Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil
Generalitati
SusSimptomele sindromului de colon iritabil, precum diareea, constipatia sau crampele abdominale, pot fi ameliorate cu ajutorul probioticelor, sustin cercetatorii.
Bacteriile benefice tractului intestinal modifica flora de la nivelul intestinelor, impiedicand microorganismele periculoase sa se inmulteasca.
Mai mult decat atat, probioticele imbunatatesc functia de protectie a sistemului intestinal impotriva bacteriilor nocive, intarind celulele tesuturilor de la acest nivel.
Cuprins articol
Sindromul de colon iritabil si probioticele
SusSindromul de colon iritabil insumeaza toata simptomatologia tulburarilor digestive fara cauze evidente, in care dezechilibrul florei intestinale si stresul joaca un rol central ca factori favorizanti.
Cumulul de simptome digestive care caracterizeaza un colon iritabil au cauze care tin de dieta si stilul de viata, printre cele mai frecvente numarandu-se
- alimentatia bogata in produse procesate si modificate genetic;
- consumul de lapte praf in locul laptelui matern in randul sugarilor;
- abuzul de alimente preparate cu concentratii mari de fructoza provenita din siropul de porumb;
- folosirea frecventa a antibioticelor pentru tratarea infectiilor;
Simptomele tipice sindromului de colon iritabil sunt
- flatulenta;
- balonarea;
- durerile/crampele abdominale;
- miscarile intestinale neregulate (alternanta intre episoade de diaree si constipatie, defecatie incompleta, mucus eliberat odata cu materiile fecale etc.);
- greata;
- anxietatea si depresia;
- oboseala;
- durerile de cap;
- gustul neplacut in cavitatea bucala;
- durerile de spate;
- tulburarile de somn;
- scaderea libidoului;
- palpitatiile cardiace;
- tulburarile urinare;
Un studiu derulat de cercetatorii Universitatii de Medicina din Durham, N.C, arata ca manifestarile clinice centrale ale sindromului de colon iritabil - inflamatiile constante la nivel intestinal, tulburarile in miscarile intestinale, sensibilitatea intestinelor si modificarile concentratiei bacteriene - pot fi controlate prin suplimentarea de probiotice.
Cu toate ca stresul nu este o cauza directa a sindromului de colon iritabil, acesta poate sa agraveze substantial simptomele. Atunci cand o persoana este stresata, organismul sau secreta hormoni pentru a echilibra starea fiziologica si psihologica. Acest flux hormonal influenteaza in mod direct miscarile intestinale normale, producand tulburari digestive diverse.
Astfel, studiul prezentat in publicatia de specialitate Gastroenterologie, asociaza stresul cu schimbarile petrecute la nivelul compozitiei de bacterii care traiesc in intestine si produc inflamatii la nivelul organismului.
Probioticele sunt microorganisme ingerate prin hrana sau suplimentele nutritive, care imbunatatesc sanatatea microbiana a tractului digestiv. Beneficiul lor principal este acela ca intaresc imunitatea sistemului intestinal, esentiala pentru starea de sanatate in general.
Totodata, probioticele secreta acizi grasi cu lant scurt, actiune care rezulta in diminuarea pH-ului luminal si productia de proteine bactericide. Acidul butiric, un compus al fermentatiei bacteriene asupra fibrelor, hraneste enterocitele colonului, contribuind la integritatea mucoasei intestinale.
ADN-ul organismelor probiotice s-a dovedit a fi un inhibator al apoptozei (mortii) celulelor epiteliale.
Probiotice recomandate in controlul si tratarea sindromului de colon iritabil
SusSpecialistii atrag atentia asupra faptului ca nu toate probioticele sunt benefice in ameliorarea simptomelor pacientilor diagnosticati cu sindrom de colon iritabil. Cele recomandate sunt urmatoarele
Bifidobacterium
Acest tip de bacterii s-au dovedit a fi cele care aduc cele mai promitatoare rezultate in tratarea sindromului de colon iritabil, in cadrul demersurilor stiintifice cu rezultate promitatoare.
- Bifidobacterium bifidum. Circa 47% dintre participantii la un experiment in acest sens au prezentat o imbunatatire a simptomelor dupa consumul suplimentat de Bifidobacterium bifidum.
- Bifidobacterium infantis (B. Infantis, Bifantis). Acest tip de bacterii reduc inflamatiile intestinale si atenueaza neplaceri digestive, precum durerile abdominale, balonareadistensia sau dificultatile de defecare.
- Bifidobacterium lactis. S-au dovedit eficiente in ameliorarea sensibilitatii intestinale si a permeabilitatii.
Lactobacillus
Alaturi de Bifidobacterium, bacteriile Lactobacillus prezinta proprietati de reglare a concentratiei bacteriene de la nivelul florei intestinale.
- Lactobacillus rhamnosus GG. S-a demonstrat ca aceste bacterii reduc frecventa si intensitatea durerilor abdominale in randul copiilor diagnosticati cu sindrom de colon iritabil.
- Lactobacillus plantarum. Asigura ameliorarea simptomelor de dureri abdominale si balonare.
- Lactobacillus brevis. Aceste bacterii reduc frecventa crampelor abdominale si a diareei.
- Bacillus coagulans. In cadrul studiilor de specialitate, bacteriile Bacillus coagulans au imbunatatit semnificativ durerile abdominale si episoadele de balonare in randul pacientilor diagnosticati cu sindrom de colon iritabil.
Combinatiile intre aceste tipuri de bacterii eficiente in cazul sindromului de colon iritabil sunt deseori recomandate de specialisti, insa este necesara o evaluare medicala prealabila, inainte de stabilirea suplimentarii acestor probiotice.
Unii medici recomanda inceperea unui tratament cu Bifidobacterium, de vreme ce suplimentarea exclusiva de bacterii Lactobacillus nu s-a dovedit a fi performanta. Multe persoane cred ca iaurtul este cea mai buna sursa de probiotice, insa in realitate, concentratiile variaza destul de mult de la un sortiment la celalalt.
Rabdarea este si ea necesara in obtinerea de rezultate, fiind necesare in general pana la 4 saptamani pentru stabilirea randamentului unei anumite bacterii probiotice. De asemenea, suplimentarea aportului de bacterii sanatoase poate produce efecte secundare in primele 5 zile de administrare, precum balonarea sau constipatia usoara.
Sindromul de colon iritabil are o simptomatologie diferita de la o persoana la cealalta. Prin urmare, tratamentele cu probiotice ar putea sa functioneze in unele cazuri, pe cand in altele nu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
- Ceapa, beneficii pentru sanatate
- Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala
- 8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
- Colon iritabil
- De ce este sindromul de colon iritabil o boala de natura psihologica
- Sindromul de colon iritabil
- Colonul iritabil - recomandari alimentare
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii