Cauzele bolii obstructive pulmonare la nefumatori
Generalitati
SusBoala pulmonara obstructiv cronica este o afectiune a plamanilor care se caracterizeaza prin prezenta unui blocaj persistent al aerului din plamani. Principala manifestare a persoanelor care sufera de aceasta boala este dificultatea de a respira.
Conditia este progresiva si se inrautateste o data cu inaintarea bolnavului in varsta. Boala obstructiv cronica este de cele mai multe ori asociata cu fumatul. Cu toate acestea, chiar si nefumatorii pot dezvolta aceasta conditie.
Cei mai multi oameni cred ca boala pulmonara obstructiv cronica este specifica fumatorilor, iar informatia este partial adevarata. Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta conditie sunt fumatoare sau au fumat o perioada lunga de timp. Dar pentru restul celor afectati, boala nu are legatura cu fumatul, deoarece acestia nu fumeaza si nici nu au fumat vreodata in viata lor. Frustrant, unele persoane dezvolta acest deficit pulmonar cronic debilitant, chiar daca nu si-au aprins nici macar o tigara in decursul vietii lor.
Cuprins articol
Riscurile nefumatorilor de a dezvolta boala pulmonara obstructiva cronica
SusCum este posibil acest lucru? Recent, experitii au inceput sa descopere faptul ca genetica joaca un rol semnificativ in dezvoltarea bolii. Aproximativ 75% din bolnavii diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica au un istoric indelungat de fumatori, iar oamenii de stiinta sustin ca aceste persoane au o predispozitie genetica de a putea lupta cu toxinele din fumul de tigara.
Desigur, fumatorii sunt expusi la numeroase alte conditii, inclusiv boli de inima si cancer. Un studiu amplu incearca in prezent sa identifice genele responsabile pentru aceasta protectie impotriva bolii pulmonare obstructive cronice.
Pe de alta parte, mostenirea genetica poate provoca boala la persoanele nefumatoare. Deficitul de alfa-1 antitripsina este cunoscut, in acest moment, doar pentru unele anomalii genetice care pot provoca in mod direct aceasta boala pulmonara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt de parere ca exista si ca vor descoperi si alte gene care pot cauza conditia.
Cercetatorii cred ca incidenta bolii la persoanele nefumatoare este cauzata mai ales de expunerea la vaporii toxici din mediul inconjurator.
Exista si alti factori care pot creste riscul bolii pulmonare obstructive cronice la persoanele nefumatoare. Astmul prelungit netratat poate cauza, de asemenea, boala pulmonara obstructiva cronica. De asemenea, un alt factor de risc il reprezinta fumatul pasiv. Totusi, fumatul pasiv este asociat mai degraba cu agravarea simptomelor bolii decat de cauzarea acesteia.
Femeile prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boala pulmonara obstructiva cronica, deoarece acestea tind sa aiba caile respiratorii mai inguste si o reactivitate mai mare la nivelul acestora, in comparatie cu barbatii.
Alti factori de risc ai bolii la persoanele nefumatoare includ
Sus- varsta inaintata
- astm brosic diagnosticat in tinerete
- un nivel de educatie scazut si un statut socio-economic inferior
- expunerea profesionala la praf si gaze, mai ales la cadmiu si dioxid de siliciu
- prezenta tuberculozei pulmonare sau a astmului in istoricul medical
- multiple infectii ale tractului respirator in timpul copilariei
- boala de reflux gastroesofagian
- deficitul mostenit genetic de proteinanumita alfa-1 antiripsina, produsa de ficat si eliberata in sange care poate descompune elastina din care sunt compuse fibrele elastice ce inconjoara caile respiratorii si peretii alveolari, de care depinde functia normala a plamanilor.
Sunt simptomele bolii diferite la nefumatori
SusOdata ce la o persoana nefumatoare apar simptomele bolii pulmonare obstructive cronice si functia pulmonara incepe sa se deprecieze, perspectivele progresiei conditiei sunt similare cu cele ale unui fumator. Prognosticul pentru fumatori, cat si pentru nefumatori este similar, la fel ca si in cazul unora dintre probleme legate de varsata inaintata.
Cu toate acestea, persoanele nefumatoare au un avantaj considerabil fata de fumatori, deoarece acestia nu fumeaza, astfel incat nu se confrunta cu lupta pentru a renunta la acest viciu. Acest aspect trebuie subliniat, deoarece singura interventie care a fost demonstrata in mod concludent ca poate incetini evolutia bolii in randul fumatorilor, este tocmai renuntarea la fumat.
Sfaturi pentru a minimiza simptomele bolii pulmonare obstructive cronice
SusDaca nu fumati, dar aveti simptome de boala obstructiva pulmonara cronica, exista o serie de masuri pe care le puteti lua pentru a tine simptomele bolii sub control si prin care puteti incetini progresia bolii
- luati-va medicamentele prescrise de medic, conform indicatiilor acestora. In cazul in care suferiti de boala obstructiva pulmonara cronica, medicul va va recomanda o schema de tratament prin intermediul careia sa puteti tine sub control crizele si sa puteti respira cat mai bine. Printre medicamentele pe care le puteti utiliza ar putea fi bronhodilatatoarele, steroizii administrati pe cale inhalatorie si medicamentele antiinflamatoare. Este important sa faceti in mod regulat vaccin impotriva gripei obisnuite dar si sa urmati diferite scheme de imunizare pentru a preveni infectiile respiratorii.
- faceti exercitii fizice. Acest lucru poate fi dificil pentru unele dintre bolnavii diagnosticati cu boala obstructiva pulmonara cronica, dar activitatea fizica poate imbunatati considerabil unele dintre manifestarile bolii. Totusi pentru a face sport, aveti nevoie de aprobarea medicului. Acesta va poate indica un program de reabilitare pulmonara.
- mentineti o greutate sanatoasa. Printr-o dieta hranitoare si mentinerea unei greutati sanatoase veti ajuta plamanii si veti putea respira mai bine.
- evitati iritantii. Persoanele care sunt diagnosticate cu boala obstructiv pulmonara cronica pot fi foarte sensibile la poluantii din aer. Evitati fumatul pasiv, dar si alte toxine si incercati sa ramaneti in interior atunci cand poluarea este ridicata.
- evitati aerul foarte rece
- incercati sa reduceti nivelul de poluare, indiferent unde va aflati.
Chiar daca diagnosticul de boala obstructiva pulmonara cronica poate fi socant pentru o persoana care nu fumeaza, printr-un stil de viata sanatos, simptomele bolii pot fi tinute sub control si calitatea vietii poate fi imbunatatita.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Cancerul pulmonar
- Exercitii de respiratie pentru persoanele cu BPOC
- Beneficiile renuntarii la fumat
- Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
- Pneumotoraxul (plamanii colabati)
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
- Cancerul pulmonar non-microcelular
- Cat de periculos este fumul de tigara?
- Viata persoanelor cu boala pulmonara obstructiv cronica