Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala

Daca o persoana sufera de boli pulmonare obstructive cronice sau are un partener care manifesta o astfel de boala, poate ar dori sa cunoasca efectele acesteia asupra vietii sale sexuale.

Este posibila implicarea in siguranta in activitatea sexuala? Cuplul va fi unul satisfacut?

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Ce putem face?
  4. Mentineti-va in forma
  5. Alegeti momentul potrivit
  6. Eliminati iritantii sau alergenii din dormitor
  7. Achizitionati un ventilator
  8. Luati-va medicamentele inainte de actul sexual
  9. Folositi oxigen, suplimentar
  10. Nu va fie teama sa experimentati
  11. Luati pauze
  12. Nu uitati care este obiectivul principal
  13. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomele BPOC precum tuse, respiratie suieratoare sau scurtarea respiratiei cu siguranta vor influenta relatia intima.

Chiar daca aceste manifestari exista, nu inseamna ca o persoana bolnava ar trebui sa nu se gandeasca la intimitatea fizica.

Ce putem face?

Sus

Desigur, o partida sexuala reusita nu este garantata intotdeauna cand este prezenta in peisaj BPOC.

Intr-o relatie sexuala in care unul dintre parteneri sufera de BPOC, comunicarea este esentiala.

Daca o discutie directa, fata in fata poate fi inconfortabila, poate fi inlocuita cu cea prin telefon sau comunicarea scrisa.

Important este sa se transmita ce se doreste si ce se asteapta de la relatia sexuala, de catre ambii parteneri, iar apoi se poate stabili de comun acord care vor fi etapele parcurse impreuna pentru a se depasi eventualele probleme sexuale care pot sa apara.

Mentineti-va in forma

Sus

Iata 9 strategii utile pentru imbunatatirea activitatii sexuale a unei persoane care sufera de boli pulmonare:

Nu sunteti sigur ca partenerul dvs. sau chiar dvs. sunteti suficient de rezistent pentru desfasurarea unei vieti sexuale satisfacatoare?

Exercitiile fizice care maresc rezistenta s-ar putea dovedi utile. Poate ar fi de ajutor initierea unui plan de exercitii care sa includa mersul constant pe jos sau o activitate fizica moderata.

O alta recomandare ar fi implicarea intr-un program de reabilitare pulmonara in cadrul unor spitale sau centre in care se desfasoara astfel de activitati speciale.

Scopul acestor exercitii ar fi cresterea treptata a tolerantei la efort (indicat ar fi sa fie realizate sub indrumarea unui specialist).

Un alt aspect important, pentru ca rezultatele pozitive sa apara, este perseverenta: in general, astfel de programe ar putea dura chiar si pana la sase luni (o sedinta sau doua pe saptamana).

Alegeti momentul potrivit

Sus

Sexul de calitate nu trebuie sa presupuna epuizarea. Consumul de energie alocat activitatii sexuale nu trebuie sa fie cu mult diferit fata de cel solicitat de alte activitati zilnice.

Daca o persoana poate merge pe jos in ritm alert sau poate urca rapid cateva scari, va putea desfasura intr-un mod normal si un act sexual. Totusi, bolnavii de BPOC obosesc in timpul contactului sexual.

De aceea, pentru a evita un eventual esec, ar fi recomandabil ca intalnirea cu caracter intim sa se fixeze in ziua sau perioada cand partenerul cu BPOC se va simti mai energic.

Este adevarat, ca programarea unui act sexual prespune renuntarea la spontaneitatea care de multe ori contribuie la o viata sexuala de calitate, dar daca acest lucru ia forma unui flirt, ar putea condimenta relatia intima si i-ar putea adauga un strop de emotie.

De asemenea, programarea intalnirii sexuale nu trebuie formulata direct, verbal. Anumite semne ar putea fi suficiente pentru a arata ca ambii parteneri sunt pregatiti pentru actul sexual.

Totul ar putea lua forma unui joc erotic, fara sa fie o corvoada.

Eliminati iritantii sau alergenii din dormitor

Sus

Simptomele bolilor pulmonare pot fi agravate de praf, par de animale de companie, fum, parfumuri etc. Trebuie luate toate masurile pentru a se inlatura din dormitor acesti iritanti pulmonari.

De asemenea, se vor scutura, aspira si spala asternuturile de pat in mod regulat.

Poate fi necesara si utilizarea unui purificator cu filtru de aer hepa.

Se vor evita produsele de curatenie cu miros puternic - in mod special clorul sau amoniacul - intrucat acestea pot declansa aparitia simptomelor.

Daca deodorantele sau parfumurile reprezinta o problema, se va lua in considerare alegerea celor fara miros.

In cazul in care secretia excesiva de mucus cauzeaza probleme, se va pastra o cutie cu servetele la marginea patului, pentru orice eventualitate. Irigatiile nazale inainte de actul sexual pot fi utile, secretiile vor fi fluidizate si cantitatea acestora diminuata considerabil.

Achizitionati un ventilator

Sus

Cercetarile recente au descoperit ca aerul rece la nivelul fetei poate fi de ajutor pentru ameliorarea dificultatilor de respiratie stresante, manifestate deseori de cei care au BPOC in timpul actului sexual.

Fluxul de aer rece poate veni fie de la o fereastra deschisa, fie de la un ventilator.

Luati-va medicamentele inainte de actul sexual

Sus

Bronhodilatatoarele actioneaza rapid, asa ca utilizarea acestora inainte de contactul sexual pot preveni tusea si lipsa de aer din timpul activitatii sexuale.

Medicii recomanda sa se administreze o doza, anticipat, cu aproximativ 15 minute inainte de actul sexual.

Pentru majoritatea oamenilor, doua pufuri sunt suficiente.

Pentru a indeparta gustul neplacut care ar putea distrage partenerul, dupa utilizarea inhalatorului se va clati gura cu un amestec de apa si alcool.

Folositi oxigen, suplimentar

Sus

Daca persoana care sufera de boli pulmonare considera ca are nevoie, suplimentar, de oxigen pe durata actului sexual, se vor cere detalii medicului privind utilizarea acestuia pe parcursul activitatii sexuale.

In cazul in care o persoana are nevoie sa poarte o masca cu oxigen in timp ce merge pe jos, va avea nevoie sa o utilizeze si in timpul contactului sexual.

Medicul poate recomanda cresterea fluxului de oxigen pentru a ajuta organismul sa se adapteze la nevoia crescuta de oxigen in urma efortului implicat in desfasurarea activitatii sexuale.

Orice persoana care sufera de BPOC si nu foloseste oxigen suplimentar poate afla cu ajutorul unui oxiometru (un dispozitiv electronic ce se va aplica pe varful degetului) daca are nevoie de acesta cand intretine un contact sexual.

Daca saturatia de oxigen scade sub 88%, va fi necesar sa se utilizeze oxigen suplimentar.

Nu va fie teama sa experimentati

Sus

Trebuie sa incercati diverse pozitii sexuale pentru a le descoperi pe cele care sunt potrivite pentru cuplul din care faceti parte.

In general, pozitiile care se exercita presiune la nivelul pieptului partenerului care are BPOC sunt mai dificile decat cele fata in fata sau fata in spate sau pozitiile in care partenerii stau asezati.

Pentru o persoana cu boli pulmonare, pozitia misionarului este, probabil, una din cele mai dificile.

Mai multe perne pot fi de ajutor sau chiar o pozitie sexuala care sa presupuna statul pe scaun.

Pot fi incercate nu doar pozitii sexuale diferite, ci si fel si fel de lucruri sau moduri de exprimare a sexualitatii care sa contribuie la placerea cuplului.

Luati pauze

Sus

Daca in orice moment partenerul cu BPOC simte ca oboseste, ar trebui sa se odihneasca sau cel putin sa incetineasca ritmul - desi acest lucru nu inseamna neaparat sa inceteze sa mangaie sau sa fie mangaiat, de exemplu.

Este normal sa se experimenteze unele dificultati de respiratie in timpul actului sexual: tulburarile de respiratie din timpul actului sexual pot fi mai accentuate decat altele ca urmare a activitatilor desfasurate zi de zi.

Nu uitati care este obiectivul principal

Sus

Activitatea sexuala de calitate nu presupune doar satisfactia reciproca prin orgasm.

Este vorba si de intimitate.

Obiectivul principal al celor doi parteneri ar trebui sa fie experimentarea celor mai intime momente, pe care acestia le pot controla, indiferent ca se obtine sau nu orgasmul.

Uneori, imbratisarile si clipele placute de intimitate ar putea fi tot ce poate gestiona o persoana cu boli pulmonare, iar de multe ori acestea pot satisface ambii parteneri.

Chiar si a-ti trece mainile prin parul partenerului poate fi un act intim.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate