Diferenta dintre tusea productiva si tusea seaca
Ce este tusea productiva
SusTusea productiva, numita si tuse umeda, reprezinta un tip de tuse care este insotita de mucus, sputa sau flegma. Asadar, tusea productiva este opusa celei seci, aceasta din urma avand loc fara productie de fluide.
In unele cazuri, tipul de tuse pe care o are o persoana poate ajuta la indicarea cauzei sale. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele afectiuni de sanatate se insotesc de tuse productiva, in timp ce alte afectiuni produc tuse uscata.
Afla mai multe informatii despre tusea productiva, inclusiv diferentele dintre aceasta si tusea uscata. De asemenea, sunt prezentate diferitele optiuni de tratament care pot ajuta in cazul in care o persoana sufera de tuse productiva.
Cuprins articol
Ce este tusea productiva?
SusTusea este un reflex care apare ca raspuns la iritarea gatului sau a plamanilor. In plus, tusea este modalitatea prin care organismul elimina factorii iritanti si produsele acestora, precum sputa. O tuse productiva sau umeda apare atunci cand lichidele din caile respiratorii declanseaza reflexul de tuse.
Motivele pentru care survine tusea productiva sunt numeroase. Cu toate acestea, infectiile respiratorii si afectiunile cronice pulmonare sunt cele mai frecvente cauze. In plus, chiar si afectiunile cardiace pot avea acest efect.
Uneori, tusea productiva poate fi insotita si de alte simptome, precum scurtarea amplitudinii respiratorii, respiratia suieratoare si eliminarea unei spute de culoare roz. Tabloul clinic al unui pacient cu o astfel de tuse poate fi foarte important, deoarece va furniza anumite indicii cu privire la cauza de baza.
Tuse productiva vs. tuse seaca
SusExista o multitudine de boli ce afecteaza plamanii, iar acest lucru poate fi realizat in moduri diferite. O tuse productiva indica faptul ca exista fluide in caile respiratorii, in timp ce o tuse seaca indica faptul ca nu exista lichide la acest nivel. Astfel, unele afectiuni pot produce fie tuse productiva, fie tuse seaca. Cu toate acestea, exista si cazuri in care ambele situatii pot fi prezente, dar cu mentiunea ca doar una dintre acestea va fi proeminenta.
Cauzele tusei productive
SusDin punct de vedere al cauzelor, infectiile respiratorii sunt frecvent incriminate pentru tusea productiva. Raceala, bronsita acuta si pneumonia sunt doar cateva din afectiunile ce pot duce la o crestere a productiei de mucus ce va avea ca efect tusea umeda. Alte simptome potentiale ale unei infectii respiratorii sunt reprezentate de dureri in gat, febra, frisoane si oboseala.
Bronsiectazia este o alta afectiune ce poate duce la tuse productiva. Aceasta tulburare implica dilatarea importanta a bronsiilor, avand ca efect producerea unui exces de mucus. Productia crescuta de mucus poate declansa tusea, dar poate duce si la un risc crescut de pneumonie. Asadar, detectarea simptomelor de bronsiectazie este foarte importanta, iar cateva exemple sunt reprezentate de respiratie suieratoare, dispnee, fatigabilitate, dureri in piept, dureri articulare si tuse cu sange.
Pentru persoanele cu BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica), tusea productiva poate fi un simptom frecvent. Boala pulmonara obstructiva cronica este un termen umbrela pentru emfizem, bronsita cronica si astm refractar, astfel incat unele forme de BPOC vor provoca leziuni la nivelul alveolelor pulmonare, in timp ce altele vor deteriora bronhiolele. Tusea umeda din BPOC poate fi insotita si de alte simptome, precum respiratia suieratoare, dispneea si senzatia de presiune la nivelul pieptului.
Insuficienta cardiaca congestiva este o boala a inimii si care apare atunci cand exista dificultati de pompare a sangelui la nivelul corpului. Atunci cand aceasta problema survine pe partea stanga a inimii, vor exista ”scurgeri” de lichid la nivelul alveolelor pulmonare, rezultatele fiind tusea productiva, dispneea si wheezing-ul (respiratia suieratoare). De asemenea, pot sa apara fatigabilitatea si edemul membrelor inferioare, mai ales cand este afectata si partea dreapta a inimii.
Cauzele tusei seci
SusO tuse seaca sau uscata difera de una productiva prin faptul ca nu produce lichid sau mucus. In general, tusea seaca se dezvolta ca raspuns la iritarea sau inflamatia cailor respiratorii, iar cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de astm, boala de reflux gastro-esofagian si fibroza pulmonara. Totusi, trebuie stiut ca si anumite medicamente pot avea ca efect secundar instalarea tusei seci.
Optiuni de tratament
SusPersoanele cu o tuse productiva persistenta pot solicita anumite tratamente pentru a o suprima. Cu toate acestea, inhibarea tusei productive poate duce la o acumulare de mucus in pasajele aeriene ale plamanilor, iar acest lucru poate avea ca efect anumite complicatii suplimentare, de exemplu dificultati de respiratie si infectii.
Este important de stiut ca majoritatea tratamentelor pentru tusea productiva nu urmaresc suprimarea, ci imbunatatirea eficientei ei. Asadar, se are in vedere golirea cailor respiratorii. Alte tratamente au drept scop eliminarea fluidelor si reducerea iritatiei gatului. Totusi, daca tusea se datoreaza unei afectiuni medicale subiacente, medicul va prescrie tratamente specifice pentru aceasta.
Tratamente ce vizeaza imbunatatirea eficientei tusei
SusUnele dintre metodele de tratament de mai jos ajuta la imbunatatirea eficientei tusei. In schimb, alte medicamente reduc cantitatea de mucus din partea superioara a tractului respirator, ameliorand astfel nevoia de a tusi.
Expectorantele si mucoliticele sunt medicamente care subtiaza mucusul si il fac mai putin aderent la peretii cailor respiratorii. Acest lucru va face ca fluidele iritante sa poata fi mai usor eliminate din organism. In plus, aceste medicamente functioneaza cel mai bine pentru persoanele care au o tuse productiva, dar care intampina dificultati in a expectora fluidele din arborele respirator.
Exista anumite dispozitive ce utilizeaza presiunea pozitiva si vibratiile pentru a ajuta la deplasarea mucusului din caile respiratorii catre exterior in timpul expiratiei. Asadar, dispozitivele de fizioterapie pulmonara pot ajuta la imbunatatirea eficientei tusei, iar rezultatele unor studii recente confirma acest lucru.
Gargara cu apa sarata este un remediu simplu ce poate fi facut si la domiciliu, dar care ajuta la ameliorarea tusei productive. Apa sarata poate reduce cantitatea de mucus situata in partea din spate a gatului, reducand astfel nevoia de a tusi. Totusi, aceasta metoda trebuie folosita de cateva ori pe zi pentru a fi eficienta.
Tratamente specifice afectiunilor de baza
SusOptiunile de tratament pentru o tuse productiva depind, de asemenea, de cauza principala. De exemplu, antibioticele sunt utile pentru o tuse productiva ce apare in urma unei infectii bacteriene. Un studiu de specialitate a ajuns la concluzia ca antibioticele ajuta la imbunatatirea tusei productive cronice in randul copiilor cu bronsita bacteriana.
Persoanele care prezinta tuse productiva din cauza insuficientei cardiace congestive pot primi tratamente cu diuretice, acestea avand rolul de a ameliora retentia de lichide. Asadar, cantitatea de lichid din plamani poate fi diminuata, lucru ce va avea ca efect reducerea tusei. In plus, pot fi oferite medicamente care regleaza sau reduc ritmul cardiac, dar si care controleaza tensiunea arteriala si reduc nivelul de colesterol.
Cand se indica vizita la medic?
SusIn unele cazuri, o tuse productiva poate semnala o afectiune grava de sanatate, cum ar fi o boala pulmonara sau o boala cardiaca. Daca exista indoieli cu privire la cauza tusei umede, oamenii ar trebui sa discute negresit cu medicul. In plus, vizita la medic este indicata si atunci cand fluidele eliminate au un miros urat sau un aspect verzui, roz sau sangvinolent. Edemul membrelor, febra si frisoanele reprezinta alte simptome ce trebuie sa trimita pacientii la medic.
Pe langa toate aceste lucruri, persoanele care prezinta cianoza, dispnee si dureri in piept ar trebui sa solicite ajutor medical de urgenta. Acelasi lucru este valabil si atunci cand tusea productiva se asociaza cu stari confuzionale sau cu pierderea starii de constienta. Cu cat vizita la medic este realizata mai rapid, cu atat prognosticul va fi mai favorabil.
Bibliografie:
Chang, A. B.,et al.(2017). Management of children with chronic wet cough and protracted bacterial bronchitis: CHEST guideline and expert panel report. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012369217300752
COPD. (n.d.). https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/copd
Lee, A. L.,et al.(2014). The effects of oscillating positive expiratory pressure therapy in adults with stable non-cystic fibrosis bronchiectasis: A systematic review. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1479972314562407
Overview: Bronchiectasis. (2018). https://www.nhs.uk/conditions/bronchiectasis/
Positive expiratory pressure. (n.d.). https://www.cff.org/Life-With-CF/Treatments-and-Therapies/Airway-Clearance/Positive-Expiratory-Pressure/
Warning signs of heart failure. (2017).https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/warning-signs-of-heart-failure
What is COPD? (n.d.). https://www.copdfoundation.org/What-is-COPD/Understanding-COPD/What-is-COPD.aspx
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Tusea convulsiva
- Remedii pentru tuse
- Tratamente pentru tuse productiva
- De ce nu reusiti sa scapati de tuse
- Cum sa controlati eficient tusea nocturna
- Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi
- Tusea. 4 solutii la indemana pentru ameliorarea simptomelor
- Remedii naturale pentru tusea uscata
- Tusea productiva – ce este de facut?