Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Ce este diareea

Sus
Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare

Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze.

Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori.

Cuprins articol

  1. Ce este diareea
  2. Cum se manifesta
  3. Cauze
  4. Diareea cronica
  5. Remedii diaree cronica
  6. Tratament si preventie
  7. Alimente interzise
  8. Cand trebuie sa contactati medicul?
  9. Diareea la copii
  10. Cand devine diareea la copii o urgenta?
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase.

Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult.

Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire.

Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate.

Cauze

Sus

Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree.

Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree.

Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru.

Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza.

Deoarece anumite alimente pot agrava simptomele, trebuie cunoscute alimentele pe care le puteti consuma atunci cand aveti diaree si, de asemenea, ce nu e bine sa consumati.

Unii medici afirma ca ar trebui sa consumati alimente simple, mai ales in primele 24 de ore. Printre aceste alimente putem aminti fulgii de ovaz, bananele, orezul simplu sau sosul de mere.

Sindromul de colon iritabil este o problema comuna.

Episoadele de diaree au fost descrise ca fiind ”violente”, de foarte multe ori alternand cu constipatia.

Este o tulburare foarte complicata si nu se cunosc cauzele care stau la baza acestei afectiuni.

Studiile sugereaza hipersensibilitatea colonului. O noua teorie arata ca tulburarea implica substantele chimice din creier (serotonina) care afecteaza semnalele nervoase dintre creier si tractul gastrointestinal.

Diareea cronica

Sus

In momentul in care diareea este constanta, aceasta poarta numele de diaree cronica – fiind o chestiune foarte diferita.

Unii oameni au diaree cronica de doua ori pe saptamana, din cauza sistemelor lor digestive.

Cauzele acestei probleme gastrointestinale pot fi regasite in diferitele produse alimentare sau in alti factori, spre exemplu unele medicamente.

Persoanele ce au diaree cronica sau recurenta au nevoie sa fie consultate de un medic pentru a se asigura ca nu este o afectiune ce are nevoie de tratament specific.

Iata cateva aspecte ce declanseaza diareea persistenta :
a. Sensibilitatea la alimente – intoleranta la lactoza, boala celiaca sau sensibilitatea la alimentele condimentate sau grase;
b. Medicamentele – abuzul de laxative, antiacizi, suplimente nutritive;
c. Bolile inflamatorii intestinale – colita ulcerativa si boala Crohn.

Daca aveti diaree cronica, tratamentul depinde de ceea ce cauzeaza problema.

Tratamentele impotriva diareei cronice sunt medicamente antidiareice sau diferiti agenti – tarata de grau, porumbul si fibrele, care ajuta la miscarea lenta a produselor alimentare prin sistemul digestiv supraincarcat.

Deoarece alimentele specifice declanseaza adesea episoade de diaree, va fi necesar sa determinati daca ele chiar sunt vinovate de producerea acestor stari.

Printre acesti vinovati, amintim: ardeii rosii, ceapa verde, vinul rosu, secara, orzul, laptele de vaca.

Daca trebuie sa eliminati produsele lactate din dieta dumneavoastra, puteti obtine calciu din alte surse, cum ar fi broccoli, spanac, tofu, somon, suplimentele de calciu sau antiacizii.

Unele tipuri de cancer si tratamentele impotriva cancerului (terapii prin radiatii sau chimioterapie) pot provoca diaree cronica.

S-a mai constatat ca persoanele cu diabet zaharat sau hipertiroidism pot avea probleme cu diareea.

Remedii diaree cronica

Sus

Modificarea stilului de viata v-ar putea ajuta la disparitia diareei cronice, astfel:
1. Cresteti consumul fibrelor din dieta dumneavoastra;
2. Consumati cel putin 6-8 pahare cu apa pe zi;
3. Eliminati cafeaua, ceaiul sau sucurile.

Daca fumati, renuntati la acest viciu.

De asemenea, invatati sa va relaxati – prin exercitarea sau gasirea unei tehnici de reducere a stresului –; aceasta metoda va poate ajuta la reducerea diareei cronice.

Meditatia, yoga, exercitiile de respiratie, masajul sau hipnoza au fost dovedite folositoare pentru promovarea relaxarii. Si muzica linistitoare, plimbarile lungi si o baie fierbinte asociate medicatiei sunt bune pentru a reduce diareea cronica.

Pentru a face fata impotriva stresului in mod eficient, ar putea fi necesara mai multa meditatie.

Medicamentele anti-anxietate sau un consilier va pot ajuta.

Tratament si preventie

Sus

Exista multe tratamente pentru diareea cronica, in functie de ceea ce a cauzat-o.

Cel mai mare pericol al diareei este deshidratarea sau pierderea de apa si a substantelor nutritive din tesuturile corpului.

Puteti deveni deshidratati daca aveti diaree mai mult de trei ori pe zi si nu beti suficiente lichide.

Deshidratarea poate cauza complicatii grave daca nu este tratata la timp.

Cel mai bun mod de a va proteja impotriva deshidratarii este consumul de lichide care contin sare si zahar. Sarea incetineste pierderea de lichide din organism, in timp ce zaharul ajuta la absorbtia sarii.

Un alt sfat bun pentru tratarea diareei este consumul unor alimente dintr-o dieta formata din: banane, orez (alb), sos de mere si paine prajita.

Atunci cand sanatatea dumneavoastra este buna, medicii recomanda de obicei cereale integrale, alimente bogate in fibre. Alimentele din aceasta dieta pot ajuta la formarea unui scaun mai ferm.

Bananele sunt bogate in potasiu si ajuta la inlocuirea nutrientilor pierduti din corpul dumneavoastra din cauza diareei. Astfel, mai puteti adauga fulgi de ovaz, cartofi fierti sau copti sau pui la cuptor fara piele.

Acestea sunt alimente simple, la care persoanele bolnave reactioneaza bine.

Un alt mod de a ajuta recuperarea intestinului de la o infectie diareica este consumul de probiotice – un aliment sau supliment alimentar care contine bacterii vii, ce inlocuieste sau se adauga la bacteriile benefice gasite in tractul gastrointestinal.

Este intelept sa se evite produsele lactate atunci cand aveti diaree. Iaurtul sau chefirul, bauturi din lapte fermentat contin probiotice.

Acestea pot restabili bacteriile benefice pe care le are corpul in timpul bufeurilor cu diaree.

Asigurati-va ca iaurtul si chefirul au un continut scazut de zahar, deoarece zaharul neasociat cu sarea poate agrava simptomul de diaree.

Alte alimente ce sunt bune in cazul in care aveti diaree sunt biscuitii simpli sau covrigii.

Pe cat de important este sa stiti ce trebuie sa mancati atunci cand aveti diaree, la fel de important este sa stiti si ce nu trebuie sa mancati.

Anumite alimente pot traversa prin intestine foarte rapid si pot agrava starea dumneavoastra de sanatate ori pot agrava diareea in alte moduri.

Alimente interzise

Sus

Evitati urmatoarele alimente pentru a amelioara starea diareica sau pentru a scapa de ea:

a. Alimentele grase – acestea includ alimente prajite si carne grasa sau alimente acoperite cu diferite tipuri de sosuri, ce pot agrava starea de diaree.

b. Laptele, untul, inghetata si branza – chiar daca diareea nu este cauzata de intoleranta la lactoza, stati departe de aceste alimente atunci cand suferiti de diaree.

Dumneavoastra puteti fi temporar sensibil la produsele lactate, chiar daca, de obicei, nu aveti nicio problema la aceste produse.

Dupa cum am amintit si mai sus, iaurtul poate fi alimentul bogat in probiotice la care se face o exceptie de la aceasta regula.

c. Bauturile alcoolice si cofeina – cand aveti diaree, sunteti deshidratat. Alcoolul si cofeina pot actiona ca niste diuretice, ceea ce inseamna ca va deshidrateaza, astfel ar trebui evitate.

d. Sorbitolul si alti indulcitori artificiali – unii oameni considera ca indulcitorii artificiali au un efect laxativ in ceea ce priveste sistemul digestiv.

Daca aveti diaree, cel mai bine este sa evitati bomboanele fara zahar si guma, bauturile racoritoare si diferiti inlocuitori ai zaharului.

e. Alimentele ce produc gaze in exces – este foarte important sa consumati cantitati generoase de fructe si legume in fiecare zi.

Cu toate acestea, atunci cand aveti diaree mai grava, trebuie sa evitati alimentele ce produc gaze, cum ar fi varza, fasolea, conopida. Dupa ce va reveniti, puteti reincepe consumul acestora.

f. Alimentele ce nu au fost tinute intr-un mediu corect – stati departe de alimentele care au fost in afara frigiderului sau sunt de foarte mult timp depozitate in medii necorespunzatoare. Carnea cruda sau pestele va pot pune probleme.

Cand trebuie sa contactati medicul?

Sus

Sunati medicul dumneavoastra daca aveti:
1. Diaree care se agraveaza sau nu se amelioreaza in doua zile pentru un copil sau cinci zile pentru un adult;
2. Scaune cu un miros neobisnuit sau o culoare neobisnuita;
3. Greata sau varsaturi;
4. Sange sau mucus in scaun;
5. O febra ce nu dispare;
6. Dureri de stomac.

Scaunele normale sau sanatoase pentru copii sunt moi. Bebelusii au scaune frecvente in primele doua luni de la nastere.

Din acest motiv, poate fi dificil sa spuneti cand copilul are diaree.

Cei mai multi copii au un model de scaun, care este tipic pentru ei.

Acest tipar se poate schimba lent in timp. In cazul in care copilul se hraneste prost sau are congestie nazala sau febra, modificarile pe care le observati sunt mai susceptibile de a fi diaree. Cele mai frecvente tipuri de diaree la copii sunt de scurta durata.

Acestea sunt cauzate de obicei de un virus si dispar de la sine.

Diareea la copii

Sus

Cauze ale diareei la copii:
a. O schimbare in dieta copilului sau a dietei mamei care alapteaza;
b. Utilizarea de antibiotice de mama copilului;
c. Boli rare, cum ar fi fibroza chistica.
Sugarii si copiii cu varsta de sub trei ani se pot deshidrata rapid, astfel incat acestia ar trebui urmariti foarte atent.

Semne ale deshidratarii usoare:
1. Ochi uscati;
2. Iritabilitate;
3. Gura uscata.

Semne de deshidratare moderata:
1. Piele uscata, neelastica;
2. Ochi obositii.

Semne de deshidratare severa:
1. Nicio urma de urina timp de opt ore;
2. Persoane letargice sau, mai rau, inconstiente.

Alaptarea ajuta la prevenirea diareei si, de asemenea, ofera un timp de recuperare mai scurt.

Daca bebelusul inca pare insetat dupa ce a fost alaptat, puteti adauga o solutie de rehidratare orala. De multe ori, medicul pediatru va recomanda lichide suplimentare ce contin electroliti. Urmati instructiunile medicului.

Discutati cu medicul daca exista semne de deshidratare. In cazul in care copilul dezvolta semne de deshidratare moderata sau severa, acesta ar trebui sa fie vazut imediat de catre un medic pediatru.

Cand devine diareea la copii o urgenta?

Sus

Contactati pediatrul daca:
1. Un nou-nascut (sub trei luni) are diaree;
2. Diareea contine sange sau mucus;
3. Febra sau diareea dureaza mai mult de trei zile;
4. Copilul este deshidratat;
5. Copilul are mai mult de opt scaune in opt ore;
6. Varsaturile continua pentru mai mult de 24 de ore;
7. Diareea se mentine de mai bine de doua zile sau mai mult.

Astfel, cea mai mare complicatie a diareei este deshidratarea. Cand aveti diaree pentru orice perioada de timp, luati masuri pentru a evita deshidratarea.


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate