Diferenta dintre viroza, gripa si bronsita la copil
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Generalitati
SusViroza, gripa, bronsita, toate sunt infectii pulmonare sau ale sistemului respirator.
Cand aceste infectii au loc la copil, nivelul de alerta este ceva mai mare, mai ales din punctul de vedere al reactivitatii parintilor.
Pentru tratamentul corect, parintii trebuie sa fie foarte atenti la simptomele acestor patologii pulmonare care intr-adevar, sunt foarte asemanatoare insa exista cateva caracteristici importante care le deosebesc.
Pentru aceleasi patologii la copil lucrurile sunt sensibil diferite. Daca in ce priveste agentii patogeni (virusi, bacterii) lucrurile sunt absolut la fel, simptomatologia si tratamentul pot fi usor diferite.
Cuprins articol
Descrierea patologiilor
SusEste foarte importanta diferentierea acestor 3 tipuri de patologii ale sistemului respirator, deoarece fiecare are tratamentul diferentiat. Cel mai usor mod de diferentiere a celor trei patologii este simptomatic.
Simptomele sunt usor de depistat si de diferentiat de catre pacient.
• Viroza respiratorie sau raceala: Este infectia care produce simptome initial usoare dar care conduc la o stare generala de rau, de discomfort. Aceste stari caracteristice virozei respiratorii se refera la o iritatie la nivelul foselor nazale dar si la nivelul faringelui, urmate ulterior de stranut sau de rinoree frecventa, adica scurgerea mucozitatilor nazale urmata de nasul infundat.
• Gripa este o infectie care pe langa caile aeriene superioare si faringe, laringe, este cel mai adesea localizata la nivel pulmonar. Starea generala de discomfort si alterarea starii de santate se produce mult mai accentuat si mai brusc, neavand o progresie trepatat.
• Bronsita se refera la o infectie cu localizare in special la nivelul trunchiului bronsic, mai exact la nivelul nervului laringeu inferior, spre plamani. Aceasta infectie de tipul bronsitei poate sa afecteze si restul sistemului respirator, dar localizarea principala a infectiei este la nivelul acestor bronhii.
Cauzele acestor afectiuni
Sus•Viroza poate sa fie de o cauza bacteriana sau cel mai adesea este suprainfectata de catre o bacterie. Din acest motiv tratamentul impotriva virozei cu antibiotice este foarte adesea eficient.
•Gripa este produsa de catre virusul gripal.
•Bronsita este o infectie cel mai adesea bacteriana si in rare cazuri poate sa aiba si o etiologie virala.
Modul de transmitere
SusModul de transmitere al acestora desi in mod evident se rasfrange asupra sistemului respirator, adica o transmitere pe cale aeriana, este recomandat sa se realizeze o analiza mai amanuntita pentru a se face o diferentiere usoara a tipului de transmitere si modului cum a fost contactata. Astfel, este simplu si diagnosticarea patologiei de fond.
Semne si simptome
Sus• Gripa - este mai usor de depistat deoarece starea de sanatate se modifica de la o zi la alta si nu este precedata de o simptomatologie initiala pulmonara. Este usor confundabila cu raceala deoarece si in gripa se pot intalni simptome precum: stranutul, rinoreea sau cefaleea (durerea de cap, localizata cel mai adesea la nivelul tamplelor sau frontal – durerea de frunte).
• Atat viroza respiratorie cat si gripa pot fi insotite de frison si temperatura ridicata, febra, stare subfebrila sau febrila, fapt care necesita antipiretice.
• Bronsita va produce simptome precum rinoree si stranut, dar cel mai adesea produce tuse productiv/a, concomitenta cu o durere retrosternala, sau o durere in regiunea dorsala, langa omoplati.
Tratament
Sus• Gripa: in cazul gripei, un tratament cu antibiotice este complet inutil. Asupra virusului gripal, la fel ca asupra oricarui alt virus, nu are nici o eficienta, ci mai degraba este benefic un tratament paleativ. Tratamentul paleativ se refera la o alimentatie care sa stimuleze imunitatea, la un aport hidric cat mai ridicat atat printr-o hidratare directa dar si prin consumul de supe calde. La acestea se adauga stimularea imunitatii prin citrice sau prin vitamina C administrata direct, ori mierea de albine, preferabil chiar cu fagure, ori ceaiul de musetel si menta cu efect de antiifectioase Se mai poate urma si un tratament pe baza de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) dar si de o serie de analgezice. Aceste analgezice sunt recomandate in special daca exista cefalee sau uneori chiar si dureri musculare.
• Viroza respiratorie: tratamentul cu antibiotice poate sa aiba o oarecare eficienta
• Bronsita: tratament antibiotic
Preventie
SusGripa poate fi prevenita prin vaccinarea impotriva virusului bolii. Insa virusul gripal este unul extrem de volatil, adica isi schimba conformatia si structura la cateva luni. Fapt pentru care eficienta vaccinului gripal este una indoielnica, adica necesita o revaccinare o data la 6 luni.
Viroza respiratorie la copil
SusSemne si simptome:
Daca ne referim la un nou-nascut sau un copil cu varsta de pana in 3 ani, simptomele unei viroze respiratorii reperabile vor fi in primul rand febra, dar si un nas infundat sau o rinoree abundenta.
Dificultatea de respiratie poate da nou-nascutului o stare de agitatie si o absenta a somnului, in special deoarece nou-nascutul are tendinta de a dormi pe spate, pozitie in care se accentueaza dificultatea de respiratie.
In principal, daca exista doar o stare subfebrila sau o febra de valori foarte scazute nu este necesara administrarea de antibiotice. Insa nasul infundat poate fi periodic eliberat prin acele pompe nazale.
Trebuie avuta precautie ca aceste pompe nazale pentru nou-nascuti sa fie din materiale elastice si moi si de regula sa nu existe o aspiratie prea puternica sau prea rapida deoarece la nivelul unei mucoase foarte fragile poate produce o distrugere a capilarelor si astfel o sangerare.
Tratament
Tratamentul de baza va consta in ceaiuri de stimulare a imunitatii si in anumite cazuri de antipiretice care sa reduca temperatura ridicata. Daca febra nu se reduce si daca starea de agitatie persista se poate impune, doar dupa consultul unui medic specialist – pediatru, un antibiotic.
Inainte de administrarea oricarui tip de antibiotic unui copil trebuie avut in vedere daca exista alergie pentru gama de antibiotice ce se doreste a se administra.
In cazul in care nu exista un istoric cunoscut asupra posibilelor reactii alergice, este bine sa se efectueze o analiza a alergiilor parintilor pacientilor. Totodata este bine a se testa o reactie la alergii, adica administrarea intraspitaliceasca a unei doze mici de antibiotic.
In niciun caz nu se administra orice fel de antibiotic sau medicamente din clasa celor care nu se elibereaza fara reteta, daca nu se cunoaste reactivitatea alergica sau daca nu exista o recomandare a medicului asupra acelui tratament.
Daca vorbim despre copii cu varsta de 3-14 ani, este bine a se pastra aceleasi recomandari asupra trataementului, dar in ce priveste simptomatologia vorbim deja despre persoane care pot sa isi exprime simptomele si care pot prezenta gradul de afectare resimtit.
Febra resimtita poate sa aiba efecte mai puternice decat la un nou-nascut. Astfel ca, daca la un nou-nascut o temperatura de 38,5, 39, 39,5 grade celsius poate sa nu fie resimtita atat de intens, adica sa produca ameteala sau pierderea starii de constienta, o temperatura de 39,5 la un copil cu varsta de 3-14 ani poate sa produca aceste simptome.
Gripa la copil
SusSemne si simptome:
Gripa la copil poate fi resimtita tot cu rinoree si stare febrila, dar cel mai adesea va fi insotita de o cefalee. Poate avea un nivel de gravitate ceva mai ridicat, deoarece simptomatologia dar si alterarea starii generale de sanatate se va produce mult mai brusc.
Gripa, dupa cum am precizat, are in majoritatea covarsitoare a cazurilor o etiologie virala, astfel ca eficienta unui antibiotic este mai mult decat indoielnica.
Tratament:
Tratamentul pentru o gripa la copil trebuie sa includa o hidratare adecvata. Deoarece un copil va refuza in cele mai multe cazuri o hidratare trebuie gasite solutii de suplimentare a acesteia.
Astfel ca, desi nu este recomandata suplimentarea de glucoza, in perioada de gripa pentru administrarea de lichide se poate prefera indulcirea mai mult decat este necesara a ceaiurilor (tei, musetel sau menta) sau adaugirea unui aport hidric prin aport de lapte.
Laptele indulcit cu miere, ori alimentatia de lapte cu cereale poate fi o solutie de suplimentare hidrica. Nu se prefera sucurile acidulate sau sucurile din comert ca si aport hidric, deoarece continutul de substante nutritive este nesigur incat sa existe efecte benefice.
Totodata antiinflamatoarele nesteroidiene si antipireticele sunt absolut necesare pentru reducerea febrei, dar totodata necesita consultarea unui medic sau macar sa existe o administrare in prealabil pentru a se cunoaste starera alergica.
Se poate de asemenea administra o salata de fructe in care sa fie incluse si citrice, deoarece prin aportul de vitamina C va fi sporita imunitatea.
Bronsita la copil
SusSemne si simptome:
Desi poate sa aiba un debut progresiv si simptomatologia sa apara gradat, bronsita este usor de depistat deoarece va fi insotita de o tuse, dificultate in respiratie, dar si de un usor "wheezing", adica un suierat in expir si inspir.
Aceasta afectare a bronhiilor este diagnosticabila printr-o auscultatie pulmonara a pacientului de catre un medic pediatru sau un medic pneumology. Uneori aceasta auscultatie pulmonara poate necesita suplimentar si o radiografie pulmonara pentru a se stabili diagnosticul de certitudine si a se exclude alte patologii posibile.
Tratament:
Bronsita va necesita cel mai adesea tratament cu antibiotic. Afectarea pulmonara sau a complicatiilor ulterioare trebuiesc diagnosticate, deoarece o bronsita tratata inadecvat sau ineficient poate cauza repercursiuni pe termen mediu si lung destul de serioase.
Concluzii
SusAceste trei patologii desi pot sa fie clasate in aceeasi categorie, este necesar a fi diagnosticate cu precizie, pentru a fi tratate corespunzator.
Tratamentul de fond cu antibiotice nu este absolut necesar decat daca se constata eficienta acestora, iar o tratare ineficienta sau incorecta poate spori rezistenta organismului la antibiotice si asadar poate cauza pe viitor infectii respiratorii rezistente.
Diagnosticarea diferentiata poate fi efectuata doar de catre un medic specialist si in nici un caz nu se admite o auto-medicatie sau incercarea de a trata acasa aceste patologii.
Faptul ca multi parinti au tendinta de a amesteca aceste trei patologii poate atrage dupa sine acelasi tratament, astfel ca este mai bine sa nu se incerce un diagnostic de catre parinti ci mai degraba unul de catre medic.
In majoritatea cazurilor, starea celor trei patologii in sine nu prezinta o urgenta medicala, ci o stare acuta, astfel ca la primele simptome este mai indicat sa existe o prezentare cu copilul la medicul de familie, sau la medicul pediatru din policlinica.
Bibliografie:
1.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4335-influenza-flu
2.https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/bronchitis/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Leucemia limfoida acuta
- Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna
- Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament
- Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti?
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Sanatatea copilului vs inceperea scolii
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Bronsita acuta
- Gripa in timpul sarcinii