Despre fibrele cu actiune prebiotica si asocierea de prebiotice si probiotice (synbiotice)
Sigur ati auzit vorbindu-se despre fibrele prebiotice. Acestea sunt: oligofructoza, inulina, galactooligozaharide, lactuloza sau oligozaharidele si sunt prezente in laptele uman.
Dar ce au ele special in comparatie cu fibrele obisnuite?
Didactic, definitia termenului “prebiotic” este de „ingredient fermentat selectiv care are ca rezultat modificari specifice in compozitia si/sau activitatea microbiotei gastrointestinale, conferind astfel beneficii sanatatii gazdei.”
Mai simplu spus, un prebiotic este hrana pentru membrii benefici ai comunitatii microbiene din intestinul uman – nu putem digera prebioticele, dar anumiti microbi rezidenti pot, producand o varietate de compusi benefici din utilizarea prebioticelor (de exemplu, acizi grasi cu lant scurt), compusi care pot promova un intestin sanatos. Prebioticele au efecte tintite asupra bacteriilor noastre. Sunt adesea echivalate cu fibrele alimentare, dar numai anumite fibre alimentare se califica de fapt drept prebiotice. Substantele carbohidrate din care sunt formate fibrele dicteaza specificitatea lor si implicit care microorganisme rezidente le pot utiliza selectiv.
De exemplu, in cazul fibrelor de tip inulina, Bifidobacteriile din intestinul nostru transforma aceste substraturi si produc produse secundare, inclusiv acetat, lactat si butirat, care sunt benefice pentru sanatatea umana. Productia acestor substante este benefica pentru sanatate nu numai prin efectele directe, cum ar fi reducerea pH-ului din intestin - cu rol in inhibarea cresterii bacteriilor patogene, imbunatatirea absorbtiei mineralelor precum fierul si scaderea cantitatii de acizi biliari secundari care se stie ca au efecte daunatoare asupra sanatatii intestinale, dar au si efecte sistemice care variaza de la imbunatatirea mineralizarii osului pana la facilitarea pierderii in greutate si a controlului glicemic. Acesti acizi grasi cu lant scurt furnizeaza energie celulelor colonice, favorizand regenerarea si mentinand impermeabilitatea optima a barierei intestinale. Butiratul, de exemplu, ajuta la formarea mucusului, care este o bariera de protectie asemanatoare unui gel aflat peste celulele intestinale protejandu-le astfel de agentii patogeni. Acest mucus constituie, de asemenea, un habitat si o sursa de hrana pentru bacteriile benefice. Butiratul are rol si in reglarea raspunsului inflamator al organismului functionand ca o molecula antiinflamatoare, un beneficiu cheie avand in vedere ca inflamatia intestinala joaca un rol important in dezvoltarea bolilor metabolice precum obezitatea si diabetul.
Aportul de inulina a fost legat de reglarea peristaltismului si tranzitului intestinal, de consistenta si frecventa scaunului prin modificarile pe care le induce in compozitia si activitatea microbiotei intestinale. Efectul prebiotic al inulinei a fost pe larg confirmat prin studii clinice, o doza de inulina de 5-8 g/zi dovedind a fi suficienta pentru producerea un efect pozitiv asupra microbiotei intestinale prin asa numitul efect bifidogenic, adica efectul pozitiv asupra bifidobacteriilor din intestinul uman si implicit asupra starii de sanatate intestinale.
Inulina este un prebiotic care se gaseste in mod natural in praz, sparanghel, ceapa, grau, usturoi, cicoare, ovaz, soia si anghinare dar si ca ingredient in suplimente alimentare.
Produsele formulate astfel incat sa contina combinatii adecvate de fibre cu efecte prebiotice si probiotice, au primit denumirea de synbiotice (de la prefixul grecesc “syn”care inseamna “impreuna” si “biotic” care inseamna “aferent vietii”). Cuvantul synbiotic poarta in sine definitia produsului si anume un “amestec format din microorganisme vii si substrat(e) utilizat selectiv de microorganismele gazda care confera un beneficiu pentru sanatate gazdei”. Astfel de formulari cuprind un microorganism viu si un substrat care depind unul de prezenta celuilalt, functioneaza in comun si confera un beneficiu pentru sanatate gazdei.
Un produs de calitate din aceasta categorie, este Enterolactis DUO , formulat prin asocierea de fermenti lactici vii de origine umana (componenta probiotica) caracterizati printr-o puternica vitalitate si capacitate de colonizare a intestinului, si inulina, fibra cu proprietati prebiotice si cu activitate bifidogenica dovedita stiintific.
Enterolactis Duo administrat impreuna cu o cantitate adecvata de lichide, este indicat pentru stimularea motilitatii intestinale si reechilibrarea florei microbiene alterate.
Este un produs care poate fi folosit pe perioada sarcinii si alaptarii, nu contine lactoza si gluten, putand fi utilizat fara probleme de persoanele cu intolerante la aceste substante.
Mod de utilizare:
Adulti: 1 plic de doua ori pe zi, dizolvat in 150 ml de apa, lapte, ceai sau alt lichid, preferabil pe stomacul gol.
Copii peste 6 ani: 1 plic dizolvat in 150 ml apa, lapte, ceai sau alt lichid, preferabil pe stomacul gol.
In caz de constipatie functionala se recomanda administrarea crescand aportul zilnic de lichide: minim 1,5 – 2 L/zi pentru adulti si 0,5 – 1 L / zi pentru copii.
Un tratament complet, pentru a fi eficient, trebuie sa dureze cel putin 3 saptamani.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti
- Cauzele dezechilibrului florei intestinale
- Fructanul, noul gluten?
- Cicoarea - o alternativa buna la cafea?
- Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
- Boala Canavan
- Lucruri pe care nu le stiai despre lapte
- Suplimentele nutritionale
- Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna