Spermatocelul (chistul epididimal)
Generalitati
SusUn spermatocel reprezinta cu chist cu continut spermatic localizat la nivelul epididimului (tubul rasucit de deasupra si posterior de ambele testicule).
La palpare este ca un nodul moale si compact la nivelul scrotului, deasupra testiculelor.
Cauze
SusDesi cauza este adesea necunoscuta, poate fi determinat de o obstructie la nivelul ductelor epididimale, tuburi care transporta sperma de la nivelul testiculelor.
Simptome
Sus
Adesea, spermatocelul este asimptomatic. Barbatul in cauza il poate descoperi prin obervarea unui nodul sau masa palpabile deasupra testiculelor de o parte a scrotului sau a unei mariri in dimensiuni a scrotului. Simptomele, atunci cand sunt prezente includ:
- durere scrotala
- edem (umflarea) al scrotului
- roseata scrotului
- senzatia de presiune la nivelul bazei penisului.
Diagnostic
SusDiagnosticarea spermatocelului se face de cele mai multe ori prin examinarea scrotului. Ca parte a examinarii fizice, medicul specialist poate folosi o lampa speciala (transiluminare) pentru a verifica prezenta unor mase solide care pot fi determinate de alte cauze, cum ar fi cancerul testicular. Datorita faptului ca spermatocelul are continut lichidian, lumina acestei lampi va trece prin el (transiluminare). Lumina nu va trece prin masele solide de alte cauze. Poate fi necesara o ecografie testiculara pentru a confirma diagnosticul de spermatocel.
Tratament medical
SusSpermatocelul nu este, de obicei, periculos si se trateaza doar atunci cand cauzeaza durere sau disconfort sau cand determina scaderea fluxului sangvin la nivelul penisului, care se intampla, din fericire, in cazuri rare.
Tratamentul nu este, de obicei, necesar daca spermatocelul nu creste in dimensiuni sau daca nu scade in dimensiuni, prin reabsorbirea continutului de catre organism.
Daca spermatocelul creste in dimensiuni sau determina disconfort, poate fi necesara extirparea acestuia (spermatocelectomie).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
- Hemospermia (sange in sperma): cauze, simptome, investigatii si tratament
- Calitatea materialului seminal
- Dieta pentru stimularea fertilitatii
- Cancerul testicular - autoexaminarea
- Epididimita
- Ghidul sistemului reproducator masculin
- Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prosta ...
- Hepatita virala B - generalitati
- Infertilitatea la barbati - generalitati