Cele 5 tipuri ale bolii Crohn
Generalitati
SusBoala Crohn desemneaza un grup de tulburari cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale, survenite pe fondul inflamatiilor tractului gastrointestinal.
In timp ce boala Crohn poate afecta in egala masura ambele sexe si se poate instala la orice varsta, prevalenta ei se inregistreaza in randul adolescentilor si adultilor tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
Cauzele bolii Crohn nu sunt bine definite, insa dieta si stresul sunt doi factori agravanti siguri in cazul acestui grup de tulburari digestive. Cele mai noi studii sugereaza ca ereditatea joaca un rol important in aparitia sindromului.
Cuprins articol
Mecanismul bolii Crohn
SusTractul gastrointestinal contine in mod normal bacterii inofensive, care participa activ la buna desfasurare a digestiei. Sistemul imunitar ataca si elimina invadatorii straini, precum bacteriile, virusurile, fungii si alte microorganisme periculoase.
In circumstante normale, bacteriile benefice sunt protejate de reactia imuna a organismului, insa in cazul persoanelor care sufera de boala Crohn, acestea sunt confundate cu agentii patogeni, declansandu-se reactiile exagerate ale sistemului imunitar.
Celulele de aparare calatoresc in afara fluxului sanguin si produc inflamatii, principalul raspuns de autoaparare al corpului. Cand aceste inflamatii persista, ele devin cronice si produc ulceratii si ingrosari ale peretelui intestinal, cauzand in cele din urma simptomele specifice.
Astfel, boala Crohn poate sa intrerupa functionarea normala a sistemului intestinal, in mai multe feluri
- Aparitia de inflamatii si ingrosari ale tesuturilor, ce degenereaza in blocarea pasajelor intestinale.
- Dezvoltarea ulcerelor la nivelul straturilor adanci ale peretelui intestinal.
- Pierderea capacitatii de absorbtie a nutrientilor din alimentele consumate.
- Dezvoltarea fistulelor (pasaje anormale) de la o parte la alta a intestinelor sau de la intestine, la alte tesuturi din proximitate, precum vezica urinara sau vaginul.
Boala Crohn este de obicei ereditara, de aceea cazurile preexistente ale afectiunii in istoricul familial cresc semnificativ riscul aparitiei sindromului la ceilalti membri ai familiei. Statisticile medicale arata ca 5%-20% dintre pacientii diagnosticati cu boala Crohn au o ruda de gradul intai cu aceeasi afectiune.
Factorii de mediu sunt si ei relevanti in cresterea riscului aparitiei acestor afectiuni. Boala Crohn este mai frecventa in tarile dezvoltate, decat in cele aflate in curs de dezvoltare si este diagnosticata mai des in mediile urbane si in climatele nordice, comparativ cu cele sudice.
Tipurile principale ale bolii Crohn
SusBoala Crohn se imparte in 5 tipuri principale de afectiuni, cu simptome diferentiate
1. Ileocolita
Este cel mai comun tip al bolii Crohn si afecteaza intestinul subtire, denumit ileon, precum si colonul. Pacientii cu ileocolita prezinta pierdere considerabila in greutate, diaree si crampe sau dureri intense la nivelul abdomenului inferior (in partea centrala sau dreapta jos).
2. Ileita
Acest tip al bolii Crohn afecteaza in mod direct ileonul si prezinta aceleasi simptome ca ileocolita, declansand in plus fistule si abcese inflamatorii, de regula in partea din dreapta jos a abdomenului.
3. Boala Crohn gastroduodenala
Aceasta afectiune implica stomacul si duodenul (prima parte a intestinului subtire). Pacientii care sufera de boala Crohn gastroduodenala prezinta simptome precum greata, pierdere nejustificata in greutate si scaderea apetitului alimentar. In plus, daca segmentele inguste ale intestinelor sunt obstructionate, pot sa apara episoade de varsaturi.
4. Jejunoileita
Aceasta forma a bolii Crohn afecteaza jejunul, jumatatea superioara a intestinului subtire, cauzand inflamatii in anumite portiuni. Simptomele specifice sunt crampele aparute dupa masa, formarea de fistule, diareea si durerile abdominale care cresc progresiv in intensitate.
5. Colita Crohn granulomatoasa
Afecteaza exclusiv colonul si se manifesta prin leziuni cutanate, dureri articulare, diaree, sangerari rectale si formarea de ulcere, fistule si abcese in jurul anusului.
Controlul simptomelor bolii Crohn
SusIntrucat boala Crohn este un cumul de afectiuni gastrointestinale pe fond imunitar, controlul acestei tulburari digestive presupune adaptarea tratamentului diverselor tipuri ale bolii si gravitatii acestora.
Boala Crohn inregistreaza perioade de remisie fara interventii speciale, de aceea este dificila estimarea eficacitatii unui anumit tratament. In fazele active ale afectiunii, terapia presupune ameliorarea simptomelor, atenuarea inflamatiilor si corectarea deficientelor nutritionale.
Primul pas in controlul bolii Crohn este administrarea de medicamente (antiinflamatorii, antibiotice, corticosteroizi, antidiareice etc.), precum si de suplimente nutritive, in cazul persoanelor cu deficiente in vitamine si minerale.
Interventiile chirurgicale nu sunt folosite in mod normal pentru tratarea bolii Crohn, insa pot deveni necesare pacientilor ale caror simptome nu raspund la tratamentul medicamentos. Operatiile pot fi efectuate pentru corectarea perforatiilor, blocajelor sau hemoragiilor intestinale.
Din pacate, boala Crohn tinde sa recidiveze intr-o regiune aflata in proximitatea celei din care a fost extirpata regiunea inflamata.
La fel de important in controlul bolii Crohn este stilul de viata sanatos, chiar si in perioadele de remisie indelungate, in care simptomele nu se manifesta. O dieta echilibrata si un program regulat de miscare contribuie la mentinerea echilibrului gastrointestinal de-a lungul timpului.
Esentiala este renuntarea la fumat (studiile arata ca fumatorii sunt mai predispusi bolii Crohn decat nefumatorii, iar pacientii diagnosticati cu aceasta boala sufera simptome mai acute din pricina acestui viciu).
Majoritatea persoanelor cu boala Crohn reusesc sa duca o viata normala si implinita, respectand intocmai conditiile de monitorizare si tratare a afectiunii. De asemenea, mentinerea unui tonus psihic optim, prin gestionarea eficienta a stresului, ajuta la oprirea simptomelor si la evitarea complicatiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala
- Artrita din bolile inflamatorii intestinale
- Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala
- Tipuri de analize medicale si importanta acestora
- Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata
- Relatia dintre bolile autoimune si cancer
- Mituri ale problemelor digestive
- Boli inflamatorii intestinale
- Boala Crohn: regim alimentar