Gastrostoma si Colostoma
Ce este gastrostoma
SusOperatiile de instalare a gastrostomei si colostomei se fac in cadrul tratamentului temporar sau permanent al afectiunilor gastrointestinale. Acestea ofera cai alternative de hranire, respectiv de eliminare a continutului alimentar, din organism.
Gastrostoma este o interventie ce consta intr-o mica incizie la nivelul abdomenului, in regiunea ce corespunde stomacului si/sau intestinului subtire. Deschiderea din exterior catre organ poarta numele de stoma. In aceasta deschidere va fi inserat un tub de hranire, prin care pacientul va fi hranit din exterior, cu alimente lichide.
Cuprins articol
Cand este necesara gastrostoma
SusGastrostoma este necesara si recomandata in diverse afectiuni, din cauza carora pacientul:
• Nu este capabil sa isi inghita in siguranta alimentele
• Este la risc de a pierde sau a pierdut o greutate semnificativa
• Nu poate beneficia de nutrientii din alimentele pe care le ingera
Un tub de hranire este un tub relativ subtire, din plastic, inserat si stabilizat la nivelul stomei. Dupa montarea acestui tub, medicul umple un balon cu apa, balon ce mentine tubul la locul sau. Tubul poate fi pastrat temporar, in functie de indicatie, timp de cateva zile sau saptamani, sau poate deveni o metoda permanenta de hranire pentru pacient.
Tipuri de tuburi de hranire
• Tub de gastrostoma clasic (tub G). Acesta este montat direct in stomacul pacientului.
• Tub de jejunostoma (tub J). Jejunul este o parte din intestinul subtire, in care este inserat tubul
• Tub gastrojejunal (tub GJ) numit si tub combinat. Acesta are 2 componente, unul care intra in stomac, si unul pentru intestinul subtire.
Daca aveti nevoie de o gastrostoma si tub de hranire, interventia chirurgicala nu reprezinta cea mai mare problema. Procesul de adaptare la gastrostoma poate fi greu si indelungat pentru unii pacienti. Acestia pot fi anxiosi la inceput, nestiind exact cum sa manevreze noul tub.
Din fericire, echipa medicala care s-a ocupat de cazul pacientului il vor instrui din toate punctele de vedere, astfel incat pacientul se poate descurca cu usurinta si poate ingriji singur stoma. Pacientii invata sa se hraneasca singuri, folosind lichide nutritive, prin intermediul tubului.
La inceput, fiindca organismul trece de la alimentatie mixta la alimentatie strict lichida, pot aparea simptome precum constipatia sau diareea. In timp, organismul se obisnuieste cu hrana lichida.
Afectiuni in care este necesara gastrostoma
Tubul de hranire si gastrostoma asigura hranirea persoanelor cu afectiuni gastrointestinale ce impiedica hranirea pe cale orala.
Aceste afectiuni sunt:
• Boala Chron (inflamatie intestinala difuza)
• Cancer gastrointestinal
• Complicatii gastrointestinale in urma traumatismelor
• Insuficienta intestinala
• Ocluzie intestinala
• Colita microscopica
• Strictura esofagiana sau de tub digestiv (ingustarea lumenului)
• Sindromul intestinului scurt
• Colita Ulcerativa
Complicatii posibile
Complicatiile asociate cu montarea unui tub de hranire apar mai frecvent atunci cand gastrostoma este pe termen lung sau permanenta. Acestea includ:
• Constipatie
• Deshidratare
• Diaree
• Leziuni tegumentare locale, la nivelul locului de insertie
• Formarea de orificii neintentionate la nivelul gastrostomei (perforatii)
• Infectie abdominala generalizata (peritonita)
• Probleme ce tin de tub, precum obstructia sa cu alimente sau modificarea pozitiei
Ce este colostoma
SusColostoma contine acelasi principiu, de formare a unei deschideri catre abdomen (stoma). Deschiderea se afla de aceasta data la nivelul colonului (intestin gros). Locul de insertie a tubului difera in functie de portiunea de colon in care trebuie introdus, astfel ca stoma poate fi in partea dreapta, stanga, superioara sau inferioara a peretelui abdominal.
Asemenea gastrostomei, colostoma poate fi necesara pentru un anumit timp, pana la cateva luni, sau pe termen lung, nedeterminat, in afectiunile cronice ale colonului.
In gastrostoma, nu se poate vedea din exterior o portiune a stomacului, ci doar tubul de hranire. In colostoma pe de alta parte, portiunea de colon este adusa spre suprafata si exteriorizata prin peretele abdominal.
Atunci cand ne uitam la o stoma, ne uitam de fapt la mucoasa intestinala, care are aspect similar cu orice mucoasa din organism (cum este mucoasa orala). Aceasta are culoare roz-rosiatica, este moale si secreta o anumita cantitate de mucus. Aspectul stomei depinde de tipul de colostoma efectuata de catre chirurg, avand variatii individuale.
Aceasta poate avea dimensiuni mari la inceput, dar se va micsora catre dimensiunea finala in primele 6 pana la 8 saptamani dupa operatie. Forma este rotunda sau ovala, iar protuzia stomei in exterior nu este obligatorie; in multe cazuri, aceasta este plata pe suprafata peretelui abdominal. De asemenea, nu exista terminatii nervoase la nivelul stomei, ceea ce inseamna ca nu va fi dureroasa si nu va produce disconfort, in mod normal.
Spre deosebire de rect si canalul anal, colostoma nu are valve sau tesut muscular. Acest lucru inseamna ca pacientul nu va putea controla materiile fecale ce ajung la nivelul stomei, momentul procesului sau frecventa acestuia.
Colostoma va produce cateva modificari la procesul de depozitare si eliminare a alimentelor, prin materii fecale. Dupa ce a fost creata o colostoma, intestinul va functiona ca si pana atunci, cu exceptia:
• Colonul si rectul de dupa colostoma sunt deconectate sau chiar indepartate total. Astfel intestinul gros se termina, practic, la nivelul colostomei.
• Anusul nu mai este calea de evacuare a scaunului, dar poate elimina mucus, din cand in cand. Este important sa stiti ca acest lucru este normal, nu patologic.
De vreme ce substantele nutritive sunt absorbite la nivelul intestinului subtire, o colostoma nu va produce modificari in digestia si absorbtia nutrientilor.
Afectiuni in care este necesara colostoma
Cele mai frecvente afectiuni ce impun crearea unei colostome, sunt:
• Cancerul colorectal. Acest tip de cancer este un cancer agresiv, cu evolutie rapida si severa, ceea ce face ca o parte din colon, impreuna cu rectul, sa trebuiasca sa fie indepartate. Colostoma se realizeaza de obicei in cadrul operatiei de rezectie a tumorii. Cancerul colorectal este pe locul 4 in cele mai frecvente tumori maligne.
• Boala diverticulara. Diverticulii sunt mici formatiuni, ca niste saculeti, ce se formeaza din cauza inflamatiei, in peretele colonului. Acestea sunt focare inflamatorii si necesita interventie chirurgicala de urgenta. Colostoma, in special in cazurile complicate, suprainfectate, poate fi salvatoare de viata.
• Traumatisme. Colonul este al doilea cel mai frecvent organ supus traumelor prin penetrare. Atunci cand trebuie indepartata portiunea de colon ce a fost traumatizata, este nevoie de colostoma.
• Defecte congenitale (prezente de la nastere). O colostoma ar putea fi necesara in cazul nou-nascutilor cu anumite defecte, precum un anus neperforat, spina bifida sau alte malformatii.
• Incontinenta fecala. In cazurile in care tratamentele non-invazive de control a motilitatii intestinului gros nu functioneaza, colostoma este recomandata acestor pacienti.
Concluzie
SusGastrostoma si colostoma functioneaza dupa acelasi principiu, insa se creaza la niveluri diferite ale sistemului digestiv: stomac si intestin subtire, respectiv colon. Un numar mare de pacienti necesita gastrostoma pentru hranire sau colostoma pentru evacuare, din cauza unor afectiuni cronice sau in stadii terminale. Desi pot parea dificil de gestionat la inceput, pacientii invata, in timp, cum sa aiba grija de stoma si cum sa se adapteze acestor modificari.
Bibliografie:
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/ostomies/colostomy/what-is-colostomy.html
https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/f/feeding-tube/complications.html
https://medlineplus.gov/ency/article/002937.htm
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Sindromul Guillain Barre
- Ingrijirea pacientilor muribunzi
- Neuropatia diabetica
- Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie
- Ruptura spontana de esofag sau sindromul Boerhaave
- Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta
- Tratamentul incontinentei fecale
- Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului
- Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala