Wheezingul sau respiratia suieratoare la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este wheezingul
SusWheezingul este un suierat relativ ascutit care apare in timpul respiratiei atunci cand caile respiratorii sunt partial blocate sau ingustate. Acesta este cauzat de o ingustare a cailor respiratorii.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusRespiratia suieratoare este adesea insotita de o tuse recurenta care este uscata sau provoaca sputa (numita si flegma).
Alte simptome depind de cauza si pot include febra, secretii nazale si dificultati de hranire (cauzate de insuficienta cardiaca sau dificultati la inghitire).
Cand copilul expira, se aude un sunet ascutit. Daca ingustarea cailor respiratorii este severa, sunetul suierator poate fi auzit atunci cand copilul inspira. Copiii foarte bolnavi pot, de asemenea, sa respire rapid, sa-si foloseasca o multime de muschi ai pieptului pentru a respira si sa prezinte o evaziune a narilor si o colorare albastruie a pielii ( cianoza).
Febra poate fi prezenta la copiii cu o infectie pulmonara.
Cauze
SusPrintre cele mai frecvente cause de wheezing la sugari si copiii mici se regasesc urmatoarele:
• Infectie respiratorie virala
• Infectii pulmonare virale frecvente
• Alergiile
• Astm
Cauzele mai putin frecvente ale respiratiei suieratoare recurente includ:
• dificultatea cronica la inghitire care provoaca inhalarea recurenta de alimente sau lichide in plamani
• reflux gastroesofagian
• existenta unei obiect strain in plamani
• insuficienta cardiaca
Indiferent de cauza initiala a respiratiei suieratoare, simptomele sunt adesea agravate de alergii sau iritanti inhalati (cum ar fi fumul de tutun).
Factori
SusCopiii care au mai multe sanse de a fi in cele din urma diagnosticati cu astm includ copiii care au unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:
• Anumite eruptii cutanate (cum ar fi eczema)
• Episoade de respiratie suieratoare mai severe
• Membrii familiei cu astm
• Tendinta in familie de a avea multe alergii
• Wheezing cu boli virale (in special cele cauzate de virusul sincitial respirator si rinovirusul uman)
Cu toate acestea, la majoritatea copiilor, episoadele de respiratie suieratoare se opresc la varsta de 6 pana la 10 ani, iar medicii nu diagnosticheaza acesti copii ca avand astm.
Astfel de copii au alte cauze pentru episoadele lor recurente de respiratie suieratoare.
Tipologie
SusExista doua tipuri de respiratie suieratoare - inspiratorie (cand inspirati sau inspirati) si expiratorii (cand expirati sau expirati). Unele respiratii suieratoare pot necesita un stereoscop pentru a detecta. Daca respiratia suieratoare este suficient de puternica, este posibil sa o puteti auzi fara a folosi un stetoscop.
Wheezingul expirator poate indica faptul ca debitul expirator maxim este redus. Debitul expirator maxim masoara cat de repede puteti expira. Daca caile respiratorii sunt foarte reduse, respiratia poate fi silentioasa si sa nu produca un sunet suierator.
Wheezingul inspirator apare atunci cand inspirati. Puteti avea fie respiratie suieratoare, inspiratie suieratoare sau ambele.
Wheezingul inspirator insoteste adesea respiratia suieratoare atunci cand se aude peste plamani, in special intr-o exacerbare acuta a astmului bronsic. Cand se aude respiratia suieratoare peste gat, aceasta indica o ingustare a cailor respiratorii mari, superioare ale gatului.
Diagnostic
SusPentru un prim episod de respiratie suieratoare severa, majoritatea medicilor recomanda efectuarea unei radiografii toracice pentru a cauta semne ale unui obiect strain in plamani, pneumonie sau insuficienta cardiaca.
Medicii masoara nivelul de oxigen din sange punand un senzor pe un deget (pulsoximetrie).
Pentru copiii cu episoade recurente de respiratie suieratoare care au fost deja testati, de obicei, crizele nu necesita testare decat daca exista semne de probleme severe de respiratie.
Copiii care au eruptii frecvente sau severe sau simptome care nu sunt ameliorate de bronhodilatatoare sau alte medicamente pentru astm bronsic pot avea nevoie de alte teste, cum ar fi studii de deglutitie, tomografie computerizata (CT) sau bronhoscopie.
Tratament
SusPentru crize se utilizeaza bronhodilatatoare si uneori corticosteroizi.
Pentru respiratie suieratoare severa, se recomanda utilizarea zilnica a bronhodilatatoarelor si a medicamentelor antiinflamatoare utilizate pentru astm.
Sugarii si copiii mici care au episoade de respiratie suieratoare li se administreaza un bronhodilatator inhalator.
Copiii mai putin predispusi sa dezvolte astm bronsic persistent, cum ar fi copiii care nu prezinta semne de alergie sau antecedente familiale de alergii sau astm si ale caror episoade de respiratie suieratoare sunt relativ usoare si rare, au nevoie de obicei doar de bronhodilatatoare inhalatorii utilizate dupa cum este necesar pentru a-si controla simptomele.
Majoritatea copiilor mici cu episoade mai frecvente sau severe de respiratie suieratoare sunt ajutati de utilizarea la nevoie a bronhodilatatoarelor si de utilizarea zilnica a medicamentelor antiinflamatoare care sunt utilizate pentru astm bronsic.
Semne de alarma:
Aceste simptome pot include:
• ameteala
• dureri in piept
• respiratie dificila
Concluzii
SusWheezingul este un sunet ascutit care poate aparea in timp ce respiri. Poate rezulta dintr-o blocare a cailor respiratorii sau o ingustare a cailor respiratorii. Wheezingul inspirator se refera la respiratie suieratoare atunci cand inspirati, in timp ce respiratia suieratoare apare atunci cand expirati.
Tratamentul poate depinde de cauza. Dar daca simptomele sunt severe si ingreuneaza respiratia, este posibil sa aveti nevoie de asistenta medicala de urgenta.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/expiratory-wheezing
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!
- Alergia la proteinele din ou
- Diferenta dintre tusea productiva si tusea seaca
- Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
- Tusea cronica
- Influenta poluarii asupra sanatatii
- Teste alergologice
- Exacerbarile astmului
- Astmul bronsic si sarcina