Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gastrita: tipuri, cauze si tratament

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2020
Consultant medical:

Dr. Paul Dragomir
Medic Primar Gastroenterologie

Clinica: PriMed Bucuresti

Ce este gastrita?

Sus
Gastrita: tipuri, cauze si tratament

Gastrita este o afectiune digestiva cauzata de inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice, care, netratata, poate persista toata viata. Sunt mai multe tipuri de gastrita care apar si se manifesta diferit, punctul comun fiind intr-adevar rezultatul unei infectii bacteriene.

Cuprins articol

  1. Ce este gastrita?
  2. Tipuri de gastrita
  3. Cand sa apelezi la medic?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de gastrita

Sus

1. Gastrita cronica

Gastrita cronica se manifesta prin durere sau disconfort in etajul abdominal superior si prin greata. Marea majoritate a pacientilor sunt insa asimptomatici. Diagnosticul se stabileste prin endoscopie digestiva superioara, cu prelevarea de biopsii din zonele care prezinta leziuni; examenul anatomopatologic evidentiaza severitatea inflamatiei cronice, gradul de activitate, prezenta sau nu a atrofiei mucoasei si/sau a metaplaziei intestinale (prezenta de mucoasa de tip intestinal in stomac), a leziunilor displazice (leziuni la nivel celular ce prezinta risc de transformare maligna).

2. Infectia cu Helicobacter Pylori

Bacteria helicobacter pylori poate patrunde in organism destul de usor, asa ca, nu este o surpriza numarul mare de infectii ce apare anual. Se considera ca la nivel global 50% din populatie prezinta aceasta infectie, procentul fiind mai mare in tarile in curs de dezvoltare (pana la 80%). Infectia se poate transmite in organism prin consumul de apa contaminata, prin alimente nespalate corespunzator, prin intermediul salivei sau materiile fecale.

Bacteria patrunde frecvent in organismul copiilor, ei fiind cei mai putin rigurosi cu regulile de igiena. Infectiei cu Helicobacter Pylori se trateaza cu antibiotice, aplicandu-se, in acelasi timp, tratamentul de eradicare cu un inhibitor de pompa de protoni.

3. Gastrita cronica autoimuna

Gastrita autoimuna este, de fapt, varianta gastritei cronice de tipul A. Gastrita cronica autoimuna nu are o incidenta atat de mare si este, in general, consecinta deficientei vitaminei B12. Se manifesta prin distrugerea celulelor parietale si a celulelor principale din mucoasa portiunii verticale a stomacului, celule ce sunt responsabile de producerea acidului clorhidric gastric. Consecinta este scaderea secretiei acide gastrice sau absenta acesteia.

Diagnosticul pozitiv se realizeaza prin evidentierea endoscopica a leziunilor de atrofie gastrica (cu prelevare obligatorie de biopsii, pentru examen anatomopatologic).

Tratamentul se adreseaza deficitului de vitamina B12, prin administrarea acesteia intramuscular, conform unor criterii bine stabilite de initiere si continuare a terapiei, cu urmarire periodica prin investigatii ale analizelor sangvine.

4. Gastrita acuta

Gastrita acuta se manifesta prin stari de disconfort in abdomenul superior, durere epigastrica, greata, varsaturi, inapetenta. Diagnosticul se stabileste prin endoscopie digestiva superioara, cu evidentierea leziunilor gastrice si prelevarea de biopsii pentru confirmarea anatomopatologica a diagnosticului. Gastrita acuta poate fi de doua tipuri: eroziva si noneroziva.

Tratamentul este, in unele cazuri, in primul rand, profilactic – evitarea factorilor declansatori cum ar fi consumul de antiinflamatorii nesteroidiene, evitarea consumului de alcool. In alte cazuri trebuie realizat tratamentul complex al starii patologice care a condus la dezvoltarea leziunilor gastrice (al socului hemoragic, al pacientului cu traumatism cranian, al pacientilor cu arsuri) sau tratamentul infectiilor bacteriene, virale sau fungice responsabile pentru acestea.

Spre deosebire de gastrita cronica secundara infectiei cu Helicobacter Pylori, episodul acut de gastrita consecutiv acestei infectii este foarte dificil de evidentiat clinic si endoscopic si, in consecinta, de tratat.

Dupa infectia cu Helicobacter Pylori, gastrita de reflux biliar este a doua cea mai frecventa cauza (a fost descrisa initial la pacientii cu rezectii gastrice, de exemplu pentru tumori gastrice sau, mai frecvent in deceniile trecute, cand medicatia antisecretorie gastrica nu intrase in uzul curent, pentru ulcere gastrice sau duodenale; este considerata actual rezultatul actiunii unui cumul de factori nocivi pentru mucoasa gastrica, printre care si refluxul biliar).

Cand sa apelezi la medic?

Sus

Pentru evitarea complicatiilor este indicat sa apelezi la medic in timp util, inca de la observarea simptomelor precum durerile colicative, durerile abdominale, senzatia de balonare, greata, lipsa poftei de mancare, dureri de cap.

Cele mai frecvente simptome enumerate de persoanele care se confrunta cu gastrita sunt: indigestie, dureri in partea superioara a abdomenului, varsaturi, balonare, greata, lipsa poftei de mancare sau chiar sughitul frecvent.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate