Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala

Cand vine vorba de boli gastrointestinale, puteti auzi o multime de acronime, cum ar fi IBD si IBS. Boala inflamatorie intestinala (IBD) este un termen care se refera la inflamatia cronica a intestinelor. Este deseori confundata cu sindromul colonului iritabil (IBS), care este neinflamator. Desi cele doua tulburari au nume similare si unele dintre simptome sunt comune, au diferente distincte.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Raspandire
  3. Caracteristici-cheie
  4. Simptome
  5. Rolul stresului
  6. Tratament
  7. Perspectiva
  8. Citeste pe aceeasi tema

Raspandire

Sus

Sindromul colonului iritabil este extrem de comun. Fundatia Internationala pentru Tulburari Gastro-Intestinale Functionale estimeaza ca afecteaza pana la 15% din populatia intregii lumi.

Potrivit lui Cedars-Sinai, aproximativ 25% dintre americani au parte de simptomele IBS. Acesta este, de asemenea, cel mai frecvent motiv pentru care pacientii apeleaza la sfatul unui gastroenterolog. Sindromul colonului iritabil este o conditie diferita de boala inflamatorie intestinala. Cu toate acestea, o persoana care a fost diagnosticata cu boala inflamatorie intestinala poate prezenta simptome asemanatoare sindromului de colon iritabil. De asemenea, este important sa stiti ca puteti avea ambele conditii in acelasi timp. Ambele sunt considerate conditii cronice.

Caracteristici-cheie

Sus

Unele tipuri de boala inflamatorie intestinala includ:
• boala Crohn;
• colita ulcerativa;
• colita nedeterminata.

Spre deosebire de boala inflamatorie intestinala, sindromul colonului iritabil nu este clasificat ca o boala adevarata. In schimb, este cunoscut ca o "tulburare functionala". Aceasta inseamna ca simptomele nu au o cauza identificabila. Alte exemple de tulburari functionale includ durerile de cap cauzate de tensiune si sindromul oboselii cronice (CFS). Contrar credintei populare, sindromul colonului iritabil nu este o conditie psihologica.

IBS are simptome fizice, dar nu exista nicio cauza cunoscuta. Uneori simptomele sunt numite colite mucoase sau colite spastice, dar aceste denumiri sunt tehnic incorecte. Colita este o inflamatie a colonului, in timp ce IBS nu provoaca inflamatii.

Persoanele cu sindromul colonului iritabil nu prezinta semne clinice ale vreunei boli si adesea rezultatele analizelor si ale testelor medicale sunt normale. Desi ambele conditii pot aparea la oricine, la orice varsta, se pare ca riscul de a le dezvolta sunt mai crescute daca alti membri ai familiei sufera de una dintre afectiuni.

Simptome

Sus

Sindromul colonului iritabil se caracterizeaza printr-o combinatie de:

durere abdominala;
• crampe;
• constipatie;
• diaree.

Boala inflamatorie intestinala poate provoca aceleasi simptome, precum si:

• inflamarea ochilor;
• oboseala extrema;
• intestine cicatrizate;
dureri articulare;
• subnutritie;
• sangerare rectala;
• pierdere in greutate.

Pacientii cu sindromul colonului iritabil pot avea si o senzatie de evacuare incompleta. Durerea poate fi resimtita in intregul abdomen. Cel mai adesea se manifesta fie in partea inferioara dreapta, fie in stanga. Unii pacienti pot suferi dureri abdominale in partea dreapta superioara, fara alte simptome. Sindromul colonului iritabil difera in ceea ce priveste cantitatea de scaun produs.

IBS poate cauza scaune libere, dar volumul se incadreaza, in general, in limitele normale. (diareea este definita prin volum, nu neaparat prin consistenta) Persoanele cu IBS si constipatie au de asemenea si timpi de tranzit normali (timpul necesar pentru ca scaunul sa ajunga din colon in rect). In functie de simptomul principal, pacientii cu sindromul colonului iritabil sunt clasificati ca fiind predominanti in constipatie, predominanti in diaree sau predominanti in durere.

Rolul stresului

Sus

Deoarece inflamarea IBD este absenta la persoanele cu sindromul colonului iritabil, este dificil pentru cercetatori sa inteleaga cauzele exacte ale celei de-a doua. O diferenta notabila este aceea ca sindromul colonului iritabil este aproape intotdeauna exacerbat de stres.

Tehnicile de reducere a stresului va pot ajuta. Luati in considerare urmatoarele posibilitati:
meditatia;
• sportul regulat;
• terapia prin vorbit;
• yoga.

Tratament

Sus

Sindromul colonului iritabil poate fi tratat cu anumite medicamente, cum ar fi antispasmodele intestinale (hyoscyamine sau dicyclomine). Modificarile dietetice si ale stilului de viata par sa ajute cel mai mult. Persoanele cu IBS ar trebui sa evite agravarea starii lor prin limitarea consumului de alimente prajite si grase si a bauturilor cu cofeina. Tratamentul IBD depinde de forma diagnosticata. Scopul principal este tratarea si prevenirea inflamatiei. In timp, acest lucru poate afecta intestinele.

Perspectiva

Sus

Boala inflamatorie intestinala si sindromul colonului iritabil pot parea ca prezinta simptome similare, dar acestea sunt doua conditii diferite, cu cerinte de tratament foarte diferite. Cu boala inflamatorie intestinala, obiectivul este de a reduce inflamatia care cauzeaza simptome.

Sindromul colonului iritabil, pe de alta parte, nu poate fi tratat cu medicamente deoarece nu exista o cauza identificabila. Un gastroenterolog poate ajuta la determinarea afectiunii specifice in cazul dumneavoastra si va poate oferi cel mai bun plan de tratament si modalitati de a face fata simptomelor.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate