Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima.

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024
Consultant medical:

Profesor Dr. Evelina Moraru
Medic primar pediatrie, alergologie si imunologie clinica

Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima.

Probioticele reprezinta partenerul, as putea spune obligatoriu, al vietii noastre. Asa cum spunea Hippocrates, “Toate bolile incep in intestine”. Acolo microbiota demonstreaza o relationare a unor sisteme care in relatiile lor guverneaza sanatatea si fac diferenta intre sanatate si boala. De aici intelegem ca sanatatea nu este vazuta ca ceva perfect si ceva care este absolut neschimbator, durabil. Sub influenta dispozitiei, deci a perturbarilor echilibrului microbiotei intestinale, boala poate sa apara oricand.

Urmareste materialul video realizat cu sprijinul Impruvis Romania AICI

Bacteriile benefice (probioticele) sunt o componenta importanta a barierei de aparare intestinala, o bariera esentiala pentru o stare de sanatate optima. Atunci cand exista o diversitate de bacterii, ca numar si tulpini, se instaleaza eubioza (stare de echilibru a populatiilor microbiene). Expresia cheie pentru eubioza este “mare diversitate” dar cum obtinem aceasta diversitate?

Este important sa consumam alimente care contin probiotice, prebiotice, postbiotice. Dar trebuie retinut si ceea ce e demonstrat deja, ca probioticele din alimentatie nu sunt suficiente si nici nu sunt controlate, mai ales in conditiile in care necesitatea lor este esentiala pentru restabilirea starii de sanatate. In aceste cazuri apare necesitatea de suplimentare cu probiotice.

Bacteriile benefice din compozitia probioticelor sunt clasificate in functie de specie si tulpina. Daca diversitatea de specie contribuie la popularea intestinului subtire, cat si intestinului gros, efectele benefice sunt specifice tulpinii. Pentru pacient poate fi extrem de dificil sa isi aleaga probioticul potrivit nevoilor lui din cauza lipsei de cunostinte in aceasta materie. De aceea, cel mai indicat este sa seurmeze recomandarea medicului si sa nu se permita nici macar farmacistului sa schimbe recomandarea, decat cu un produs care are o alta denumire comerciala dar aceeasi compozitie.

Pentru a veni in ajutorul pacientilor, precizez ca printre bacteriile benefice cele mai cunoscute datorita studiilor si eficacitatii lor se numara Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG) . LGG se numara si printre cele mai utilizate pentru efectele benefice pe care aceasta tulpina bacteriana le are in starea de sanatate dar si ca recomandare de interventie in anumite stari de boala. Din specia bifidobacteriilor, este de retinut Bifidobacterium Lactis, mai ales in asociere cu LGG.

Insa inainte de a insista pe specii si tulpini, toata lumea trebuie sa inteleaga rolul probioticelor, acela de a conferi o stare de interventie imuna benefica. Aceste tulpini bacteriene contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar. De aici, trebuie sa se inteleaga ca probioticele nu se administreaza doar in asociere cu tratamentul cu antibiotic.

Recomandarea de asociere cu antibioterapia este esentiala pentru a combate dezechilibrul la nivelul tubului digestiv, dar nu singulara. Mai sunt situatii in care anumite terapii antiinfectioase necesita asocierea probioticelor pentru a se obtine o eradicare antibacteriana mai buna, deci nu numai pentru a combate ce strica antibioticul, ci pentru a se alia cu un antibiotic in lupta impotriva agentului patogen, cum este infectia cu Helicobacter Pylori. Probioticele fac parte din schema de interventie si in caz de alergii, fie ele respiratorii sau alimentare, sau alte boli autoimune.

Bacterille benefice colonizeaza tubul digestiv inca de la nastere, deci ele exista in mod natural in corp. Popularea cu acesti germeni benefici cu probiotice se face diferit in functie de expunerea copilului si in functie de tipul de nastere. Este o alta prezenta de germeni intestinul copilului nascut prin cezariana si o alta la copilul nascut prin nastere naturala, cand el trece prin filiera genitala pelvina, unde vine in contact cu bacteriile de la acest nivel al mamei. Sunt diferente atat de mari, incat se spune ca un copil alimentat natural si nascut natural are o abundenta de bacterii, o gena benefica si are o abundenta de flora coliforme.

Daca un copil este nascut prin cezariana sau este alimentat artificial are nevoie de sprijin in vederea intaririi functiei de aparare imune inca din primele luni. Probele de foc incep dupa varsta de un an, cand copilul este mai mult expus, se alimenteza diferit si se integreaza in colectivitate. In aceasta etapa se declanseaza si panica parintelui care se confrunta cu tantrumurile copilului, care refuza sa mai ia orice, ori scuipa orice.

Pentru mamicile care si-au insusit rolul de Sherlock Holmes in cautarea probioticului care sa le usureze misiunea si sa fie benefic copilului, indiciul este aici: noua generatie de probiotice orodispersabile de la Impruvis PROBIOTICS.

Aceste probiotice sunt sub forma de pulbere la pliculet si se administreaza direct in cavitatea bucala. Au un gust foarte bun si cei mici nu doar ca nu il vor refuza. Ci vor cere chiar mai mult de un pliculet pe zi, doza zilnica recomandata. Varianta aceasta de pliculet cu pulbere fast melt e recomandata nu doar datorita faptului ca are in compozitie cele doua bacterii benefice cunoscute pentru eficacitatea lor dovedita prin studii clinice, ci si pentru faptul ca nu contine cazeina, lactoza, gluten sau zahar.

Tehnologia fast melt reprezinta o inovatie care consta in faptul ca pulberea orodispersabila este diferita ca si consistenta fata de alte pulberi de aceleasi tip, nefiind nevoie de apa dupa administrare. Pulberea se topeste instant, nu are consistenta de lapte praf si nici nu se lipeste de dinti sau de cerul gurii, permitand ca intreg continutul sa ajunga acolo unde este nevoie sa actioneze. Mai mult decat atat, in urma consumului, pacientul ramane si cu un gust placut.

Probioticele Impruvis indeplinesc conditiile esentiale pe care orice probiotic trebuie sa le aiba: sa contina bacterii active care sa faca proba rezistentei la trecerea prin stomac prin pH-ul acid si care sa aiba aderenta la peretii intestinali astfel incat sa asigure eficacitate de durata.

Pe langa acestea, printre calitatile de baza sunt cele legate de usurinta administrarii, de compozitia care este de incredere si eficienta si, de asemenea, faptul ca poate sa aiba un efect digestiv, extra digestiv, imunologic in special, si poate sa combata foarte multe dintre tulburarile si lucrurile provocarile prin care trece copilul, dar si parintele.

Afla mai multe despre bacteriile benefice de la Impruvis pe www.impruvis.ro .


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.