Mituri despre bronhopneumopatia obstructiva cronica
Poate sa apara bronhopneumopatia obstructiva cronica in cazul nefumatorilor?
SusBronhopneumopatia obstructiva cronica, numita pe scurt BPOC, face referire la un grup de afectiuni pulmonare care blocheaza fluxul de aer si produce dificultati la respiratie. Multe persoane considera ca aceasta afectiune apare doar in cazul fumatorilor, dar acest lucru este eronat. Chiar si persoanele care nu fumeaza pot dezvolta BPOC, iar simptomele tind sa fie similare cu cele regasite in cazul fumatorilor.
Cuprins articol
Simptomele bronhopneumopatiei obstructive cronice
SusBronhopneumopatia obstructiva cronica provoaca dificultati la respiratie, deoarece restrictioneaza schimbul de gaze de la nivelul plamanilor. Aceasta boala se caracterizeaza prin inflamatie si producere de mucus in exces, ducand astfel la blocarea cailor respiratorii. Plamanii devin mai putin elastici, iar alveolele pulmonare au de suferit.
Emfizemul si bronsita cronica sunt doua afectiuni medicale frecvent asociate bronhopneumopatiei obstructive cronice. De asemenea, exista si unele cazuri de astm ce pot avea acelasi rezultat.
Printre cele mai frecvente simptome ale BPOC se regasesc:
- dispneea si senzatia de lipsa de aer;
- tuse productiva frecventa;
- wheezing sau respiratie suieratoare;
- senzatie de presiune sau disconfort la nivelul toracelui;
- infectii respiratorii frecvente, inclusiv raceala si gripa.
Chiar daca aproximativ 85-90% dintre persoanele care dezvolta BPOC sunt fumatoare, trebuie stiut ca boala nu ocoleste neaparat nefumatorii. Acestia pot dezvolta afectiune ulterior expunerii la alte substante iritante pentru plamani.
Cat de frecvent apare?
SusStudiile au ajuns la concluzia ca aproximativ 25% din cazurile de BPOC apar in cazul persoanelor nefumatoare. De asemenea, s-a constatat ca 1 din 6 persoane cu bronhopneumopatie obstructiva cronica nu a fumat niciodata.
In 2015 s-a realizat un studiu la 5176 persoane fumatoare si nefumatoare. Persoanele nefumatoare au reprezentat 47% din total, iar 10% dintre persoanele nefumatoare au dezvoltat BPOC.
In plus, cercetatorii au constatat ca femeile nefumatoare au un risc mai mare de a experimenta boala decat barbatii nefumatori. Aproximativ 70% dintre persoanele nefumatoare, dar cu BPOC, au fost femei. Elementele pe care le-au avut in comun persoanele nefumatoare cu bronhopneumopatie obstructiva cronica sunt reprezentate de:
- varsta de cel putin 40 de ani;
- existenta astmului;
- fumatul pasiv;
- existenta unui istoric de boli respiratorii grave in copilarie;
- expunerea la surse de combustibil de biomasa.
Factori de risc
SusUrmatorii factori pot creste riscul de bronhopneumopatie obstructiva cronica in randul persoanelor care nu fumeaza:
Genetica
Genetica joaca un rol important atunci cand vine vorba de riscul pentru BPOC. Deficitul de Alfa1-antitripsina creste riscul de BPOC genetic. Simptomele frecvent regasite includ:
- dispnee la realizarea activitatilor uzuale ce implica un minim de efort;
- cazuri repetate de infectii, precum pneumonia;
- alergii;
- respiratie suieratoare;
- tuse productiva persistenta;
- bronsiectazie.
Testele de sange pot detecta daca exista anomalii ale genei Alfa1-antitripsina, iar diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea agravarii afectiunilor respiratorii asociate.
Expunerea pe termen lung la poluare
Poluarea din mediul inconjurator poate provoca BPOC la persoanele care nu fumeaza. Poluarea aerului din interiorul casei este cea mai frecventa cauza in randul persoanelor nefumatoare. Astfel, printre poluantii principali se regasesc:
- fumul de tigara (fumatul pasiv);
- gazele toxice;
- praful;
- vaporii industriali;
- gazele de esapament.
Alte afectiuni respiratorii
Persoanele cu astm bronsic pot fi mai expuse riscului de bronhopneumopatie obstructiva cronica, in special atunci cand isi gestioneaza cu dificultate afectiunea. De asemenea, persoanele care au avut infectii respiratorii severe in timpul copilariei sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta BPOC. Chiar si istoricul familial al acestei boli sporeste riscul.
Tuberculoza reprezinta un alt factor important, deoarece aceasta boala poate determina cicatrizarea permanenta a plamanilor. Cercetarile arata ca persoanele cu antecedente de tuberculoza sunt de trei ori mai susceptibile de a dezvolta BPOC decat cele fara tuberculoza.
Sexul
Un studiu realizat la persoane cu varste de peste 40 de ani a aratat ca numarul de cazuri de BPOC la nefumatori a fost mai mare in cazul femeilor. Astfel, 7,4% din femeile nefumatoare au dezvoltat boala, comparativ cu 5% dintre barbati. In schimb, in cazul fumatorilor, riscul de a dezvolta bronhopneumopatia obstructiva cronica este acelasi, indiferent de sex.
Pe langa sex, factorii de risc pentru BPOC in cazul persoanelor care nu au fumat au fost reprezentati de:
- nivelul redus al educatiei;
- existenta unui istoric medical care a cuprins tuberculoza sau bronsiectazia;
- varsta inaintata;
- subponderabilitatea.
Varsta
Unele cercetari au constatat ca varsta inaintata poate creste riscul de bronhopneumopatie obstructiva cronica. Potrivit unor studii de specialitate realizate in 2013, persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani sunt mult mai predispuse la a dezvolta aceasta boala.
Profilaxie
SusPersoanele care nu fumeaza pot contribui la reducerea riscului de aparitie BPOC prin faptul ca nu se expun in mod direct la fumul de tigara. Totusi, trebuie sa se incerce evitarea fumului de tigara prin alte metode, adica prin fumatul pasiv.
Evitarea poluantilor care pot irita plamanii este, de asemenea, una dintre cele mai bune modalitati de prevenire a bronhopneumopatiei obstructive cronice. Ramanand departe de praf, gaze toxice, gaze de esapament si alte substante chimice periculoase, o persoana poate reduce riscul de a dezvolta boli pulmonare.
In cazul in care oamenii lucreaza intr-un mediu cu expunere prelungita si frecventa la vapori toxici, acestia trebuie sa se asigure ca poarta intotdeauna imbracaminte de protectie si masti de protectie potrivite.
In cazul in care sunt observate probleme cu respiratie, precum tusea persistenta sau dificultatile de respiratie, se impune vizita la medic pentru o verificare corespunzatoare. Diagnosticul precoce poate ajuta la reducerea progresiei bolii pulmonare.
O alta metoda de preventie consta in protejarea de infectii respiratorii, precum gripa. Protectia impotriva gripei se poate face prin evitarea multimilor mari de oameni in timpul lunilor de iarna, dar si obtinerea unui vaccin impotriva gripei. Medicul de familie reprezinta persoana potrivita care poate oferi informatii despre vaccinul antigripal.
Concluzii
SusCercetarile de specialitate au constatat ca bronhopneumopatia obstructiva cronica apare in special in cazul fumatorilor. Totusi, nu inseamna ca persoanele care nu fumeaza sunt ferite complet de boala. Studiile au relevat faptul ca persoanele nefumatoare cu BPOC dezvolta un tablou clinic mai usor, comparativ cu persoanele fumatoare. De asemenea, persoanele nefumatoare au un risc mai mic de complicatii, de exemplu problemele cardiace.
In prezent nu exista tratament curativ pentru BPOC, dar sunt disponibile mai multe optiuni de tratament ce pot ajuta o persoana sa isi gestioneze mai usor afectiunea. Daca oamenii observa semne de BPOC sau alte afectiuni respiratorii, ar trebui sa consulte cat mai rapid un medic. Acesta poate evalua situatia si poate pune un diagnostic corect.
Bibliografie:
Basics about COPD. (2018). https://www.cdc.gov/copd/basics-about.html
COPD. (n.d.). https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/copd
COPD: The more you know, the better for you and your loved ones [Fact sheet]. (2013). https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/lung/copd-atrisk.pdf
Jindal, S. K. (2018). Chronic obstructive pulmonary disease in non-smokers - Is it a different phenotype? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057250/
Lee, S.-J., et al. (2015). Risk factors for chronic obstructive pulmonary disease among never-smokers in Korea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356706/
Lopez, C. C. et al. (2015). Differences in COPD: Smokers versus non smokers [Abstract]. https://erj.ersjournals.com/content/46/suppl_59/PA4077
Lung disease. (n.d.). https://www.alpha1.org/Newly-Diagnosed/Learning-about-Alpha-1/Lung-Disease
Sharma, B. B., & Singh, V. (2017). Nonsmoker COPD: Is it a reality? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351350/
Tan, W. C., et al. (2015). Characteristics of COPD in never-smokers and ever-smokers in the general population: Results from the CanCOLD study. https://thorax.bmj.com/content/70/9/822
Thomsen, M., et al. (2013). Characteristics and outcomes of chronic obstructive pulmonary disease in never smokers in Denmark: A prospective population study [Abstract]. https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(13)70137-1/fulltext?rss=yes
What causes COPD. (2018). https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/copd/symptoms-causes-risk-factors/what-causes-copd.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Reabilitarea pulmonara in BPOC
- Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Bronhopneumopatia obstructiva cronica
- Simptomele inflamatiei plamanilor - durere in piept, respiratie dificila
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Beneficiile renuntarii la fumat
- Pofta scazuta de mancare
- Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani