de dureri abdominale severe iar analizele de sange vor arata o crestere semnificativa a nivelului de enzime pancreatice.

Diferite tipuri de examinari imagistice (ecografii, RMN sau tomografii) pot dezvalui anatomia pancreasului, semnele inflamatiei si diferite informatii despre canalele biliare si pancreatice. Un test de grasime fecala poate de asemenea sa determine daca scaunele dumneavoastra au un continut de grasime mai mare decat cel normal.

Tratarea pancreatitei

Sus

Tratamentul pentru pancreatita acuta sau cronica include de foarte multe ori spitalizarea. Pancreasul este un contribuabil cheie la procesele de digestie si are nevoie de odihna pentru a se vindeca.

Din acest motiv, este posibil sa primiti lichide special concepute si nutrienti pe cale intravenoasa sau printr-un tub ce trece prin nas si ajunge direct la stomac. Acesta se numeste tub de alimentare nazogastrica.

Reinceperea unei diete orale depinde de starea in care va aflati. Anumite persoane se simt mai bine dupa cateva zile. Alte persoane au nevoie de cateva saptamani pentru a se vindeca.

Dieta

Sus

O dieta sanatoasa, saraca in grasimi joaca un rol major pentru o recuperare completa. Persoanele cu pancreatita cronica trebuie sa fie atente la cantitatea de grasimi pe care o consuma deoarece functionarea corecta a pancreasului a fost compromisa.

Consumati mese mici pe tot parcursul zilei pentru a exercita un stres minim asupra sistemului digestiv. Este posibil ca doctorul sa va prescrie suplimente de vitamine pentru a se asigura ca asimilati nutrientii necesari.

Operatie

Sus

Determinarea cauzei aparitiei pancreatitei este o parte din procesul de tratare a acesteia. Daca doctorul gaseste calculi biliari sau alte blocaje ale canalelor bilare este posibil sa aveti nevoie de operatie pentru corectarea acestor probleme.

Modificari ale stilului de viata

Sus

Opriti-va din fumat si limitati consumul de alcool in exces pentru o vindecare mai rapida si mai sigura. Adresati-va medicului daca aveti nevoie de ajutor.

Complicatii si riscuri

Sus

La anumite persoane pot sa apara complicatii. Aceste complicatii sunt rare, dar pot aparea la persoanele cu pancreatita cronica. Ele sunt reprezentate de leziuni la nivelul rinichilor, cancer pancreatic, diabet, malnutritie, infectii pancreatice.

Persoanele ce sufera de pancreatita acuta pot sa dezvolte dificultati in respiratie.

Perspective pe termen lung

Sus

Pancreatita poate sa fie controlata cu un stil de viata sanatos si cu medicamentatie cand este necesar.
Totusi, daca simptomele reapar, adresati-va doctorului cat mai rapid.

Intrebare:
Este posibil ca pancreatita acuta sa se dezvolte in pancreatita cronica?

Raspuns:
Mecanismul de progresie a pancreatitei acute catre cea cronica nu este inteles in totalitate, dar cercetarile indica faptul ca acest lucru se intampla la pacientii cu pancreatita alcoolica. Fumatul creste riscul de progresie. Frecventa si severitatea episoadelor acute pot si ele sa contribuie la trecerea de la pancreatita acuta la cea cronica. Aproximativ 45% din pacientii cu pancreatita alcoolica acuta vor progresa la forma cronica. Acest lucru poate sa dureze intre 1 si 20 de ani sa se intample.

Bibliografie
Lee P, et al. (2014). Chronic pancreatitis.
clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/gastroenterology/chronic-pancreatitis/
Mayo Clinic Staff. (2017). Pancreatitis: Diagnosis and treatment.
mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/basics/alternative-medicine/con-20028421
Mayo Clinic Staff. (2017). Pancreatitis: Symptoms and causes.
mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/basics/definition/con-20028421
Pancreatitis. (2012).
niddk.nih.gov/health-information/health-topics/liver-disease/pancreatitis/Pages/facts.aspx
Ruiz AR, Jr. (2016). Overview of malabsorption.
merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/malabsorption-syndromes/overview-of-malabsorption
Sadr-Azodi O, et al. (2012). Cigarette smoking, smoking cessation and acute pancreatitis: A prospective population-based study. DOI:
10.1136/gutjnl-2011-300566


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate