Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam?

Actualizat la data de: 09 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Prezenta sangelui in scaun - cand trebuie sa ne alarmam?

Prezenta sangelui in scaun fie microscopica, fie vazut de pacient in momentul defecatiei este un termen destul de des intalnit si se poate asociat cu mai multe afectiuni.

Este un semn se alarmeaza pe oricine si, in acelasi timp, nu trebuie ignorat deoarece poate indica o afectiune a sistemului gastrointestinal.

Sangele poate fi din orice parte a tractului digestiv, incepand cu cavitatea bucala si pana la anus, in cantitati variabile.

Difera si culoarea sangelui, care poate fi rosu proaspat sau negru ca pacura (melena), ceea ce reprezinta o urgenta medicala deoarece poate fi vorba despre o posibila hemoragie digestiva inferioara de cauza necunoscuta.

Aceste hemoragii pot fi de pana la la aproximativ 200ml si pot proveni de la varice esofagiene, stomac sau duoden.

Aceasta aparitie a sangelui in materiile fecale se intalneste sub doua denumiri, care reprezinta acelasi lucru si nu trebuie confundate cu alte simptome. Sangerare rectala si sangerare gastrointestinala semnifica acelasi lucru si poate avea multiple cauze.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Cauze
  4. Simptomatologie
  5. Modalitati de diagnostic
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

Sangerarea poate fi acuta, cu un debut brusc, fara alte acuze sau poate fi cronica, neobservata de catre pacient.

Sangerarea oculta se caracterizeaza prin prezenta sangelui in scaun, dar care nu este vizibil cum ochiul liber si care se depisteaza doar in momentul testului specific pentru hemoragii oculte prin prelevarea de probe biologice din fecale.

Cauze

Sus

Cauzele aparitiei sangerarilor in materiile fecale:

- ulcerul gastric este o cauza frecventa;

- varicele esofagiene determina aparitia sangerarilor doar atunci cand se rup si creeaza complicatii;

- boala Crohn este o patologie autoimuna, ce determina inflamatia cronica a intestinelor, cu precadere la nivelul ileonului. Pe langa semnele generale de dureri abdominale, diaree, apar si scaunele cu sange determinate de inflamatie.

- diverticulita reprezinta inflamatia diverticulilor deja existenti, iar pe langa semnele specifice de durere abdominala la nivelul etajului abdominal inferior stang, vertij, inapetenta, constipatie, balonare, apar si scaunele cu sange;

- intususceptia este un blocaj la nivel intestinal cauzat de o hipotonicitate care obstrueaza o alta componenta de intestine si blocheaza inaintarea alimentelor, dar si procesarea acestora.

Este o urgenta medicala, ce debuteaza prin dureri abdominale, greata, varsaturi, constipatie, fecale insotite de sange ce are aspectul gemului de zmeura, fiind amestecat cu mucus;

- cancerul colorectal poate debuta si el prin prezenta sangelui in scaun;

- polipii colorectali;

- cancerul anal este o cauza de aparitie a sangerarilor anale, cu un prognostic rezervat in functie de momentul diagnosticarii;

- colita, ce reprezinta inflamatia colonului. Tipurile de colica sunt: colita ulcerativa, colita pseudomembranoasa, colita ischemica, iar in toate formele se poate depista prezenta sangelui in scaun;

- hemoroizii sunt vene dilatate situate fie intern, fie extern, in jurul anusului si, de cele mai multe ori, pacientii relateaza prezenta firisoarelor de sange pe hartia igienica, insa sangerarea poate varia de la caz la caz;

- enterita reprezinta inflamatia intestinului subtire, determinata de ingestia unor alimente contaminate cu bacterii patogene care, prin toxinele eliminate, cauzeaza simptome precum: varsaturi, cefalee, crampe abdominale, dureri puternice si sangerare la nivelul rectului.

Simptomatologie

Sus

Simptomele cauzate de sangerarile gastrointestinale:

Aceste semne si simptome sunt diferite de la caz la caz si in functie de localizare pot include:

- schimbarea culorii scaunelor (culoare neagra, rosu proaspat);

- vertij;

- fatigabilitate;

- paloare tegumentara;

- dureri abdominale cu localizari diverse;

- aparitia anemiei, atunci cand sangerarea este cronica si determina scaderea hemoglobinei din cauza pierderilor de sange.

Modalitati de diagnostic

Sus

Cele mai importante modalitati de diagnostic sunt:

- anamneza, pentru a evalua daca exista in familie sau in antecedentele personale cazuri de cancer, diverticuloza, polipoza etc.;

- examneul fizic, prin depistarea hemoroizilor externi sau interni prin tuseul rectal;

- testele de laborator ce includ analize de sange, precum hemoleucograma, pentru a depista prezenta unei anemii, dar si analize din materiile fecale, pentru a depista hemoragiile oculte, paraziti intestinali sau Helicobacter pylori;

- endoscopia, pentru a evalua eventualele zone sangerande si a preleva o biopsie;

- colonoscopia, ce permite vizualizarea colonului si a rectului si ofera informatii utile despre eventualii polipi inflamati sau care sangereaza, confirmand prezenta sau absenta hemoroizilor sau a altor afectiuni patologice.

Tratament

Sus

Tratamentul difera in functie de localizarea afectiunii, dar si de cauza care o determina. Acesta poate consta in tratament medicamentos sau chirurgical. Cel chirurgical include oprirea sangerarii si indepartarea tumorii sau a leziunii care sangereaza, inclusiv prelevarea unei biopsii.

Corectarea anemiei, dupa caz, este si ea un aspect important, deoarece daca pacientul este depistat cu anemie si urmeaza sa fie supus si unei interventii chirurgicale, creste riscul de afectare a starii generale si, inclusiv, scaderea hemoglobinei.

Aspecte practice de retinut:

• Prezenta sangelui in materiile fecale nu este o boala, ci un simptom;

• Sangele in scaun poate proveni din orice parte a corpului;

• Sangerarile de la nivelul sistemului digestiv au multiple cauze si pot asocia comorbiditati grave;

• Depistarea cauzei depinde de localizarea sursei;

• Tratamentul depinde de locul sangerarii si difera de la caz la caz;

• Anemia este considerata una dintre complicatiile sangerarilor digestive;

• Sangele din scaun poate fi macroscopic sau microscopic.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate