Cat de sanatos este pancreasul tau?
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusPancreasul este situat in cavitatea abdominala, intre duoden/ ficat si splina si este un organ care are dubla functie, exocrina si endocrina; el excreta enzimele necesare digestiei, dar si secreta hormonii insulina si glucagon cu rol in reglarea glicemiei.
Pancreasul este unul dintre organele vitale ale organismului uman, functiile sale fiind extrem de importante. Practic, pancreasul este, dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.
Cuprins articol
Rolul pancreasului
SusAtunci cand pancreasul nu mai functioneaza in parametri optimi pot aparea probleme grave de sanatate. De exemplu, atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, dar continua sa secrete enzime digestive, apare diabetul de tip 1, iar pacientul are nevoie de tratament pentru a-si regla nivelul de insulina din organism, deoarece hormonii produsi de pancreas au un rol important in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.
Totodata, pancreasul este un organ cu rol esential in digestie.Celulele pancreatice responsabile cu functia digestiva ocupa 90% din masa totala a acestuia, iar produsul pancreatic care participa la digestie este sucul pancreatic.
Cand un individ mananca, alimentele trec din stomac in intestinul subtire, apoi se amesteca cu enzimele digestive secretate de pancreas, ficat, stomac si cavitatea bucala. In urma unor reactii chimice si fizice specifice, alimentele ingerate sunt transformate in substante chimice mai simple ca formula, care pot fi absorbite de catre mucoasa intestinului. Astfel, nutrientii din alimente ajung in circulatia sangvina si sunt transportati la toate celulele organismului. Reziduurile sunt incorporate in materii fecale si sunt eliminate de organism.
Principalele boli ale pancreasului si simptomele aferente
SusPancreatitele acute, edematoase sau hemoragice, si cele cronice, precum si cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, iar diabetul zaharat este o deficienta a pancreasului endocrin.
• Pancreatita acuta. Este o inflamatie acuta a pancreasului, cu grade variate de severitate, afectand functionarea intregului organism.
Principalele cauze ale afectiunii sunt: litiaza biliara, ulcerul gastric si cel duodenal, infectii virale, bacteriene sau parazitare, trigliceride foarte crescute, hipercalcemia, unele medicamente, leziuni ce comprima calea biliara principala, abuzul de alcool- fie el unul cronic, cu cantitati moderate dar zilnic, pe durata mai multor ani, fie un abuz ocazional de alcool, cantitate mare pe termen scurt (de exemplu ore sau zile, la mese copioase , incarcate cu grasimi, condimente etc.)
Simptomele constau in aparitia unei senzatii intense de plenitudine in epigastru ("capul pieptului") si jumatatea superioara a abdomenului (deasura ombilicului), dureri la apasare in epigastru, apare o digestie incompleta; durerea este rezistenta la analgezice uzuale, apare senzatia de greata, varsaturi, uneori si febra, tensiune arteriala scazuta, tahicardie, convulsii, ameteli, stari de confuzie, dificultati de respiratie. De obicei, in formle severe, aceste simptome au o aparitie destul de brutala si evolutia este cu agravare in cateva ore de la debut.
Crizele dureroase de regula dureaza intre doua si patru zile.
• Pancreatita cronica. Este o afectiune inflamatorie si degenerativa persistenta a pancreasului, care in timp conduce la autodigerarea tesuturilor si la deficiente de secretie a enzimelor digestive si a hormonilor.
Boala este mai frecventa la barbatii dupa varsta de 45 de ani. Principala cauza care declanseaza boala este consumul exagerat de alcool. (60-80% din cazuri). Alte cauze sunt: boli renale cronice, afectiuni ereditare, traumatisme, hipercalcemia, obstructii ale cailor bilare, pancreatite acute repetitive, forme autoimune. Exista si forme numite "idiopatice" la care nu se pune in evidenta niciuna din cauzele cunoscute.
• Cancerul pancreatic. De cele mai multe ori este diagnosticat intr-un stadiu avansat fiindca este o boala asimptomatica. Este un tip de cancer extrem de agresiv, de aceea mortalitatea este crescuta.
Cauzele cancerului pancreatic sunt fumatul, alcoolul, un regim alimentar nesanatos, diagnosticul anterior de pancreatita cronica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Cat de sanatoase sunt cerealele?
- Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune!
- Cat de eficient este sapunul antibacterian?
- Cat de gros este sangele dumneavoastra?
- Cat de sanatoase sunt cocktailurile?
- Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate
- Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate
- Bolile pancreasului
- Simptomele bolilor pancreasului
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate