Pleurezia - afectiunea care provoaca durere toracica ascutita
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este pleurezia
SusPleurezia este o afectiune in care pleura - doua straturi mari si subtiri de tesut care va separa plamanii de peretele toracic - devine inflamata. Numita si pleurita, pleurezia provoaca durere toracica ascutita (durere pleuritica) care se agraveaza in timpul respiratiei.
Cuprins articol
Mecanism
SusUn strat pleural de tesut se infasoara in exteriorul plamanilor. Celalalt strat pleural captuseste peretele toracic interior. Intre aceste doua straturi este un spatiu mic (spatiul pleural) care este de obicei umplut cu o cantitate foarte mica de lichid. Aceste straturi actioneaza ca doua bucati de satin neted alunecand una pe langa alta, permitand plamanilor dumneavoastra sa se extinda si sa se contracte atunci cand respirati.
Daca aveti pleurezie, aceste tesuturi se umfla si devin inflamate. Ca urmare, cele doua straturi ale captuselii pleurale se freaca unul de celalalt ca doua bucati de smirghel. Acest lucru provoaca durere atunci cand inspirati si expirati. Durerea pleuritica scade sau inceteaza atunci cand iti tii respiratia. Tratamentul pleureziei implica controlul durerii si tratarea cauzei.
Care sunt simptomele?
SusSemnele si simptomele pleureziei pot include:
• Durere in piept care se agraveaza atunci cand respirati, tusiti sau stranutati
• Dificultati de respiratie - adesea din incercarea de a limita respiratia in interior si in expirare
• Tuse - numai in unele cazuri
• Febra - numai in unele cazuri
• Durerea cauzata de pleurezie se poate agrava odata cu miscarea superioara a corpului si se poate raspandii la umeri sau spate.
Pleurezia poate aparea impreuna cu revarsat pleural, atelectazie sau empiem:
• Revarsatul pleural. In unele cazuri de pleurezie, lichidul se acumuleaza in spatiul mic dintre cele doua straturi de tesut. Aceasta se numedte revarsat pleural. Cand exista o cantitate suficienta de lichid, durerea pleuritica scade sau dispare, deoarece cele doua straturi ale pleurei nu mai sunt in contact si nu se freaca impreuna.
• Atelectazia. O cantitate mare de lichid in spatiul pleural poate crea presiune. Acest lucru va poate comprima plamanul pana la punctul in care se prabuseste partial sau complet (atelectazie). Acest lucru ingreuneaza respiratia si poate provoca tuse.
• Empiemul. Lichidul suplimentar din spatiul pleural se poate infecta, de asemenea, rezultand o acumulare de puroi. Acesta se numeste empiem. Febra apare adesea impreuna cu un empiem.
Cand sa te adresezi unui medic
SusContactati medicul sau solicitati imediat asistenta de urgenta daca aveti dureri in piept intense si inexplicabile in timpul respiratiei. Este posibil sa aveti o problema cu plamanii, inima sau pleura sau o boala de baza pentru care aveti nevoie de ingrijire medicala prompta.
Cauze
SusO varietate de conditii pot provoca pleurezie. Cauzele includ:
• Infectie virala, cum ar fi gripa (gripa)
• Infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia
• Infectie fungica
• Tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul
• Cancer pulmonar langa suprafata pleurala
• Embolie pulmonara
• Tuberculoza (TB)
• Fractura sau traumatism costal
• Anumite boli mostenite, cum ar fi siclemia
• Anumite medicamente si droguri recreative
Diagnostic
SusMedicul va incepe probabil prin a va intreba despre istoricul medical si va face un examen fizic care include ascultarea pieptului cu un stetoscop.
Pentru a determina daca aveti pleurezie si pentru a identifica cauza, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
1. Analize de sange. Un test de sange va poate spune daca aveti o infectie. Alte teste de sange ar putea detecta o tulburare autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul. In aceste conditii, pleurezia poate fi primul semn.
2. Raze x de torace. O radiografie toracica poate arata daca plamanii dumneavoastra sunt complet imflamati sau daca exista aer sau lichid intre plamani si coaste.
3. Tomografie computerizata (CT). O scanare CT combina o serie de imagini cu raze X luate din diferite unghiuri in jurul corpului. Utilizeaza procesarea computerizata pentru a crea imagini in sectiune transversala care arata ca felii din pieptul tau. Aceste imagini detaliate pot arata starea pleurei. De asemenea, pot arata daca exista si alte cauze ale durerii, cum ar fi un cheag de sange in plaman.
4. Ecografie. Aceasta metoda de imagistica utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini precise ale structurilor din corpul dumneavoastra. O ecografie poate fi folosita pentru a determina daca aveti un revarsat pleural.
5. Electrocardiograma (ECG sau EKG). Acest test de monitorizare a inimii ar putea fi recomandat pentru a exclude anumite probleme cardiace ca o cauza a durerii in piept.
Proceduri de diagnosticare
SusIn unele cazuri, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala poate elimina lichidul si tesutul din spatiul pleural pentru testare. Procedurile pot include:
• Toracenteza. In aceasta procedura, un agent de amortire local (anestezic) este injectat intre coaste in zona in care s-a vazut lichid la testele dumneavoastra imagistice. Apoi, un ac este introdus prin peretele toracic intre coaste pentru a elimina lichidul pentru analiza de laborator. Indepartarea lichidului va poate ajuta, de asemenea, sa respirati mai bine. Acul este de obicei introdus cu ajutorul ghidajului cu ultrasunete.
• Toracoscopie. Daca se suspecteaza TBC sau cancer, poate fi efectuata o toracoscopie - numita si pleuroscopie. In timpul acestei proceduri, o camera mica (toracoscop) este introdusa printr-o mica taietura in peretele toracic. Aceasta procedura permite o vedere directa in interiorul pieptului pentru a cauta orice problema sau pentru a obtine o proba de tesut (biopsie).
Tratament
SusTratamentul pentru pleurezie se concentreaza in primul rand pe cauza de baza. De exemplu, daca pneumonia bacteriana este cauza, se poate prescrie un antibiotic pentru a gestiona infectia. Daca cauza este o infectie virala, pleurezia poate disparea de la sine.
Durerea si inflamatia asociate cu pleurezie sunt de obicei tratate cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele). Ocazional, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente cu steroizi.
Rezultatul tratamentului pleureziei depinde de gravitatea cauzei care stau la baza. Diagnosticul precoce si tratamentul afectiunii care a cauzat pleurezia va poate ajuta sa va simtiti mai bine. In functie de cauza si de afectiune, puteti face o recuperare completa.
Stil de viata si remedii acasa
SusAcesti pasi ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor legate de pleurezie:
• Luati medicamente. Luati medicamentele recomandate de medic pentru a calma durerea si inflamatia.
• Odihneste-te din plin. Gssiti pozitia care va provoaca cel mai putin disconfort atunci cand va odihniti. Chiar si atunci cand începi sa te simti mai bine, ai grija sa nu exagerezi.
• Nu fuma. Fumatul poate provoca mai multa iritare a plamanilor. Daca fumati si nu va puteti lasa singur, cereti ajutorul medicului dumneavoastra.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pleurisy/diagnosis-treatment/drc-20351866
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)