Lavajul Bronhoalveolar (LBA)
Definitie
SusLavajul bronhoalveolar (spalarea arborelui respirator) reprezinta o metoda paraclinica prin intermediul careia se exploreaza sanatatea plamanului.
Este o metoda bronhoscopica ( vizualizarea cailor aeriene prin indermediul unui dispozitiv optic) ,
putin invaziva care permite examinatorului recoltarea de celule, particule anorganice, agenti patogeni etc., de la nivelul bronhiolelor si alveolelor in vederea diagnosticarii diferitelor boli respiratorii.
Cuprins articol
Avantajele lavajului bronhoalveolar
SusLavajul bronhoalveolar este indispensabil in practica medicala, mai exact in explorarea paraclinica a plamanului fiind totodata usor accesibil.
Principalele avantaje ale metodei sunt reprezentate de:
a) se poate repeta la nevoie;
b) are o importanta mare in diagnostic si din aceast motiv nu poate fi ignorat;
c)este simplu de efectuat, lipsit de invazivitate si agresivitate;
d) prin intermediul lavajului bronhoalveolar se poate urmarii evolutia sub tratament a unei boli dar si evolutia ei naturala (fara tratament);
Descrierea tehnicii
Sus1. Pregatirea pacientului – acesta este informat de catre medic cu privire la ce presupune tehnica, necesitatea acesteia si eventualele complicatii.
2. Anestezia – pe intregul arbore respirator sunt receptori care la contactul cu lichidul de lavaj sau bronhoscopul ( dispozitivul utilizat pentru realizarea tehnicii) pot declansa un reflex de tuse, reflex ce poate complica tehnica.
Pentru a evita aceste lucruri pacientului si se face anestezie locala cu lidocaina (2%); astfel prin oprirea reflexului de tuse se previn microtraumatismele si complicatiile ce pot sa apara.
3. Lavajul – pentru realizarea lavajului (spalaturii) se foloseste ser fiziologic steril mentinut la temperatura camerei sau incalzit la temperatura corpului pentru a evita anumite complicatii la pacientii care prezinta anumite patologii preexistente (de ex: astm).
Volumul de ser administrat poate varia intre 100 si 400 ml. Acesta este administrat fractionat – 20 pana la 70 de ml. Dupa fiecare administrare lichidul este recuperat prin intermediul unei seringi (lichid recuperat).
4. Lichidul recuperat este pus in recipiente de plastic sau silicon pentru a evita pierderea de celule recoltate prin intermediul tehnicii.
5. Analiza lichidului recuperat – Dupa efectuarea lavajului bronhoalveolar si recuperarea lichidului de spalatura acesta este trimis sa fie examinat. Un lucru important este reprezentat de factorul timp deoarece este de preferat sa se realizeze prelucrarea lichidului de lavaj bronhoalveolar imediat dupa recoltare.
In situatia in care timpul nu permite prelucrarea si analiza rapida a lichidului de lavaj este recomandata pastrarea la o temperatura de 4 grade Celsius. Astfel se elimina alterarea caracteristicilor necesare pentru diagnostic ale lichidului.
Prelucrarea lichidului recuperat
SusLichidul recuperat dupa lavajul bronhoalveolar (spalatura pulmonara) poate fi supus la mai multe investigatii in vederea ghidarii diagnosticului dar si in initierea tratamentului ; dintre acestea se enumera:
1. Examenul de rutina al lichidului bronhoalveolar presupune: numararea celulelor din lichid, determinarea tipului de celule din lichid, determinarea prezentei de elemente anormale (celule tumorale, particule anorganice etc.), evidentierea microorganismelor.
2. Examene de specialitate – determina anumite particularitati ale bolilor pulmonare.
3. Examene pentru cercetare medicala – nu se fac la toti pacientii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- BPOC si sindromul de apnee in somn
- Silicoza - boala produsa de inhalarea prafului cu siliciu
- Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)
- Leucemia cu celule paroase
- Transplantul de celule stem hematopoietice
- Markeri tumorali - prezentare generala
- Legatura dintre factorul de necroza tumorala si alte afectiuni medicale
- Adenopatiile si alte formatiuni tumorale si pseudotumorale
- Screeningul cancerului de col uterin