Majoritatea ocluziilor de intestin subtire pot fi rezolvate fara interventie chirurgicala
Stire medicala
Rezultatele unui studiu populational de mare amploare sugereaza ca cei mai multi pacienti cu ocluzie la nivelul intestinului subtire pot fi tratati cu succes fara interventie chirurgicala. Cu toate acestea, rata mortalitatii este mult mai scazuta la pacientii operati, fiind semnificativa si din punct de vedere statistic.
In timp ce alte studii s-au concentrat pe acest subiect "acest studiu este prima analiza longitudinala bazata pe o populatie mare care a evaluat tratamentul chirurgical al ocluziei intestinale comparativ cu tratamentul nechirurgical, precum si rata mortalitatii si a remisiilor”, a declarat Dr. Marcia L. McGory, de la Universitatea din California "David Geffen School of Medicine at University, din Los Angeles impreuna cu colegii sai.
Rezultatle acestui studiu in care au fost inclusi 32583 de pacienti internati cu diagnosticul de ocluzie la nivelul intestinului subtire au fost publicate in luna august in "Journal of the American College of Surgeons".
Cercetatorii au constatat ca 24% din pacienti au fost supusi interventiei chirurgicale la prima internare. Metoda operatorie a inclus liza (distrugerea) aderentelor prezente in 38% din cazuri, rezolvarea unei hernii la 38%, rezectia intestinului subtire si a aderentelor in 18% cazuri si rezectia intestinului subtire cu repararea herniei la 6%.
Comparativ cu tratamentul nechirurgical, operatia efectuata la prima internare a fost asociata cu o perioada de spitalizare mai lunga, o mortalitate mai scazuta, mai putine reinternari cu acelasi diagnostic si o perioada mai lunga pana la urmatoarea internare, relateaza echipa de cercetatori. Indiferent de tratamentul urmat, 81% din pacienti care au supravietuit nu au necesitat internare pentru ocluzie la nivelul intestinului subtire in urmatorii 5 ani.
Vor fi necesare studii suplimentare pentru a compara rezultatele clinice ale chirurgiei si ale terapiei nesangerande si pentru a evalua in mod complet impactul asupra mortalitatii, al timpului scurs pana in momentul operatiei.
Citeste pe aceeasi tema
- Ce trebuie sa stii despre ileusul paralitic sau pareza intestinala
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala
- Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)