Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2014

Generalitati

Sus
9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative

Colita ulcerativa, un tip de boala inflamatorie intestinala, cauzeaza ulcere si inflamatii la nivelul tesutului intestinului gros sau al rectului.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune comit deseori greseli in dieta, care agraveaza semnificativ simptomele colitei ulcerative, precum crampele abdominale, balonarea sau diareea.

Anumite alimente sau obiceiuri alimentare nu cauzeaza propriu-zis colita ulcerativa, insa o pot agrava. Evitati urmatoarele greseli in dieta daca suferiti de aceasta tulburare, pentru a tine sub control eficient simptomele foarte neplacute.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Colita ulcerativa si dieta
  3. Citeste pe aceeasi tema

Colita ulcerativa si dieta

Sus

Dieta in cazul colitei ulcerative nu trebuie sa fie una restrictiva, intrucat organismul are nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi, de vreme ce episoadele recurente de diaree conduc la eliminarea multor substante nutritive importante.

O persoana cu colita ulcerativa, care a observat reactii adverse la spanac, de pilda, poate sa evite intru totul consumul legumelor. Aceasta decizie este una gresita, spun medicii nutritionisti, care recomanda o dieta cat mai diversificata, dar selectiva in acelasi timp, in cazul colitei ulcerative. Daca suferiti de aceasta afectiune, evitati pe cat posibil urmatoarele greseli de nutritie!

1. Excluderea fierului din dieta

Manifestarile acute ale colitei ulcerative conduc la epuizare. Un motiv frecvent este anemia, pierderea unui numar important de celule rosii ale sangelui, cauzata de ulcerele hemoragice sau de diareea sanguinolenta.

Din acest motiv, evitarea surselor de fier in alimentatie este o mare greseala. Daca nu tolerati alimente bogate in fier si acid folic, precum spanacul sau stafidele, consumati in schimb galbenus de ou sau anghinare, produse mai usor de digerat in cazul colitei ulcerative.

2. Hidratarea insuficienta

Fluidele, mai ales apa, sunt foarte importante in dieta pacientilor cu colita ulcerativa, intrucat aceasta tulburare provoaca deseori deshidratare. Bauturile proteice pot inlocui cu succes alimentele solide, daca acestea din urma sunt greu tolerate. Deshidratarea afecteaza si capacitatea colonului de a absorbi apa si sarurile, un alt motiv pentru care suplimentarea fluidelor este esentiala.

3. Evitarea lactatelor

Persoanele cu colita ulcerativa pot constata ca lactatele agraveaza simptomele afectiunii. In acest caz, de vina este intoleranta la lactoza. Dar pentru ca sursele de calciu si vitamina D sunt foarte importante pentru sanatatea oaselor, iar bolile inflamatorii intestinale pot contribui la pierderea masei osoase, evitarea lactatelor este o greseala.

O solutie in acest sens este introducerea in dieta a lactatelor cu continut mic de lactoza, precum branza saturata sau iaurtul. Laptele de migdale si lactatele pe baza de soia sunt alternative excelente pentru pacientii care nu pot consuma deloc lactoza.

4. Consumul bogat de fibre

Consumul bogat de fibre poate fi o cauza principala de intensificare a simptomelor colitei ulcerative, astfel ca pacientii sunt sfatuiti sa evite nucile, semintele, cerealele integrale, fructele si legumele in perioadele in care crizele sunt frecvente si intense. Fibrele sunt dificil de digerat, de aceea excluderea lor poate sa ajute la usurarea disconfortului.

Decojirea fructelor si a legumelor este o alta cale eficienta de reducere a aportului de fibre in alimentatia suferinzilor de colita ulcerativa.

5. Mesele rare si copioase

O alta cauza des intalnita a declansarii simptomelor bolilor inflamatorii intestinale sunt mesele rare si copioase, soldate cu crampe, balonare si dificultati de digestie. Daca va regasiti in aceasta situatie, consumati 5-6 mese mici pe zi sau 3 mese mici si 2-3 gustari usoare. Cand sistemul digestiv primeste cantitati reduse de hrana, are timp suficient pentru a digera nutrientii pe care ii primeste intr-un flux stabil.

6. Monitorizarea insuficienta a alimentelor consumate

Un pas esential in gestionarea corecta a colitei ulcerative este monitorizarea atenta a alimentelor consumate, astfel incat sa se poata excluda produsele dificil de digerat. In lipsa acestei autoanalize, crizele colitei ulcerative au toate sansele sa fie frecvente si intense.

Asadar, este recomandat sa tineti un jurnal nutritional, in care sa notati alimentele pe care le consumati zilnic si starea fiziologica provocate de acestea. Produsele suspecte pot fi astfel limitate sau evitate in totalitate. Excludeti hrana pe care o asociati cu starile de rau o perioada si constatati diferentele. Exemple de alimente pe care le puteti testa in acest mod sunt cele cu continut mare de grasime, bauturile cofeinizate si carbonatate etc.

7. Privarea de sfatul medicului specialist

Nu exista o dieta-minune, care functioneaza in cazul tuturor pacientilor cu colita ulcerativa. Singura modalitate de a afla regimul alimentar necesar nevoilor proprii este consultarea medicului specialist, singurul in masura sa desemneze in mod corect alimentele benefice pentru fiecare pacient in parte.

Tot medicul nutritionist poate depista eventualele carente nutritionale si recomanda suplimentarea acestora prin metode sigure si eficiente.

8. Gatirea insuficienta a legumelor crucifere

Legumele crucifere (broccoli, varza de Bruxelles, varza, napii, conopida etc.), precum si cele cu consistenta tare (telina, pastarnacul etc.) sunt foarte dificil de digerat, provocand persoanelor care sufera de colita ulcerativa gaze intestinale in exces, balonare si crampe.

Insa nutrientii pretiosi din aceste alimente sanatoase sunt un motiv intemeiat de a nu le exclude in totalitate din dieta zilnica. O solutie ar fi gatirea lor temeinica si consumarea acestora in cantitati mai mici.

9. Consumul de seminte intregi

O alta greseala frecventa in dieta pacientilor cu colita ulcerativa este consumul de seminte intregi, care accentueaza crizele specifice acestei tulburari. Pacientii sunt sfatuiti sa evite pe cat posibil ingerarea semintelor, fie ca provin din fructele de padure si capsuni, fie ca sunt incluse in bauturi dense sau iaurturi si gemuri fructate.

Semintele nu mai sunt o problema daca sunt consumate in stare macinata. Pasta de susan sau de seminte de in este sigura pentru consum, de pilda.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate