Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii
Aerul conditionat a devenit o necesitate pentru multe persoane, pentru a putea face fata temperaturilor din ce in ce mai ridicate.
Insa, aerul conditionat se poate transforma dintr-un aliat al sanatatii intr-un dusman, deoarece exista sanse destul de ridicate sa favorizeze aparitia infectiilor respiratorii si nu numai.
Microorganismele din aparatele de racire, de vina pentru imbolnavire
Studiile la care au luat parte persoane care au lucrat timp indelungat in birouri in care erau montate aparate de aer conditionat au aratat ca acestea sunt mai predispuse la raceli si gripe.
Afectiunile pot aparea din cauza ca organismul trebuie sa treaca brusc de la o temperatura ridicata la una scazuta.
Cei care se imbolnavesc contracteaza o infectie respiratorie si din cauza microorganismelor, fungilor si bacteriilor care se gasesc in aceste aparate care racesc aerul.
Adesea, aerul conditionat este asociat cu faringita cronica, gripa, raceala si gatul iritat. Simptomele pot aparea la cateva ore dupa ce te-ai expus la aparatul de racire a aerului.
Cei care dorm cu aerul conditionat pornit se pot trezi ragusiti a doua zi. Chiar si otita poate fi favorizata de folosirea aparatelor de racire.
Aceste afectiuni respiratorii apar mai ales din cauza bacteriilor si virusurilor care se strang in aparate.
Si curentii de aer rece pot avea efecte neplacute asupra sanatatii. Daca dormi cu aerul pornit, te poti alege cu dureri de ceafa si ale coloanei vertebrale. De aceea, este mai bine sa eviti acest lucru.
Lasa aerul conditionat pornit inainte sa mergi la culcare, astfel incat aerul din camera sa se raceasca suficient, abia apoi poti sa te bagi in pat. Este ideal ca inainte de a porni aparatul de aer sa aerisesti bine incaperea.
In cazul in care ai transpirat, nu te expune imediat la aer conditionat, pentru ca esti mult mai predispus la aparitia racelii. Atat la birou, cat si in masina tine cu tine un sacou sau o bluza cu maneca lunga, cu care sa te acoperi daca simti ca iti este racoare.
Agraveaza simptomele astmului
Aerul conditionat poate sa agraveze simptomele persoanelor care sufera de astm si bronsita, potrivit unui studiu efectuat in SUA si publicat in "International Journal of Epidemiology".
Si indivizii sanatosi pot avea manifestari precum tusea, mancarimi ale ochilor, ale nasului si stranutul, din cauza ca aerul este mai uscat decat in mod normal. Cauzeaza neplaceri si celor care sufera de afectiuni ale sinusurilor.
De asemenea, folosirea aerului conditionat poate duce la aparitia pneumoniei bacteriene, cat si a bolii legionarilor, infectii grave, care au nevoie de tratament imediat. Simptomele sunt durerile de cap, febra, greata, starea generala de rau.
Pentru a preveni astfel de probleme este important ca filtrele aparatului de aer conditionat sa fie curatate periodic si sa fie inlocuite de fiecare data cand este nevoie.
Temperatura ideala trebuie sa fie cuprinsa intre 21 si 25 de grade Celsius, spun specialistii, astfel incat sa nu fii afectat de diferentele prea mari de temperatura dintre aerul de afara si cel dintr-o incapere.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Scleroza multipla
- Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi
- Secretul unghiilor frumoase
- Remedii pentru tusea nocturna si un somn mai bun
- Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Aerul conditionat, riscuri si beneficii
- 10 metode de reducere a temperaturii in casa fara folosirea aerului conditionat
- Bacteriile din aerul conditionat