Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusDaca ar exista un semn universal pentru expresia "nu ma simt bine", acesta ar putea fi asezarea mainii pe abdomen. In foarte multe dintre cazuri, primele semne de avertizare ale multor afectiuni se manifesta la nivelul stomacului.
Cu toate acestea, cauzele durerilor de stomac sunt destul de greu de descifrat.
Iata o serie de afectiuni ce se manifesta prin semne si simptome la nivelul abdomenului.
Cuprins articol
10 afectiuni posibile
Sus1. Refluxul gastroesofagian
- Ce este: In cazul bolii de reflux gastroesofagian continutul gastric revine in esofag (acidul gastric parcurge traseul invers de la stomac catre gat). Boala afecteaza 20% dintre adulti si se manifesta cel putin o data pe saptamana.
- Care sunt simptomele: Dureri sau arsuri sub stern, care se amplifica dupa ce bolnavul mananca sau atunci cand se aseaza in pozitie culcat imediat dupa masa.
- Tratament: Daca episodul de reflux gastroesofagian apare doar de cateva ori pe an, se va urma tratament cu antiacide. Totusi, arsurile persistente (de cateva ori pe saptamana) necesita tratament. Medicul poate determina daca un medicament care sa scada productia de acid va ameliora situatia sau daca este necesar alt tip de terapie.
2. Apendicita
- Ce este: Apendicita este inflamatia apendicelui, o formatiune tubulara, atasata la colon. Aproximativ 10% dintre oameni manifesta aceasta afectiune pe parcursul vietii lor.
- Care sunt simptomele: Principalul simptom este disconfortul constant in zona buricului care coboara in partea dreapta spre zona inghinala. Durerea se accentueaza pe masura ce tipul trece, iar mersul pe jos o amplifica.
- Tratament: Pacientul trebuie sa mearga de urgenta la camera de garda! Este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea apendicelui. In cazul in care operatia este amanata, acesta se poate rupe, bacteriile vor afecta organele interne, iar viata bolnavului va fi pusa in pericol!
3. Calculii biliari
- Ce sunt: Formatiuni de diverse marimi alcatuite din substante care se gasesc in bila (lichid care ajuta la digerarea grasimilor) sau colesterol, constituite ca urmare a unei diete bogate in grasimi sau a disfunctiei vezicii biliare. Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea calculilor biliari decat barbatii.
- Care sunt simptomele: Prezenta calculilor biliari este semnalata de durerea ascutita care porneste de la mijlocul abomenului superior si coboara spre partea dreapta, sub coaste. Durerea se poate agrava dupa masa.
- Tratament: Daca durerea nu dispare in cateva ore sau este insotita de febra sau varsaturi este necesar consultul medical. Diagnosticul calculilor biliari se va pune prin intermediul ecografiei. Deseori se poate impune interventia chirurgicala pentru indepartarea calculilor biliari sau chiar a vezicii biliare.
4. Sindromul de colon (intestin) iritabil
- Ce este: O disfunctie a nervilor care controleaza functia intestinelor, experimentata de 20% dintre adulti.
- Care sunt simptomele: Greata, balonare, diaree, constipatie si crampe in partea inferioara a abdomenului sunt manifestari care se pot ameliora, uneori, dupa evacuarea continutului intestinelor.
- Tratament: Este important ca pacientul sa viziteze medicul gastroenterolog pentru a i se prescrie tratament care sa contina medicamente antispastice (antispasmodice), pentru diminuarea disconfortului general.
5. Ulcerul
- Ce este: Ulcerul este o boala caracterizata printr-o leziune la nivelul mucoasei stomacului, intalnita la 10% dintre oameni, la un moment dat, pe parcursul vietii lor.
- Care sunt simptomele: Arsuri si dureri la nivelul stomacului, care apar si dispar, care se accentueaza atunci cand stomacul este gol.
- Tratament: Daca o persoana urmeaza tratament cu medicamente nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, trebuie sa il opreasca, intrucat aceste medicamente afecteaza mucoasa stomacului. Trebuie consultat medicul pentru ca acesta sa stabileasca in urma investigatiilor medicale daca o persoana are nevoie de tratament cu antibiotice pentru eradicarea bacteriilor care cauzeaza ulcer (helicobacter pylori) sau chiar de interventie chirurgicala.
6. Intoleranta la lactoza
- Ce este: Disconfortul instalat dupa consumarea produselor lactate, cauzat de deficitul unei enzime (lactaza) care participa la digestia lactozei, zaharul natural din produsele lactate.
- Care sunt simptomele: Boala determina simptome ca: greata, flatulenta, crampe, diaree, care se pot declansa la un interval cuprins intre 30 de minute si doua ore dupa ce o persoana mananca sau bea alimente care contin lactoza.
- Tratament: Se va reduce consumul de lapte sau se va asocia cu alte alimente pentru a se incetini procesul digestiei. Se vor incerca mai multe sortimente de produse lactate. Branza cheddar are cantitati maimici de lactoza si, in general, nu produce simptome. Totusi, persoanele care consuma cantitati reduse de lactate trebuie sa adauge alte tipuri de alimente in dieta lor sau sa utilizeze suplimente de calciu.
7. Boala Crohn
- Ce este: Este o afectiune inflamatorie a intestinului care afecteaza atat intestinul subtire cat si colonul.
- Care sunt simptomele: Simptomele sunt: dureri abdominale persistente, diaree, scadere in greutate, uneori febra sau prezenta sangelui in scaun.
- Tratament: Boala Crohn este mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta sub 30 de ani. Desi simptomele sunt tratabile, nu exista nici un leac pentru vindecarea ei. Tratamentul ar putea fi urmat o viata intreaga si include medicatie antiinflamatorie si steroizi.
8. Colita
- Ce este: Un tip des intalnit de boala inflamatorie intestinala care afecteaza colonul si rectul. Este intalnita mai ales la persoanele tinere, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate la cei care au o varsta mai mica de 30 de ani.
- Care sunt simptomele: Frecvente, in cazul acestei boli, sunt durerile abdominale, crampele, diaree sanguinolenta, nevoia imperioasa de a avea scaun, scaderea in greutatea si greata.
- Tratament: Daca afectiunea nu se afla intr-un stadiu avansat, simptomele pot fi tratate cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala. In cazurile severe, medicul va recomanda medicamente antiinflamatorii sau steroizi.
9. Boala celiaca
- Ce este: Boala celiaca este o tulburare digestiva care afecteaza intestinul subtire si este cauzata de intoleranta la gluten o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Adesea este confundata cu sindromul de intestin iritabil. Boala celiaca este considerata una din cele mai comune tulburari gastrointestinale.
- Care sunt simptomele: Simptomele specifice bolii sunt: crampele, balonarea si diareea. Situatiile grave includ anemia, osteoporoza si chiar infertilitatea.
- Tratament: Principalul remediu al bolii celiace este o dieta fara gluten. Din fericire, sunt disponibile in comert foarte multe produse gustoase care nu contin gluten.
10. Afectiuni ale tiroidei
- Ce sunt: Deficitul sau supraproductia de hormoni secretati de glanda tiroida pot declansa afectiuni ale tiroidei. Un exces de hormoni tiroidieni pune metabolismul in dificultate, iar prea putini il pot face prea lent.
- Care sunt simptomele: Tiroida hiperactiva (hipertiroidia) provoaca diaree, iar tiroida hipoactiva determina constipatie. Alte simptome intalnite, care variaza in functie de tipul afectiunii tiroidiene ar putea fi: pierdere sau crestere in greutate, energie scazuta, nervozitate sau depresie, caderea parului, etc.
- Tratament: Medicul va prescrie un tratament hormonal pentru a echilibra nivelul hormonilor tiroidieni din organism. In cazurile severe, pote fi necesara si interventia chirurgicala.
De retinut!
SusUnele situatii pot pune viata in pericol chiar daca unele semne sau simptome sunt minime, este necesar sa va adresati unui medic in momentul in care simptomele persista sau starea dumneavoastra de sanatate se inrautateste.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Depresia la copil si adolescent
- Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
- Sughitul
- Sangele in scaun - hemoragiile digestive
- Semne timpurii ale cancerului
- Anorexia nervoasa
- Sarcina - Luna a II-a
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe ...
Citeste pe aceeasi tema
- 5 simptome comune ce pot ascunde afectiuni nebanuite
- Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
- Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic
- Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. Iata ce boli grave poate ascunde
- Tot ce trebuie sa stii despre balonare: cauze, simptome si remedii