Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Generalitati

Sus
5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava

Limba este unul dintre organele importante ale corpului uman, fara de care vorbirea ar fi aproape imposibila.

Si nici nu te-ai mai putea bucura de gustul cafelei de dimineata, caci pe limba se gasesc papilele gustative.

De asemenea, limba poate fi un radar pentru probleme de sanatate. Afectiunea poate fi legat de limba in sine, insa poate fi vorba despre o afectiune care sa nu aiba legatura cu acest organ.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Lucruri pe care limba le poate spune despre sanatatea ta
  3. Citeste pe aceeasi tema

Lucruri pe care limba le poate spune despre sanatatea ta

Sus

1. Lipsa unor vitamine din organism

Multe persoane nu primesc un aport adecvat de anumite vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii. Cand exista dezechilibre, semnele se pot citi si pe limba. Astfel, daca observi schimbari de culoare la nivelul acestui organ, poate fi vorba despre o deficienta de vitamine si minerale.

Daca ai limba roz intens, ar putea fi semn ca ai lipsa de fier sau deficit de vitamina B12. O limba colorata in rosu inchis poate indica o afectiune a intestinelor.

2. Senzatia de arsura poate aparea la menopauza

Stiai ca femeile aflate la menopauza pot fi afectate de senzatia de arsura a limbii? Potrivit unui articol publicat de Biblioteca Nationala de Medicina SUA, in afara de binecunoscutele bufeuri, femeile aflate la menopauza pot sa resimta si o senzatie neplacuta de arsuri pe limba.

Senzatia de arsura poate sa apara in mai multe locuri din cavitatea bucala, insa de cele mai multe ori senzatia se resimte cel mai adesea pe varful limbii.

3. Sindromul Beckwith - Wiedemann

O afectiune rara, sindromul Beckwith - Wiedemann, poate sa afecteze mai multe organe ale coprului, printre care si limba, determinand umflarea acesteia. Beckwith - Wiedemann este un sindrom definit ca o tulburare de crestere care poate sa se manifeste la fetus, de dinainte de nastere.

Dupa nastere, aceasta boala congenitala poate fi evidentiata in urma unor ecografii, dar si prin unele analize de sange. Bebelusii vor fi urmariti indeaproape si li se va administra tratament contra hipoglicemiei.

Este important ca toti cei care sunt diagnosticati cu acest sindrom sa fie atent supravegheati, pentru ca exista riscul dezvoltarii unor tmori canceroase.

4.Infectie cu Candida albicans

Limba poate indica si prezenta bacteriei Candida albicans in corpul unei persoane. Afectiunea se caracterizeaza prin prezenta unor pete albicioase pe limba, insotite de senzatia de arsura. Infectia cu candida poate sa apara, cel mai adesea, pe fondul unei imunitati scazute.

Tratamentul consta in administrarea de medicamente antimicotice. In aceasta situatie, este importanta o igiena orala efectuata ca la carte. Un periaj dentar efectuat de doua-trei ori pe zi, cat si folosirea apei de gura si a atei dentare sunt de mare ajutor, caci ajuta la eliminarea bacteriilor.

5. Poate indica prezenta diabetului

Diabetul poate avea o serie de simptome, iar caviatea bucala nu este scutita de prezenta acestora, potrivit Asociatiei Americane de Diabet. Prezenta de pete rosii sau de pete albe pe limba poate sa semnaleze diabetul zaharat, care este cauzat de cresterea nivelului de zaharuri in sange.

Diabetul poate provoca, de asemenea, dureri la nivelul limbii, in momentul in care mestecam alimentele. Si sensibilitatea crescuta a dintilor poate fi unul dintre simptomele acestei afectiuni, insotita de o sete acuta. Este important, daca ai aceste simptome, sa mergi la un consult medical, pentru investigatii. Diabetul netratat poate duce la complicatii serioase, chiar si la pierderea vederii.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate