Pneumonia de aspiratie
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati
SusPenumonia de aspiratie este inflamatia plamanilor, in urma inhalarii de substante, cum ar fi: alimente solide, lichide, voma, saliva, continut gastric, sau corpi straini de dimensiuni mici.
Aceasta poate avea drept consecinte: abcesul pulmonar, inflamatia plamanului, pneumonie.
Cuprins articol
Cauze
SusFactorii de risc ai aspiratiei sau inhalarii materialelor straine in plamani sunt:
- vigilenta scazuta, ca efect al administrarii unor medicamente, din cauza unor boli;
- coma;
- afectiuni ale esofagului (tubul prin care produsele alimentare se deplaseaza de la cavitatea bucala spre stomac) - stricturi esofagiene, reflux gastroesofagian;
- consumul unor cantitati prea mari de alcool;
- anestezia generala;
- varsta inaintata ( peste 65 de ani), in special in cazul persoanelor din aziluri;
- refluxul faringian este scazut in cazul oamenilor aflati in stare de semiconstienta sau inconstienta, dupa un accident cerebral vascular sau leziuni cerebrale;
- dificultati la inghitire (disfagie), sau un reflex de tuse diminuat - aceste simptome pot surveni la pacienti cu leziuni cerebrale, sau boli ale sistemului nervos, cum ar fi: maladia Parkinson, sau scleroza multipla;
- substante acide care sunt aspirate din stomac in gat si apoi in plamani, care pot provoca leziuni pulmonare severe. Totusi, acestea nu declanseaza intotdeauna pneumonie;.
- interventii stomatologice;
- sistem imunitar cu functie diminuata (din cauza anumitor maladii), sau dezvoltat insuficient (la copiii mai mici de 5 ani).
Pneumonia de aspiratie va surveni ca urmare a inhalarii de corpi straini in plamani. Acesti corpi straini pot fi reprezentati de: bacterii din saliva si secretii din cavitatea bucala, sau nazala; continut gastric reprezentat de sucuri digestive, sau alimente partial digerate; alimente solide, sau lichide; obiecte de dimensiuni mici.
Simptome
SusPrintre manifestarile pneumoniei de aspiratie se numara:
- culoarea albastra a pielii, cauzata de lipsa de oxigen;
- dureri toracice;
- tuse;
- flegma, sau sputa urat mirositoare;
- sputa cu puroi sau care contine sange;
- sputa verzuie;
- oboseala accentuata;
- febra;
- scurtarea respiratiei;
- respiratie suieratoare.
Alte simptome care pot sa insoteasca aceasta boala sunt:
- respiratie urat mirositoare
- transpiratie excesiva
- dificultati la inghitire.
Simptomele aspiratiei de corpi straini debuteaza de la cateva minute pana la cateva ore, de la incident. Pentru a se dezvolta pneumonia de aspiratie sunt necesare 1-2 zile.
Stabilirea diagnosticului de pneumonie de aspiratie se face de catre medicul specialist in urma: colectarii anamnezei pacientului; radiografiei toracice, sau computer-tomografiei toracice (inflamatia se observa, de obicei, la baza plamanilor); hemoleucogramei; testului de sputa; uneori se practica bronhoscopia.
Controlul pneumoniei de aspiratie
Sus1. Informati-va si fiti constienti de simptomele pneumoniei de aspiratie, intrucat aceasta este una dintre cele mai mai periculoase complicatii asociate cu aspiratia pulmonara. Infectia pulmonara este cauzata de prezenta bacteriilor, sau a virusilor in plamani.
Daca observati ca sputa este urat-mirositoare sau verzuie, tusea este insotita de puroi sau sange, apar dureri toracice si culoarea albastruie a pielii, consultati medicul pentru tratament cu antibiotice.
2. Incercati sa diminuati pericolele asociate cu problemele de inghitire si aspiratia pulmonara. Evitati alimentele si medicamentele care sunt dificil de inghitit. Cereti ajutorul unui terapeut pentru asistenta suplimentara daca aveti tulburari de inghitire.
Specialistul poate observa problemele dumneavoastra si va va invata sa inghititi corect. Terapia poate include exercitii care vor implica pozitia corecta a limbii si gatului in timpul inghitirii. In functie de severitatea aspiratiei pulmonare, pot fi necesare diverse metode de hranire.
3. Urmati cu atentie instructiunile preoperatorii. Una dintre cele mai grave tipuri de aspiratie pulmonara apare atunci cand se aspira substante acide din stomac in gat si, apoi in plamani. Urmati cu strictete instructiunile medicului dumneavoastra, legate de consumul de alimente si lichide, inainte de a avea o interventie chirurgicala.
Tratament
SusTratamentul va depinde de severitatea pneumoniei. Vi se pot recomanda antibiotice care vor trata bacteriile inhalate din cavitatea bucala. Tipul de bacterie care ar putea cauza pneumonia depinde de:
- starea generala de sanatate;
- regiunea in care locuiti;
- daca ati fost recent spitalizat;
- utilizarea recenta a unor antibiotice..
Tratamentul aditional poate include terapia cu oxigen, sau, in cazurile foarte severe, ventilatia mecanica.
Posibil sa fie nevoie sa se testeze functia inghitirii. Bolnavii care au probleme de inghitire ar trebui sa foloseasca diverse metode de hranire care vor diminua riscul aspiratiei.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21954-aspiration-pneumonia
https://emedicine.medscape.com/article/296198-overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470459/
https://www.healthline.com/health/aspiration-pneumonia
https://www.uptodate.com/contents/aspiration-pneumonia-in-adults
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Pneumonia congenitala
- Prevenirea si tratarea pneumoniei
- Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie
- Bolile sistemice determinate de infectiile orale
- Abcesul pulmonar
- Bronhopneumonia
- Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer
- Pneumonia - ghid de recuperare
- Pneumonia de ventilatie