Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

2010 – Anul Plamanului

Actualizat la data de: 08 Martie 2010
2010 – Anul Plamanului

Forumul International al Societatilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plamanului, in semn de recunoastere a faptului ca sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera in fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate si prevenite.

Scopul acestui An al Plamanului este sa modifice modul in care oamenii se gandesc la plamanii lor. Dat fiind ca sunt sute de milioane de oameni din intreaga lume care sufera in fiecare an de boli respiratorii, este vitala cresterea importantei sanatatii plamanului.

Sanatatea plamanului a fost neglijata mult timp in agenda publica.
Bolile de plamani, incluzand astmul si BPOC cauzeaza mai mult de patru milioane de decese in fiecare an, cu toate ca majoritatea bolilor de plamani pot fi prevenite.

Bolile de plamani nu fac discrimare de varsta, sex sau geografie.
Cancerul la plamani, pneumonia si BPOC sunt principalele cauze respiratorii de deces in Europa de vest, dar si in cea centrala si de est.

“Tu stii ce varsta au plamanii tai? Sanatatea plamanilor este vitala. Fa-ti anual un control pulmonar!”
BPOC este o afectiune pulmonara cu prevalenta in continua crestere, cu impact devastator atat asupra celor afectati de aceasta boala, cat si asupra familiilor lor. Este o afectiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de inceput ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, desi riscul ca o persoana sa aiba BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeste spirometrie, este foarte de usor de facut, rapid si nu este dureros. Cu cat BPOC este depistat mai devreme, cu atat tratamentele instituite in fazele de debut pot sa previna mai eficient scaderea functiei pulmonare.

Tratamentele existente ii fac pe pacienti nu doar sa se simta mai bine, dar cu ajutorul lor, ei isi pot continua viata intr-un mod activ.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).

In lipsa tratamentului, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor care ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate, situatie intalnita in special in tarile in curs de dezvoltare.

Afla mai multe despre BPOC pe www.desprebpoc.ro!


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate