Remedii la indemana pentru a scapa de tuse
Generalitati
SusSeaca sau productiva, alergica, acuta sau cronica, tusea este mereu neplacuta. Tusea nu este altceva decat un reflex de aparare al organismului impotriva agentilor exteriori iritanti cu care vine in contact: virusuri, bacterii, agenti poluanti. Ea ajuta la eliminarea corpilor straini patrunsi pe caile respiratorii si a secretiilor acumulate in bronhii.
Tusea este un simptom, nu o boala, si este efectul unei agresiuni virale sau bacteriene asupra mucoaselor. Practic, tusea este un mod reflex de protectie al cailor respiratorii.
Impotriva tusei persistente se poate actiona pe cai naturale, dar trebuie sa fie vorba despre tusea rezultata in urma unor infectii ocazionale ale tractului respirator (raceala, gripa).
Tusea cauzata de astm, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau de refluxul gastro-esofagian necesita un tratament mai complex, recomandat de catre medicul specialist, dar poate fi atenuata si cu ajutorul remediilor naturiste.
Este foarte important ca atunci cand tusim sa ne hidratam corespunzator, sa bem multe lichide, pentru ca hidratarea corespunzatoare ajuta la subtierea mucusului.
De asemenea, ceaiul cald ajuta la calmarea gatului iritat care duce la declansarea tusei. Dusurile calde sunt si ele utile atunci cand tusim, pentru ca decongestioneaza nasul si ajuta la calmarea tusei.
Altfel spus, atat in cazul tusei productive, cat si al celei seci, medicii recomanda evitarea alimentelor care pot irita caile respiratorii si pot declansa, astfel, noi episoade de tuse: produsele lactate (cresc riscul producerii de mucus), alimentele picante si condimentate, preparatele care contin otet, bauturile carbogazoase, alcoolul si fumatul.
De aceea, pentru eliminarea mucusului este recomandat sa se consume alimente calde, care sa contribuie la subtierea mucusului si care sa permita eliminarea cu usurinta a acestuia.
Cele mai importante remedii impotriva tusei
Sus• Sucul de morcovi. Morcovii contin substante nutritive si vitamine care elimina tusea seaca. Puneti patru sau cinci morcovi intr-un blender, adaugati apa si beti sucul rezultat. Ca sa fie si mai eficient, adaugati si miere de albine in preparat.
• Gargara cu apa sarata. Amestecati o lingurita cu sare intr-o cana cu apa calduta si clatiti-va gatul dimineata si seara.
• Oregano este foarte bun pentru diminuarea intensitatii tusei uscate. Fierbeti oregano intr-un ibric cu apa, apoi strecurati sucul si consumati-l cald.
• Ceaiul verde cu miere de albine contribuie la ameliorarea tusei uscate.
• Laptele cald indulcit cu miere va scapa de tuse si va ajuta sa dormiti linistit, fara sa va treziti noaptea din cauza acceselor de tuse.
• Ceaiul de ghimbir in care adaugati si putin piper are un efect calmant asupra tusei uscate.
• Preparati o limonada, dar cu apa calduta, si indulciti-o cu miere. Beti din acest lichid cat e cald, cu inghitituri mici, iar organismul va profita de infuzia de vitamina C.
• Inhalatii cu uleiuri esentiale. Intr-un vas cu apa fierbinte turnati cateva picaturi de ulei esential de cimbru, eucalipt, oregano, menta sau musetel. Inhalati aburii de la o distanta de 20 de cm. Inainte de a prepara inhalatia, este recomandat sa verificati daca aveti reactii alergice la aceste plante.
• Radacina de hrean. Se face un amestec dintr-o radacina de hrean data pe razatoarea fina, o ceapa tocata marunt, 5 lingurite de miere si 5 linguri de apa. Amestecul se da in clocot si se raceste. Se consuma cate o lingurita de cateva ori pe zi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi
- Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza?
- Tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori
- Recomandari pentru a scapa de tusea persistenta sau recurenta
- Bronsiectazia - afectiunea cronica a sistemului respirator
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industr ...
- Bolile cronice
- Tusea productiva - din piept