Congestia nazala la sugari: cauze, simptome si remedii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este congestia nazala
SusCongestia nazala la sugari este, de cele mai multe ori, inofensiva. Cu toate acestea, provoaca foarte mult disconfort, oferind o senzatie neplacuta de infundare a nasului si respiratie zgomotoasa si cu o frecventa rapida.
Bebelusii pot resimti congestia la nivelul nasului sau aceasta poate sa para ca si cum este localizata la nivelul pieptului. Simptomele difera in acest fel in functie de locul in care are loc congestia. Forma nazala este cea mai probabila, putand surveni chiar si atunci cand copilul este activ, se hraneste in mod normal si pare a avea o stare buna de sanatate.
Ameliorarea congestiei se poate face prin aspirarea excesului de mucus cu ajutorul unor pompe speciale. Alte remedii efectuate la domiciliu, precum utilizarea umidificatoarelor sau a picaturilor nazale saline, pot reprezenta modalitati eficiente pentru ameliorarea disconfortului experimentat de sugari.
Cuprins articol
Care sunt cauzele congestiei nazale?
SusBebelusii pot experimenta congestia atunci cand inhaleaza fum de tigara, poluanti sau alti agenti iritanti. Organismul va produce mucus suplimentar la nivelul nasului si cailor respiratorii, astfel incat sa captureze si sa elimine aceste substante straine si cu efect iritant.
Expunerea la aer uscat si alte conditii meteorologice aspre pot declansa, de asemenea, producerea excesiva de mucus si infundarea nasului. Sugarii au mai multe sanse decat copiii mai mari ca sa dezvolte congestie nazala, deoarece pasajele lor nazale, dar si caile respiratorii sunt mult mai mici si inca nu s-au maturizat complet.
Cauzele posibile ale congestiei nazale sunt reprezentate de:
- Respirarea in aer uscat;
- Schimbarile de vreme;
- Infectiile virale, de exemplu simpla raceala;
- Inhalarea a diferiti poluanti atmosferici;
- Deviatia de sept;
- Alergiile.
Congestia ce se instaleaza la nivelul tractului respirator, mai jos de fosele nazale, poate avea o cauza mai grava, de exemplu:
- Astmul;
- Gripa;
- Pneumonia;
- Fibroza chistica;
- Bronsiolita;
- Tahipneea tranzitorie.
In plus, este de remarcat faptul ca sugarii ce au fost nascuti inainte de termen au mult mai multe sanse de a dezvolta congestie nazala decat sugarii nascuti la termen.
Simptomatologie
SusSimptomele congestiei pot varia in functie de localizarea acesteia. Poate fi dificil sa se spuna unde este mai exact congestia, deoarece sugarii au dimensiuni mici, iar caile respiratorii nu acopera spatii intinse.
Daca sugarul prezinta mucus la nivelul nasului, chiar rinoree, se indica prezenta congestiei nazale. Aceasta este cea mai frecventa forma si poate sa apara chiar si atunci cand un copil respira un aer foarte uscat, fara a fi bolnav. Cand un sugar sufera de congestie nazala, parintii sau ingrijitorii acestuia pot observa si alte simptome, precum:
- Respiratie zgomotoasa;
- Sforait in timpul somnului;
- Dificultati usoare de hranire;
- Imposibilitatea ca fluxul de aer sa treaca prin nas;
- Tuse;
- Rinoree, adica secretii nazale.
Mai rar, excesul de fluid se poate forma la nivelul cailor respiratorii inferioare, situatie regasita sub denumirea de congestie toracica. Afectiunea de acest tip este regasita mai rar in practica medicala si se dezvolta doar atunci cand exista si alte boli asociate. Manifestarile acestui tip de congestie includ tahipnee, dificultati de respiratie, tuse si dificultati de hranire.
Remedii pentru a ameliora simptomele congestiei la sugari
SusExista anumite remedii utilizate pentru a ameliora simptomele congestiei la sugari. Aceste remedii pot fi realizate in propria locuinta si se concentreaza pe furnizarea de ingrijire si confort. Daca o anumita boala este cauza congestiei, aceste remedii pot ajuta la gestionarea simptomatologiei in timp ce se asteapta vindecarea afectiunii primare.
Congestia nazala poate fi ameliorata prin aspirarea secretiilor cu ajutorul unor pompe speciale ce se pot achizitiona din farmacii. De asemenea, exista si alti pasi ce pot fi urmati pentru a restabili confortul sugarului. Printre acestia se regasesc:
- Realizarea de bai calde – pot ajuta la eliminarea congestiei si ofera o distragere a atentiei de la simptomele neplacute;
- Hranirea regulata a sugarului si monitorizarea frecventa a umezelii scutecelor;
- Utilizarea solutiei saline la nivelul narilor, dar cu acordul initial al medicului pediatru;
- Umezirea aerului atunci cand acesta este prea uscat. Pentru acest lucru se pot utiliza umidificatoare sau dusuri fierbinti;
- Masarea cu blandete a nasului, fruntii, tamplelor si pometilor;
- Indepartarea factorilor alergeni sau poluanti din casa prin aspirarea frecventa, stergerea pragului si evitarea fumatului;
- Stergerea excesului de mucus cu o panza moale, uscata si curata.
Nu se recomanda administrarea medicamentelor fara acordul in prealabil al medicului pediatru, mai ales cand vine vorba despre antibiotice. In cazul in care congestia este severa, iar remediile prezentate nu sunt eficiente, se recomanda vizita cat mai rapida la medic.
Cand este necesara vizita la medic?
SusCele mai multe cazuri de congestie nazala la sugari sunt minore si dispar in cateva zile. Totusi, se indica vizita la medic atunci cand congestia este severa sau dureaza o perioada prea lunga de timp, iar capacitatea copilului de a respira este afectata.
Semnele de alarma care indica vizita la medic sunt reprezentate de:
- Cresterea frecventei respiratorii – o frecventa respiratorie mai mare de 60 de respiratii pe minut poate interfera cu hranirea sau somnul. Totusi, trebuie retinut ca sugarii au o rata mai accelerata a respiratiilor fata de copiii mai mari, uneori chiar si de 40 de respiratii pe minut;
- Respiratii zgomotoase – poarta si denumirea de stridor si apare atunci cand copilul incearca sa inspire aerul;
- Retractie intercostala;
- Cianoza, mai ales in jurul buzelor sau narilor.
In cazul in care bebelusul nu umezeste scutecele, incepe sa vomite sau are febra, medicul pediatru trebuie anuntat de urgenta.
Diagnostic
SusPentru a determina cauza congestiei, medicul pediatru va trebui sa realizeze examenul fizic al sugarului. De asemenea, parintii sau persoanele ce au in grija copilul trebuie sa ii ofere medicului informatii cu privire la orice simptome experimentate de cel mic.
O parte foarte importanta din examenul fizic al sugarului consta in masurarea temperaturii corporale, observarea respiratiei si evaluarea altor functii vitale. In cazul in care medicul nu poate oferi momentan un diagnostic, pot fi necesare investigatii suplimentare, precum radiografia toracica sau analizele pentru detectarea unor infectii diverse, precum cele cu virusul gripal sau virusul respirator sincitial (RSV).
Concluzii
SusCongestia usoara pana la moderata este frecventa la sugari si ar trebui sa dureze doar cateva zile. Totusi, daca parintii sunt preocupati de starea de sanatate a copilului sau acesta are dificultati de respiratie si febra, asistenta medicala trebuie solicitata cat mai curand posibil.
In cazul in care congestia nazala interfereaza cu capacitatea sugarului de a se hrani sau de a dormi, medicul pediatru trebuie anuntat. Exista unele cazuri in care simplele remedii la domiciliu vor rezolva problemele, dar adesea este indicata parerea unui specialist. Medicul este capabil sa diagnosticheze exact problema, sa ofere un tratament adecvat situatiei si sa acorde o atentie suplimentara daca simptomele nu se imbunatatesc.
Bibliografie:
Abanses, J. C., (2009). Vicks VapoRub induces mucin secretion, decreases ciliary beat frequency, and increases tracheal mucus transport in the ferret trachea [Abstract]. https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(09)60079-9/fulltext
Breathing problems. (n.d.). https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=breathing-problems-90-P02666
Suctioning the nose with a bulb syringe. (n.d.). https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/helping-hands/suctioning-the-nose-with-a-bulb-syringe
The skinny on snot: What your child’s mucus says about their health. (2018). https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_l1jlj4a6
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Durerea in gat
- Raceala comuna (guturaiul)
- Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor
- Simptomele infectiei cu stafilococi
- Obstructia canalului lacrimal
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Rujeola - pojarul sau cori
- Gripa sau raceala - simptome
- Durerile sinusale – simptome si remedii