Ortopneea, simptomul mai multor afectiuni
Ce este ortopneea?
SusOrtopneea este dificultatea de respiratie ce apare atunci cand pacientul sta intins, pe spate, in pozitia numita clinostatism. Termenul de ortopnee provine din cuvantul grecesc ,,ortho care inseamna vertical si ,,pnea care inseamna a respire.
Ortopneea nu este o patologie sau un sindrom in sine, ci este un simptom important, prezent si asociat cu mai multe afectiuni. Daca aveti acest simptom, veti simti ca aveti respiratia alterata atunci cand va intindeti si ca aceasta se va ameliora, veti respira mai bine cand stati in sezut sau in picioare, cu spatele drept.
Ortopneea este diferita de dispnee, intrucat dispneea poate aparea oricand, in timpul efortului sau repaus, indiferent de pozitia in care va aflati.
In majoritatea cazurilor, ortopneea este un semn al insuficientei cardiace, insa poate avea si alte cauze.
Cuprins articol
Semne si simptome asociate
SusOrtopneea se poate asocia cu alte semne si simptome, in functie de patologia de fond. Deseori ortopneea se identifica si se stadializeaza in functie de numarul de perne pe care doarme pacientul. Astfel, daca simtiti nevoia sa dormiti pe 2-3 perne pentru a respira eficient, cel mai probabil aveti ortopnee.
Atunci cand adoptati pozitia de clinostatism, puteti observa ca apare si tusea in special seaca si/sau sunete anormale, de suierat, in timpul respiratiei. Acestea dispar atunci cand va ridicati.
De asemenea, puteti observa dificultati de respiratie in timpul efortului fizic minim precum activitatile casnice. Alte simptome asociate ortopneei includ:
• Oboseala excesiva
• Edeme la nivelul gleznei si a piciorului
• Crestere brusca in greutate
Cauze
SusOrtopneea este cauzata de cresterea presiunii la nivel pulmonar, mai exact a presiunii din vasele de sange pulmonare. Atunci cand va intindeti, sangele circula in mod fiziologic catre inima, si de la inima catre plamani. La pacientii sanatosi, aceasta redistribuire a sangelui nu cauzeaza probleme.
Atunci cand exista patologie cardio-vasculara sau insuficienta cardiaca, inima nu va fi destul de puternica sa pompeze acel sange in plus inafara inimii. Astfel, sangele se acumuleaza si duce la cresterea presiunii in vasele venoase si capilarele de la nivelul plamanilor. Fluidul in exces va extravaza din vase si se va acumula pulmonar, ingreunand respiratia.
In momentul in care pacientul reia pozitia verticala, presiunile se modifica si respiratia poate deveni eficienta.
Ortopneea apare uneori si in cadrul bolilor pulmonare, in absenta afectarii cardiace. Alte cauze de ortopnee includ:
• Edem pulmonar
• Pneumonia severa
• Obezitatea
• Revarsatul pleural
• Ascita
• Paralizia diafragmului
Metode de diagnostic
SusPentru a stabili diagnosticul, medicul va va adresa intrebari cu privire la simptomele asociate (tuse, suierat), ameliorarea respiratiei in pozitie verticala, durata simptomelor si numarul de perne de care aveti nevoie pentru a putea dormi.
Odata identificata ortopneea, medicul va face cateva teste pentru a stabili cauza acestui simptom. Primele teste pot include:
• Radiografie toracica. O imagine a plamanilor va identifica acumularea de lichid in plamani si/sau alte patologii pulmonare.
• Analize de sange. Prin acestea se vor testa nivelul de oxigen si dioxid de carbon din sange, nivelul de BNP si alti markeri ce indica functia cardiaca.
• Ecocardiografia cardiaca. Medicul specialist cardiolog este cel care face aceasta investigatie si stabileste un diagnostic final.
Daca ortopneea se dovedeste a fi cauzata de o afectiune cardiaca si/sau de insuficienta cardiaca, se vor face teste aditionale si se va constitui un plan de tratament.
Optiuni de tratament
SusPentru a ameliora temporar simptomele, folositi o perna mai mare sau mai multe. Acest lucru ar trebui sa va ajute sa respirati mai usor. In cazuri mai grave, puteti avea nevoie de oxigenare la domiciliu sau pe durata internarii in spital.
Odata ce este diagnosticata o cauza a ortopneei, veti primi tratament de specialitate. Insuficienta cardiaca, prima cauza de ortopnee, poate fi tratata cu medicamente, interventii chirurgicale si dispozitive implantabile.
Medicamentele prescrise in insuficienta cardiaca, ce amelioreaza simptomatologia sunt:
• Diuretice. Aceste previn acumularea de fluide la nivel pulmonar.
• Inhibitorii de enzima a angiotensinei. O clasa de medicamente recomandata in special pacientilor cu insuficienta cardiaca stanga, acestea imbunatatesc fluxul sanguin si scad lucrul mecanic cardiac.
• Beta-blocantele sunt de asemenea recomandate pentru acesti pacienti. In functie de severitatea afectiunii cardiace, medicul cardiolog va prescrie si alte medicamente din clasa antiaritmicelor, antihipertensivelor si/sau antiplachetarelor.
In cazul pacientilor fara afectare cardiaca sau cu afectare cardiaca minima, ortopneea este cauzata de afectiuni bronho-pulmonare. Cauza principala din aceasta sfera este BPOC (Boala pulmonara obstructiva cronica).
Afectiuni asociate
SusDesi ortopneea poate fi un semn a mai multor patologii, principalele trei cauze sunt insuficienta cardiaca, edemul pulmonar si BPOC. Astfel, majoritatea pacientilor cu aceste afectiuni vor prezenta ortopnee.
Insuficienta cardiaca
Insuficienta cardiaca reprezinta incapacitatea inimii de a pompa sangele prin arterele mari, catre organism. Este o disfunctie de pompa si este consecinta patologiilor cardio-vasculare. Insuficienta cardiaca este numita si insuficienta cardiaca congestiva, sugerand acumularea de fluid. Afectiunea este dificil de tratat, fiind un stadiu final al patologiei cardiace, insa exista mijloace eficiente moderne ce o pot tine sub control.
Edemul pulmonar acut
Edemul pulmonar acut reprezinta o urgenta cardiaca si este de cele mai multe ori consecinta insuficientei cardiace congestive. Acumularea fluidului in inima duce la o crestere brusca a presiunii si refluarea sangelui in plamani.
BPOC (Bronhopneumopatia obstructiva cronica)
BPOC este o combinatie a patologiilor pulmonare precum emfizemul si bronsita cronica. Cauzeaza dispnee, tuse, suierat, durere toracica si ortopnee. Numita si boala fumatorului, afecteaza preponderent pacientii de sex masculin cu istoric indelungat de fumat.
Prognostic
SusPrognosticul pacientilor cu ortopnee depinde de cauza de fond, severitatea afectiunii si modul de tratament. Desigur, un tratament precoce va da un prognostic mai bun decat tratamentele instalate tardiv.
Concluzie
SusOrtopneea reprezinta dificultatea de respiratie in timpul pozitiei orizontale, intins pe spate. Apare din cauza cresterii presiunii si acumularii de sange la nivel pulmonar. Principalele cauze de ortopnee sunt insuficienta cardiaca si BPOC. Nu ezitati sa mergeti la medic daca experimentati acest simptom, pentru a primi un tratament cat mai precoce.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/lung/lung-what-is-orthopnea
https://www.healthline.com/health/orthopnea
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare
- Dispneea
- Factorii care determina aparitia si agravarea insuficientei cardiace
- Insuficienta mitrala - evolutie, complicatii si tratament
- Drumetiile pe munte si urgentele legate de altitudine
- Respiratie greoaie si dificila? Care sunt cauzele aparitiei acestor simptome
- Cardiomiopatia post-partum
- Astmul cardiac: cauze, simptome, tratament
- Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii