Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice
Ce este gastropareza?
SusGastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire.
In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate.
Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.
Cuprins articol
Cum se manifesta ?
SusGastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai intestinelor nu functioneaza normal, iar miscarea alimentelor (peristaltismul) este incetinita sau oprita.
Diabetul poate afecta nervul vag, si nu numai, daca nivelul glicemiei ramane ridicat pe o perioada lunga de timp. Niveluri crescute ale glicemiei determina modificari chimice in structura nervilor si dauneaza vaselor de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive catre acestia.
Semne si simptome
SusSemnele si simptomele gastroparezei variaza in severitate de la persoana la persoana si pot include orice combinatie a urmatoarelor:
• greata si varsaturi, in special a alimentelor nedigerate
• arsuri la stomac
• o senzatie timpurie de plenitudine atunci cand mananci
• pierderea poftei de mancare
• pierderea neintentionata in greutate
• balonare
• niveluri instabile de glucoza in sange
• reflux gastroesofagian
• spasme ale peretelui stomacului
Cauzele gastroparezei
SusPersoanele care sufera de gastropareza au leziuni semnificative la nivelul nervului vag. Acest lucru afecteaza functia nervoasa si digestia, deoarece impulsurile necesare pentru a amesteca alimentele si pentru a goli continutul stomacului sunt incetinite sau oprite.
Gastropareza este mai frecventa la persoanele care au niveluri ridicate, necontrolate de glucoza in sange pe o perioada lunga de timp. Perioadele prelungite de hiperglicemie provoaca leziuni ale nervilor la nivelul intregului corp.
Mentinerea unui nivel crescut de glucoza afecteaza, de asemenea, vasele de sange care vascularizeaza organele interne in scopul de a le oferi substantele nutritive si oxigenul necesar pentru a-si indeplini functia . In consecinta, afectarea tuturor organelor care alcatuiesc tubul digestive, impreuna cu afectarea nervului vag, conduc in cele din urma la gastropareza.
Deoarece gastropareza este o boala progresiva si unele dintre simptomele sale, cum ar fi arsurile la stomac sau greata, apar frecvent in multe alte patologii digestive, este posibil ca bolnavii sa nu isi dea seama ca se confrunta cu aceasta tulburare.
Factori de risc
SusPersoanele care sufera de diabet au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta gastropareza decat persoanele fara diabet.
Factorii de risc pentru dezvoltarea gastroparezei diabetice includ:
• diabet de tip 1
• diabet de tip 2 mai vechi de 10 ani
• boli autoimune coexistente
• antecedente de anumite interventii chirurgicale la nivelul tractului gastro-intestinal
Gastropareza este mai frecventa la femei decat la barbati si la persoanele care au suferit o interventie chirurgicala in jurul esofagului, stomacului sau intestinului subtire, deoarece aceasta poate afecta nervul vag.
Persoanele care au necesitat anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia la nivelul pieptului, sau in partea superioara a abdomenului sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta gastropareza.
Diagnosticare
SusMedicul va lua in considerare o serie de factori inainte de a pune diagnosticul de gastropareza diabetica. Va tine cont de istoricul medical si de simptomele pacientului si va efectua un examen fizic pentru a verifica semnele care trimit cu gandul la aceasta afectiune. Semnele pot include:
• sensibilitate sau durere abdominala
• deshidratare
• malnutritie
De asemenea, medicul poate comanda teste de sange sau urina pentru a verifica eventualele complicatii ale gastroparezei, cum ar fi deficientele nutritionale si dezechilibrele electrolitice care sunt frecvente in aceasta patologie.
Testele imagistice sunt cele mai utile in diagnosticarea acestei boli si pentru a verifica eventualele obstructii la nivelul tractului digestiv. Printre aceste teste amintim:
1.Radiografia cu bariu
Medicul poate incepe investigatiile cu o radiografie cu bariu pentru a pune in evidenta gastropareza. in vederea realizarii acestei proceduri, pacientul trebuie sa tina post timp de 12 ore. Dupa acest interval, bolnavul va bea un lichid care contine bariu, iar apoi i se va face o radiografie abdominala. Bariul este folosit ca si substanta de contrast pentru a face vizibil radiografic stomacul.
In mod normal, o persoana care a postit inainte de acest test are stomacul gol. Cu toate acestea, bolnavul de gastropareza poate avea in continuare alimente in stomac.
2. Manometria gastrica
O manometrie gastrica masoara activitatea musculaturii stomacului.
In timpul acestei investigatii, medicul introduce un tub prin gatul pacientului pana in stomac, tub care are atasat un dispozitiv care poate masura activitatea stomacului pe masura ce acesta digera mancarea.
3.Esofagogastroduodenoscopia sau scintigrafia de golire gastrica.
O esofagogastroduodenoscopie poate exclude infectiile si detecta prezenta oricaror alimente ramase in stomac. Scintigrafia de golire gastrica este un instrument utilizat pentru evaluarea golirii gastrice. Este considerat standardul de aur in diagnosticul gastroparezei.
Imagistica vezicii biliare, a rinichilor si a pancreasului este de asemenea utila pentru evaluare complicatiilor extinse la aceste organe.
Riscuri si complicatii
SusCand alimentele nu sunt digerate in mod fiziologic, acestea pot ramane in stomac, provocand simptome de plenitudine si balonare. Alimentele nedigerate pot forma, de asemenea, aglomerari solide numite bezoari care pot provoca greata, varsaturi sau obstructia intestinului subtire.
Din cauza dificultatii de urmarire a procesului de digestie de catre pacient, nivelul glucozei din sange poate fluctua.
Aceasta imprevizibilitate creeaza confuzie pentru bolnavul diabetic, care nu mai stie in ce moment sa isi administreze doza de insulina, ceea ce inseamna ca nivelul glicemiei poate ajunge uneori prea mare alteori prea scazut, alcatuind astfel un cerc vicios intre cauzele acestei boli si efectele pe care le produce care autointretin afectiunea.
Atunci cand nivelul glicemiei din sange este prea ridicat, persoana diabetica are un risc mai mare de a dezvolta:
• afectiuni ale rinichilor
• afectiuni la nivelul ochilor, cum ar fi retinopatia si cataracta
• boli cardiace
• piciorul diabetic – o complicatie care poate duce chiar la amputare
• neuropatie
• cetoacidoza
Cand nivelul glicemiei scade prea mult, o persoana cu diabet poate prezenta urmatoarele complicatii:
• tremuraturi
• coma diabetica
• pierderea constientei
• convulsii
Alte complicatii ale gastroparezei diabetice pot include:
• malnutritie
• infectii bacteriene
• dezechilibre electrolitice
• inflamatia esofagului care poate provoca dificultati la inghitire
Din cauza tuturor manifestarilor care apar la pacientii care se confrunta cu gastropareza si din cauza imposibilitatii de a controla si gestiona in mod favorabil aceste simptome, acesti bolnavi se pot simti adesea frustrati si deprimati.
Tratament
SusGestionarea nivelului de glucoza din sange este cea mai importanta parte a tratamentului gastroparezei diabetice.
Cel mai bine ar fi ca pacientul care sufera de gastropareza diabetica sa isi verifice nivelul glucozei din sange mai frecvent decat o persoana cu diabet care nu se confrunta cu aceasta patologie. Verificarile mai frecvente ale valorilor glicemiei ajuta medicul sa stabileasca un plan de tratament cat mai eficient si pacientul sa isi imbunatateasca semnificativ calitatea vietii.
Printre variantele de tratament care se pot aborda amintim:
• schimbarea dozei si a timpului cand se administreaza insulina
• medicamente care stimuleaza muschii stomacului si medicamente impotriva senzatiei de greata si voma (antiemetice)
• evitarea medicamentelor care pot intarzia golirea gastrica, cum ar fi opiaceele
• modificari ale dietei si obiceiurilor alimentare
In cazurile grave, pacientii cu gastropareza diabetica poate avea nevoie de montarea unui tub pentru a fi alimentati, care va ocoli complet stomacul, ducand substantele nutritive direct in intestin sau chiar de nutritie parenterala( alimentatie intravenoasa).
Tratamente noi
SusUn neurostimulator gastric, pacemaker, (asemanator ca principiu cu stimulatorul cardiac) a fost dezvoltat pentru a ajuta persoanele cu gastropareza. Pacemaker-ul este un dispozitiv electronic cu baterii care este implantat chirurgical. Emite impulsuri electrice usoare care stimuleaza contractiile stomacului, astfel incat alimentele sunt digerate si golirea continutului stomacului in intestin nu se mai face cu intarziere. Stimularea electrica ajuta, de asemenea, la controlul senzatiei de greata si a varsaturilor asociate cu gastropareza.
De asemenea, s-a demonstrat ca utilizarea toxinei botulinice imbunatateste golirea stomacului si ajuta la diminuarea simptomelor gastroparezei prin scaderea contractiilor prelungite ale muschiului dintre stomac si intestinul subtire (sfincterul piloric). Toxina este injectata in sfincterul piloric.
Preventie
SusCea mai buna metoda de preventie in ceea ce priveste gastropareza diabetica este monitorizarea constanta a nivelului de glucoza din sange si mentinerea valorilor cat mai aproape de limitele normale. In plus, controalele regulate la medicul diabetolog, pot contribui la depistarea in stadii incipiente a acestei afectiuni, tratamentul fiind mult mai eficient, iar calitatea vietii pacientului ramanand la un nivel cat mai bun.
Modificari in stilul de viata
SusModificari alimentare
Medicii recomanda pacientilor cu gastropareza diabetica sa faca anumite schimbari in ceea ce priveste meniul alimentar, inclusiv:
• sa abordeze o dieta cu mese frecvente, mai mici din punct de vedere cantitativ, in loc de trei mese bogate, in fiecare zi;
• sa limiteze consumul alimentelor bogate in fibre, deoarece acestea necesita mai mult timp pentru a fi digerate;
• sa consume legume bine fierte in loc de legume crude;
• sa evite alcoolul si bauturile carbogazoase;
• sa se lase de fumat.
Un medic sau nutritionist poate recomanda unei persoane cu gastropareza diabetica sa manance anumite alimente, inclusiv:
• carne slaba, cum ar fi bucati slabe de carne de vita sau de porc
• carne de pasare fara piele, preparata printr-o metoda care presupune un continut scazut de grasimi (neprajite)
• peste cu continut scazut de grasimi
• tofu
• oua
• sos de rosii
• morcovi si ciuperci fierte
• cartofi dulci fara coaja
• pireuri de fructe
• lapte sau iaurt cu continut scazut de grasimi
De asemenea, nutritionistii recomanda pacientilor cu gastropareza diabetica sa faca unele modificari in ceea ce priveste comportamentul din jurul orelor de masa, cum ar fi o plimbare dupa masa pentru a promova digestia sau sa astepte cel putin doua ore dupa masa pentru a se intinde.
Concluzii
SusUn articol cuprinzator publicat in jurnalul Diabetes Therapy privind gastropareza diabetica sugereaza ca persoanele cu aceasta afectiune au mai multe spitalizari, vizite la urgente si alte complicatii ale diabetului decat persoanele cu diabet care nu au gastropareza. De asemenea, acesti pacienti sunt predispusi intr-un procent mai mare sa dezvolte leziuni oculare, renale si boli cardiovasculare decat diabeticii care nu se confrunta cu gastropareza. Acest risc crescut de complicatii poate creste riscul de deces precoce al unei persoane din cauza complicatiilor date de un diabet inadecvat controlat.
Nu exista nici un remediu pentru gastropareza - este o afectiune cronica. Dar poate fi gestionata cu succes prin modificari dietetice, medicamente si controlul adecvat al glicemiei.
Probabilitatea de complicatii si prognosticul general pentru o persoana cu gastropareza diabetica variaza de la o persoana la alta. Insa trebuie sa stiti ca pacientii isi pot imbunatati calitatea vietii, invatand cum sa isi mentina nivelul de glucoza din sange la valori normale. Cu cat glicemia este mentinuta la valori apropiate de cele fiziologice mai mult timp, cu atat complicatiile diabetului vor aparea mai tarziu pe parcursul vietii si vor fi mai usor de tratat.
Bibliografie:
https://wakegastro.com/patient-info/patient-education/gastroparesis-diabetes/
https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/gastroparesis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/313873
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Neuropatia diabetica
- Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
- Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?
- Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. Iata ce boli grave poate ascunde
- Ce este diabulimia?
- Tot ce trebuie stiut despre scintigrafia de golire gastrica
- Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la ...
- Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
- 7 alimente recomandate pentru refluxul gastric
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente