Esofagita coroziva - cum sa previi si sa tratezi leziunile esofagiene
Ce este esofagita coroziva
SusEsofagita coroziva, numita si esofagita post-caustica, reprezinta afectiunea esofagului caracterizata prin inflamatie, ulceratii, cicatrizare, ce survine in urma ingestiei de substante chimice toxice.
Cuprins articol
Etiologie
SusEsofagul este un organ tubular lung, ce face parte din tubul digestiv si conecteaza cavitatea bucala cu stomacul. Rolul esential este de a transporta bolul alimentar iar particularitatea sa anatomica este localizarea atat intratoracica (esofag toracic) cat si intraabdominala (esofag abdominal). Astfel leziunile esofagului si complicatiile acestora pot afecta atat toracele, mai exact mediastinul, cat si stomacul si cavitatea abdominala.
Substantele chimice ce pot cauza esofagita coroziva se impart in 2 categorii: acizi tari si baze tari. Acestea pot include solutii de menaj si curatenie, solutii de ingrijire ale autoturismelor, substante chimice pure si altele.
In ceea ce priveste prevalenta, esofagita coroziva apare mai frecvent la adultii care ingera substante caustice in scop de auto-vatamare sau suicid, la copiii care ingera accidental substante regasite in locuinta, sau la varstnicii cu tulburari neurologice ce ingera accidental substante pe care la confunda.
Cauze
SusCauza esofagitei corozive este ingestia substantelor caustice ce irita in mod direct si acut mucoasa esofagiana, cauzand leziuni inflamatorii ce pot evolua pana la ulceratii, perforatie esofagiana, fibroza extinsa si stenoza esofagiana.
Exista si alte cateva cauze indirecte sau factori ce pot duce la instalarea esofagitei corozive. Factorii ce cresc riscul de esofagita post-caustica sunt:
• Ingestia de substante chimice puternice precum detergentii, detergentul de spalat vase, substante de curatare a instalatiilor
• Radioterapie utilizata ca tratament pentru tumori maligne
• Administrarea anumitor medicamente precum antibioticele, antialgicele, medicamentele recomandate in tratamentul osteoporozei
• Comprimate ce se blocheaza la nivel esofagian din cauza unui esofag ingust sau din cauza consumului prea redus de apa in momentul ingestiei comprimatului
• Tulburari de digestie, tulburari de motilitate esofagiana
• Patologii esofagiene ce duc la stenoza acestuia (ingustare)
• Cavitate bucala uscata sau patologii ce duc la scaderea cantitatii de saliva
• Afectiuni cardiace ce duc la cresterea in volum a inimii si compresiunea acesteia pe esofag, din exterior
Semne si simptome
SusIn majoritatea cazurilor, simptomele survin brusc in urma ingestiei unei substante, moment in care pacientul isi poate da seama ce a ingerat si poate constientiza gravitatea situatiei.
Simptomele ce apar mai frecvent sunt:
• Durere toracica brusca ce nu poate fi ameliorata
• Durere toracica ce apare atunci cand inghititi lichide sau solide
• Pierderea apetitului si abtinerea de la alimentare, din cauza durerii
• Varsaturi cu sange
• Semne de infectie, atunci cand apare perforatia esofagiana si migrarea continutului alimentar in torace
• Dureri abdominale, atunci cand leziunile corozive se extind si la nivelul stomacului
Metode de diagnostic
SusEsofagita post-caustica este deseori o urgenta medicala, astfel ca medicul va face o anamneza si un examen obiectiv cat mai rapide si tintite. Acesta va pune intrebari cu privire la simptome, la istoricul recent de ingerare a unor substante, si la istoricul medical personal.
Odata ridicata suspiciunea de esofagita, acesta va face cateva teste paraclinice imagistice de confirmare:
• Examen radiologic baritat. Acest test include realizarea unei radiografii toraco-abdominale in timp ce pacientul inghite o substanta de contrast pe baza de bariu. Medicul va putea vizualiza zonele in care substante nu patrunde sau in care patrunde in mod patologic.
• Endoscopia digestiva superioara este o procedura invaziva, de vizualizare a interiorului esofagului si stomacului. Medicul gastroenterolog foloseste un tub flexibil dotat cu o mica camera la capat, cu ajutorul caruia va cauta leziuni hemoragice, stenoze, rupturi, cicatrici sau resturi de substanta sau comprimate farmacologice. In cadrul aceleiasi examinari se poate preleva si o biopsie de mucoasa esofagiana pentru analize ulterioare.
Optiuni de tratament
SusMedicul va poate ruga sa opriti administrarea anumitor medicamente sau tratamente, pentru o perioada de timp, pentru a permite vindecarea. Totusi, nu opriti niciun tratament inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra. Va fi de asemenea nevoie sa urmati unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:
• Tratament medicamentos. Se pot administra medicamente pentru reducerea inflamatiei sau iritatiei date de secretia acida gastrica. Antibioticele sunt de asemenea necesare pentru a preveni infectia bacteriana esofagiana.
• Dilatarea este o procedura de largire a lumenului esofagian, atunci cand se produce o stenoza din cauza esofagitei corozive. Un balon de dimensiuni mici, dilatator, sau un stent sunt plasate in zona ingustata de esofag, pentru a o dilata.
• Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a rezeca portiunea de esofag afectata. Esogaul poate fi inlocuit cu portiuni de stomac sau colon.
Preventie
SusPentru a preveni esofagita coroziva, puteti lua cateva masuri precum:
• Stati in picioare sau ridicat atunci cand va administrati medicamente, si timp de 10-15 minute dupa administrare
• Depozitati orice substante chimice periculoase in locatii sigure, unde nu pot ajunge copiii si de unde nu pot fi luate accidental
• Mergeti la medic de la primele simptome ale unei patologii esofagiene
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusMergeti la medic imediat dupa aparitia simptomelor acute, sau oricand apare una dintre urmatoarele situatii:
• Simtiti ca alimentele se blocheaza la nivelul esofagului si nu se duc in jos nici la ingestia de apa
• Aveti varsaturi cu sange
• Aveti scaun cu sange
• Simptomele se inrautatesc brusc
Mergeti de urgenta la medic daca experimentati durere neameliorata, varsaturi precoce sau cu sange, senzatie de plenitudine la nivel abdominal, febra.
Concluzie
SusEsofagita post-caustica apare in urma ingestiei de substane chimice puternice, ce inflameaza acut mucoasa esofagiana si produce leziuni severe. Diagnosticul si tratamentul trebuie instaurate precoce, iar tratamentul medicamentos si endoscopic sunt eficiente atunci cand nu exista complicatii majore. Nu ezitati sa apelati la ajutor medical de la aparitia primelor simptome ale dumneavoastra sau ale copilului dumneavoastra.
Bibliografie
https://emedicine.medscape.com/article/813772-treatment
https://radiopaedia.org/articles/corrosive-oesophagitis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Esofagita eozinofilica si alergenii
- Ruptura spontana de esofag sau sindromul Boerhaave
- Arsuri stomacale sau infarct miocardic?
- Perforatia esofagiana
- Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale)
- Ce este cancerul gastrointestinal?
- Stricturile esofagiene benigne
- Indigestia: tratament homeopat
- Corpii straini gastrointestinali