Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii

Actualizat la data de: 30 Iunie 2016
Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii

Aerul conditionat a devenit o necesitate pentru multe persoane, pentru a putea face fata temperaturilor din ce in ce mai ridicate.

Insa, aerul conditionat se poate transforma dintr-un aliat al sanatatii intr-un dusman, deoarece exista sanse destul de ridicate sa favorizeze aparitia infectiilor respiratorii si nu numai.

Microorganismele din aparatele de racire, de vina pentru imbolnavire

Studiile la care au luat parte persoane care au lucrat timp indelungat in birouri in care erau montate aparate de aer conditionat au aratat ca acestea sunt mai predispuse la raceli si gripe.

Afectiunile pot aparea din cauza ca organismul trebuie sa treaca brusc de la o temperatura ridicata la una scazuta.

Cei care se imbolnavesc contracteaza o infectie respiratorie si din cauza microorganismelor, fungilor si bacteriilor care se gasesc in aceste aparate care racesc aerul.

Adesea, aerul conditionat este asociat cu faringita cronica, gripa, raceala si gatul iritat. Simptomele pot aparea la cateva ore dupa ce te-ai expus la aparatul de racire a aerului.

Cei care dorm cu aerul conditionat pornit se pot trezi ragusiti a doua zi. Chiar si otita poate fi favorizata de folosirea aparatelor de racire.

Aceste afectiuni respiratorii apar mai ales din cauza bacteriilor si virusurilor care se strang in aparate.

Si curentii de aer rece pot avea efecte neplacute asupra sanatatii. Daca dormi cu aerul pornit, te poti alege cu dureri de ceafa si ale coloanei vertebrale. De aceea, este mai bine sa eviti acest lucru.

Lasa aerul conditionat pornit inainte sa mergi la culcare, astfel incat aerul din camera sa se raceasca suficient, abia apoi poti sa te bagi in pat. Este ideal ca inainte de a porni aparatul de aer sa aerisesti bine incaperea.

In cazul in care ai transpirat, nu te expune imediat la aer conditionat, pentru ca esti mult mai predispus la aparitia racelii. Atat la birou, cat si in masina tine cu tine un sacou sau o bluza cu maneca lunga, cu care sa te acoperi daca simti ca iti este racoare.

Agraveaza simptomele astmului

Aerul conditionat poate sa agraveze simptomele persoanelor care sufera de astm si bronsita, potrivit unui studiu efectuat in SUA si publicat in "International Journal of Epidemiology".

Si indivizii sanatosi pot avea manifestari precum tusea, mancarimi ale ochilor, ale nasului si stranutul, din cauza ca aerul este mai uscat decat in mod normal. Cauzeaza neplaceri si celor care sufera de afectiuni ale sinusurilor.

De asemenea, folosirea aerului conditionat poate duce la aparitia pneumoniei bacteriene, cat si a bolii legionarilor, infectii grave, care au nevoie de tratament imediat. Simptomele sunt durerile de cap, febra, greata, starea generala de rau.

Pentru a preveni astfel de probleme este important ca filtrele aparatului de aer conditionat sa fie curatate periodic si sa fie inlocuite de fiecare data cand este nevoie.

Temperatura ideala trebuie sa fie cuprinsa intre 21 si 25 de grade Celsius, spun specialistii, astfel incat sa nu fii afectat de diferentele prea mari de temperatura dintre aerul de afara si cel dintr-o incapere.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate