Trombangeita obliteranta (boala Buerger)
Generalitati
SusBoala Buerger (trombangeita obliteranta) se caracterizeaza prin ocluzia de cauza inflamatorie a arterelor distale ale extremitatilor, manifestata prin insuficienta circulatorie a degetelor picioarelor sau mainilor. Aceasta afectiune are o evolutie episodica si localizare segmentara, ce afecteaza arterele si venele extremitatilor (mainile si picioarele).
Cauza acestei afectiuni este necunoscuta. Se intalneste cel mai frecvent la barbatii fumatori, sub 40 de ani, aproape intotdeauna la barbatii tineri fumatori.
Simptomatologia se datoreaza in principal ischemiei, care in stadiile avansate se complica cu infectie si necroza tisulara (distructie).
Evolutia este intermitenta, cu perioade de ameliortare cu durata de saptamani, luni sau ani de zile, putandu-se ajunge pana la amputatie, mai ales daca nu este abandonat fumatul.
Boala afecteaza cu predilectie vasele distale ale extremitatilor inferioare, in special vasele de la nivelul picioarelor si degetelor. De asemenea , pot fi afectate arterele de la nivelul mainii si pumnului. Diferitele segmente arteriale sunt ocluzate (astupate) in episoade succesive, in timpul perioadelor de acalmie se poate produce o oarecare recanalizare. De regula, tromboflebita superficiala migratorie este un semn precoce al afectiunii.
Cuprins articol
Diagnostic
Sus
Semnele si simptomele acestei afectiuni sunt expresia insuficientei (ischemia) arteriale periferica, deseori fiind dificila diferentierea clara de o afectiune vasculara periferica de etiologie aterosclerotica.
Caracteristicile clinice care pledeaza pentru boala Buerger sunt urmatoarele:
- de regula pacientul este un barbat fumator sub 40 de ani.
- pacientul prezinta la examinarea clinica cordoane rosii, subtiri, cu sensibilitate dureroasa care sunt caracteristice tromboflebitei migratorii superficiale la nivelul safenei si mai rar la nivelul vaselor principale. Biopsia unei astfel de vene furnizeaza elemente sugestive ale bolii Buerger, desi nici unul dintre acestea nu este caracteristic.
- claudicatia intermitenta (durere la nivelul gambei aparuta la mers) este caracteristica bolii Buerger. Durerea de repaus este frecventa si persistenta, fiind mult mai importanta decat la pacientul cu ateroscleroza. Se poate asocia scaderea tonusului muscular, diminuarea sensibilitatii si parestezii (amorteli) consecutive neuropatiei ischemice (afectare nervoasa datorita lipsei perfuziei).
- degetele sau toata portiunea distala a plantei sunt palide si reci sau prezinta o coloratie rosie, relativ neinfluentata de postura. Chiar daca se ridica picioarele nu apare decolorarea tegumentului. Modificarile vasculare sunt asimetrice, astfel incat degetele nu vor fi afectate in aceeasi masura. Boala este insotita frecvent de absenta sau diminuarea pulsului arterial.
- sunt prezente modificari trofice, cu ulceratii periunghiale dureroase si trenante.
- afectarea membrelor inferioare este bilaterala si se asociaza uneori si cu afectarea mainilor.
- evolutia este intermitenta, cu episoade acute si deseori dramatice, urmate de remisiuni. Cand se produce ocluzia atat a vaselor colaterale cat si a celor principale, accentuarea bolii duce la gangrena si amputatie.
Tratament
Sus
Masura generala esentiala consta in oprirea fumatului. Medicul trebuie sa insiste asupra faptului ca boala va progresa daca se continua fumatul.
Tratamentul chirurgical consta in efectuarea simpatectomiei. Aceasta va atenua manifestarile vasospatice ale bolii si favorizeaza dezvoltarea circulatiei colaterale catre tegument. De asemenea, simpatectomia poate ameliora durerea de repaus. Cand amputatia unui deget se impune, simpatectomia favorizeaza vindecarea plagii operatorii.
Majoritatea pacientilor cu boala Buerger care primesc ingrijiri corespunzatoare si care au intrerupt fumatul nu necesita amputatia degetelor de la maini sau de la picioare.
Cu exceptia formelor rapid progresive si cu conditia ca pacientul sa renunte la fumat si sa-si ingrijeasca atent picioarele, prognosticul este bun.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic
- Ischemia viscerala
- Manifestari in cadrul sindromului de ischemie acuta periferica (SIAP)
- Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP)
- Cardiopatie ischemica – cum va afecteaza sanatatea aceasta boala coronariana?
- Ischemia membrelor
- Ischemia medulara acuta (mielomalacia acuta)
- Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
- Ischemia arteriala periferica