Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectul pneumoniei asupra plamanilor

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Ce este pneumonia

Sus
Efectul pneumoniei asupra plamanilor

Pneumonia este o infectie pulmonara. Majoritatea sun cauzate de bacterii sau virusuri, dar pot fi cauzate si de fungi. Pneumonia poate fi o afectiune blanda sau poate deveni foarte serioasa, chiar amenintatoare de viata.

Din pacate, aceasta boala poate afecta foarte sever copiii, in primele luni de viata. In lume, un copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde, in contextul in care in fiecare an, din ce in ce mai multi copii sunt victimele acestei boli.

Cuprins articol

  1. Ce este pneumonia
  2. Semne si simptome
  3. Efectele directe asupra plamanilor
  4. Cauzele pneumoniei
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Putem preveni pneumonia?
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Destul de des, pacientii cu pneumonie au avut o raceala sau gripa cu putin timp inainte, iar simptomele acestora au inceput sa se agraveze, in loc sa devina mai usoare.

Cele mai comune si importante simptome ale pneumoniei sunt:
Tuse - uscata sau productiva cu o sputa groasa, mucoasa (tusea poate persista pana la cateva saptamani chiar si dupa tratarea pneumoniei)
• Febra (temperaturi de cel putin 38°C ), transpiratii si frisoane
• Dispnee (dificultati de respiratie) sau tahipnee (frecventa respiratorie crescuta) pana la senzatia severa de lipsa de aer
• Stare generala alterata, cu oboseala si fatigabilitate
• Pierderea apetitului si scadere neintentionata in greutate

Alte simptome intalnite sunt:
• Dureri de cap
• Durere toracica agravata atunci cand pacientul tuseste
Tuse cu sange (hemoptizie)
• Senzatia de greata
• Confuzie, dezorientare (in special persoanele in varsta)
• Cianoza (colorarea in albastru a tegumentelor, mucoaselor, extremitatilor) , atunci cand boala este mai severa

Efectele directe asupra plamanilor

Sus

Pneumonia afecteaza caile respiratorii, dar in special plamanii. Focarul de pneumonie poate afecta doar un lob dintr-un plaman (pneumonie franca lobara), intreg plamanul sau ambii plamani.

Alveolele reprezinta unitatea functionala a plamanului, fiind mici saci plini cu aer, conectati cu bronhiolele terminale mici. La nivelul alveolelor au loc schimburile de oxigen si dioxid de carbon, cu oxigenarea sangelui arterial si eliminarea dioxidului de carbon din plamani.
Odata ce infectia ajunge la nivel alveolar, in acestea se acumuleaza lichid sau puroi, ceea ce duce la complicatii.

Lichidul se poate acumula in diverse locuri si sub diverse forme. Atunci cand se acumuleaza intr-o zona bine delimitata, se va forma un abces. Abcesul pulmonar trebuie deseori operat. Cand fluidul se acumuleaza intre plamani si peretele toracic, la nivelul pleurei, apare pleurezia. Aceasta va trebui drenata.
Daca acumularea de lichid devine destul de semnificativa, va reduce mult functia plamanilor, aparand insuficiena respiratorie.

Apelati la ajutor medical de urgenta, daca experimentati o lipsa severa de aer, durere toracica si/sau cianoza. Insuficiena respiratorie poate fi tratata prin oxigenoterapie neinvaziva sau invaziva.

Cauzele pneumoniei

Sus

Pneumonia este cauzata de un agent infectios ce ajunge la nivel pulmonar.

Pneumonia bacteriana este cauzata de cele mai multe ori de un pneumococ, numit Streptococcus pneumoniae. Aceasta este una dintre cele mai grave pneumonii, fiind amenintatoare de viata. Alte tipuri de bacterii ce pot duce la pneumonie sunt Haemophilus si Moraxella.

Pneumonia virala este cauzata de diverse virusuri, printre care cele mai comune sunt virusul gripal, adenovirusurile si virusul sinciial respirator.
Alte microorgansme precum fungii pot cauza, de asemenea, pneumonie, acest lucru fiind mai frecvent in randul persoanelor cu imuno-deficiena, precum cei cu HIV sau cu diverse tipuri de cancer.

Unele persoane sunt mai susceptibile la a dezvolta pneumonie sau la a avea forme mai severe de boala:
• Nou-nascutii si copiii sub varsta de 2 ani
• Persoanele peste 65 de ani
• Persoanele cu boli cronice, precum diabet, cancer, boli renale, cardiace, hepatice
• Persoanele imuno-deprimate
• Fumatorii

Metode de diagnostic

Sus

Medicii stabilesc diagnosticul acestei boli in primul rand prin discutia cu pacientul si examenul obiectiv.
Testele de laborator pentru pneumonie includ analizele de sange, probe de mucoasa nazala sau faringiana, probe de sputa, probe de urina, in care ar trebui gasit agentul infectios.

Radiografia toracica este, de asemenea, utila, pentru a vedea aspectul de infectie pulmonara, precum si acumularile de lichid. in spital, personalul medical va monitoriza cu atentie nivelul de oxigen din sange (saturatia de oxigen).

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul depinde de cauza pneumoniei: bacteriala sau virala.

In cazul in care o bacterie este agentul etiologic, tratamentul va consta in antibiotice. In cazurile mai putin severe, antibioticele se pot prescrie sub forma de comprimate administrate oral. In cazurile mai severe, ce trebuie monitorizate in spital, antibioticele vor fi administrate injectabil, de regula intravenos. Antibioticele vor fi administrate cat mai curand in cazul unei suspiciuni de pneumonie bacteriana, fara sa asteptam rezultatul exact de la laborator.

Pneumonia virala nu poate fi tratata cu antibiotice.

Majoritatea pacientilor cu pneumonie pot sta acasa. Desigur, boala trebuie descoperita si diagnosticata din timp. Daca simptomele nu se amelioreaza deloc in primele 5 zile de tratament, apelati la medicul dumneavoastra. Uneori poate fi nevoie de cresterea dozelor sau chiar de schimbarea medicamentului.

Unii oameni insa, vor trebui sa fie tratati in spital. Acest lucru este comun in randul persoanelor in varsta, copiilor si persoanelor ce sufera si de alte afectiuni, de regula cronice. Fiind in spital, acestia pot beneficia de oxigenoterapie si o monitorizare mai riguroasa a functiei pulmonare. De asemenea, tratamentul va fi mai puternic, probabil pe o perioada mai lunga de timp.

Odihna prelungita, hidratarea corespunzatoare si administrarea antipireticelor (medicamente ce reduc febra, precum paracetamol) sunt, de asemenea, importante si vor fi recomandate.

Medicamentele pentru tuse nu sunt recomandate pacientilor cu pneumonie, intrucat tusea poate fi benefica pentru acestia: prin tuse, se expectoreaza puroiul/lichidul din caile respiratorii, ajutand la curatarea acestora.

Bineinteles, daca sunteti fumator, renuntatul la fumat odata ce sunteti diagnosticat cu pneumonie este absolut necesar. Evitati expunerea la fum si la alte substante iritante din mediu.

Putem preveni pneumonia?

Sus

Vaccinurile pot preveni unele tipuri de pneumonie. Acestea se fac, de regula, in primele luni dupa nastere. Discutati cu medicul dumneavoastra despre vaccinurile disponibile pentru dumneavoastra si copil. Unul dintre vaccinurile ce reduc riscul de aparitie a pneumonie este cel pentru pneumococ. Vaccinul pneumococic este gratuit in majoritatea tarilor, inclusiv in Romania.

Concluzie

Sus

Pneumonia este o infectie bacteriana sau virala ce afecteaza plamanii si caile respiratorii, dand simptome specifice, dificil de suportat, ce se agraveaza repede in special in cazul varstnicilor si copiilor.

Urmele lasate de pneumonie pe plamani sunt severe si duc la insuficiena respiratorie. Desi poate fi tratata cu succes, in continuare multi pacienti decedeaza din cauza acestei afectiuni. Nu ezitati sa apelati la ajutor medical de specialitate de la aparitia primelor simptome.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/pneumonia/effects-on-body
https://www.verywellhealth.com/4-stages-of-pneumonia-5181033


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate