6 motive pentru care raceala persista
Simptome
SusEste deja un ritual anual: anotimpul rece se apropie si in ciuda tuturor eforturilor depuse, va alegeti cu o raceala.
Cu un program de munca aglomerat, nu va permiteti sa luati o pauza de cateva zile doar pentru a trata o tuse timida si o raguseala; multi dintre noi incercam sa ignoram raceala si speram ca simptomele vor disparea cu un minim de efort.
Desi exista si astfel de cazuri, in multe situatii simptomele racelii continua sa persiste pentru perioade indelungate, care par o eternitate.
Cuprins articol
Simptome
SusSimptomele racelii pot disparea in mai putin de 2 zile. 70% dintre persoanele care se confrunta cu viroza respiratorie se simt mai bine dupa cel mult o saptamana, dar, nu este neobisnuit ca boala sa persiste mai mult de 2 saptamani.
In unele cazuri, raceala persista din cauza actiunilor noastre sau a lipsei de reactie.
Va prezentam principalele cauze pentru care imbunatatirea starii de sanatate intarzie sa apara:
Lipsa de odihna
SusSomnul poarta un rol important in mentinerea sistemului imunitar.
Un studiu publicat recent demonstreaza ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt de 3 ori mai predispuse catre raceala decat persoanele care dorm in medie 8 ore.
De asemenea, in momentul contactarii unei raceli, recuperarea va fi mai anevoioasa daca in perioada premergatoare nu ati avut parte de suficienta odihna.
Desi de multe ori programul de munca nu permite acest lucru, in cazul contactarii unei raceli se recomanda repaus la domiciliu.
Consum insuficient de lichide
SusFluidele sunt importante in mentinerea unui organism sanatos.
In cazul in care raceala persista, asigurati-va ca organismul este hidratat suficient si cresteti consumul de lichide.
Lipsa lichidelor poate cauza discomfort si deshidratare, in special deoarece nevoia de lichide a organismului creste pe fondul temperaturii ridicate.
In unele circumstante, lipsa unei hidratari corespunzatoare poate contribui la persistenta simptomelor de raceala.
Administarea indelungata de decongestionante
SusFolosite cu limita, aceste medicamentele sunt utile in tratamentul congestiei nazale, reducand inflamatia si edemul mucoasei nazale si usurand astfel respiratia.
Spray-urile nazale au cele mai rapide rezultate: efectele pot fi resimtite dupa 1-3 minute.
Aceastea sunt contraindicate insa a fi utilizate pe perioade mai lungi de 3 zile, deoarece efectul lor scade si este necesara o aplicare tot mai frecventa in vederea obtinerii acelorasi rezultate.
Totodata, utilizate timp indelungat, spray-urile nazale pot produce dependenta.
Decongestionantele orale se administreaza la intervale de 4-6 ore si actioneaza in medie dupa 20-30 de minute de la administrare.
Printre principalele efecte adverse ale decongestionantelor se numara: iritarea mucoasei nazale (in cazul sprayurilor), insomnie, tremor, uscaciunea gurii, tensiune, constipatie, dificultati la urinare, etc. (in cazul decongestionantelor orale).
Administarea unui tratament gresit
SusRacelile comune pot fi usor confundate cu infectia sinusurilor sau rinita alergica.
De multe ori, pacientii, convinsi ca sufera de o raceala ce dureaza de cateva saptamani, nu realizeaza ca starea lor nu se imbunatateste deoarece trateaza o afectiune gresit diagnosticata.
Situatiile in care alergiile sunt confundate cu raceala sunt destul de frecvent intalnite, sustin specialistii, mai ales din cauza simptomelor similare.
Exista insa cateva moduri prin care se poate face diferenta intre cele 2 afectiuni.
Simptomele racelii se manifeste de regula de la nivelul gatului in sus si ating apogeul dupa cateva zile. Alergiile pe de alta parte, se pot manifesta printr-un set de simptome persistente.
Desi tusea, secretiile nazale, stranutul sunt simptome comune ambelor afectiuni, durerile musculare, slabiciunea si lipsa apetitului sunt carecteristice racelii.
O metoda recomandata de specialisti in distingerea celor doua afectiuni este administarea unui antihistaminic; in cazul in care simptomele se diminueaza sau dispar, este vorba despre alergii.
Un alt motiv pentru care simptomele racelii pot persista il reprezinta infectia sinusurilor (sinuzita), o afectiune frecventa in cazul persoanelor care s-au confruntat cu raceala pe o perioada mai lunga de timp.
Sinuzita poate fi dificil de diagnosticat, in special in stadiile incipiente.
Principalele simptome sunt: durerea faciala, durerea de cap, febra, secretii nazale verzui sau galbene; in astfel de situatii, se recomanda tratamentul antibiotic.
Tratarea exclusiv cu remedii naturiste
SusTratamentele pe baza de plante pentru raceala sunt cunoscute de toata lumea.
Echinaceea, spre exemplu, a fost mereu considerata un remediu minune pentru raceala; cu toate acestea, studiile desfasurate de Institutul National de Sanatate nu au descoperit nici un beneficiu al folosiriii plantei in cazul racelii.
De asemenea, bazarea exclusiv pe suplimente precum vitaminele C si D in tratarea racelii, poate reprezenta o atitudine gresita, deoarece, desi vitamina C a fost intotdeauna asociata cu tratamentul racelii, nu exista studii suficiente care sa confirme acest lucru.
In ceea ce priveste beneficiile vitaminei D in lupta cu raceala, exista un studiu care demonstreaza ca un nivel scazut de vitamina D in organism favorizeaza contactarea unei receli, dar nu s-a determinat daca administrarea unui surplus de vitamina D poate preveni sau scurta durata de manifestare a simptomelor.
Un program de exercitii prea sever
SusDesi greu de imaginat, multe persoane care se confrunta cu simptomele de raceala nu doresc sa renunte la programul strict de exercitii fizice.
Sportul este intr-adevar recomandat de specialisti pe perioada bolii, insa in anumite limite.
Suprasolicitarea organismului prin realizarea unui program de exercitii complicat si de lunga durata, poate afecta imunitatea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Diferenta dintre alergie si raceala
- 8 lucruri care agraveaza o raceala
- Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri
- Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani
- Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala
- Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala
- Raceala la copii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top