Fimoza: cauze, simptome, tratament
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusFimoza descrie o stare in care preputul este mult prea strans pentru a fi decalotat sau tras peste glandul penisului.
Acest lucru este cauzat de faptul ca glandul si preputul raman conectate in primii cativa ani de viata.
La adulti exista diferiti factori de risc si cauze pentru fimoza, desi aceasta conditie tinde sa fie adusa in discutie doar daca produce simptome deranjante.
Cuprins articol
Cauze si factori de risc
SusFimoza este o afectiune mai frecventa la baieti decat la barbati.
Preputul va incepe sa se desprinda in mod natural intre 2 si 6 ani. In unele cazuri, desprinderea preputului de gland poate sa apara si mai tarziu, pana la aproximativ 10 ani.
Preputul poate fi retras complet la aproximativ 50% din copiii de 1 an si la aproximativ 90% din copiii de 3 ani. Fimoza afecteaza mai putin de 1% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani.
Este cel mai probabil ca fimoza sa apara la adolescentii cu infectii repetate ale tractului urinar si ale preputului, dar si in urma unor traumatisme. La adulti, factorii de risc includ infectiile cu transmitere sexuala.
Fimoza poate fi cauzata de afectiuni ale pielii, cum ar fi:
• Eczema – o afectiune pe termen lung care provoaca prurit, eritem si descuamari.
• Psoriazis – aceasta afectiune a pielii duce la aparitia unor pete rosii insotite de descuamari si cruste.
• Lichen plan - este o eruptie cutanata care poate afecta diferite zone ale corpului. Nu este contagioasa.
• Lichen scleros – aceasta afectiune provoaca cicatrici la nivelul preputului, acestea putand duce la fimoza. Poate fi provocat de iritatii.
• Infectii cu transmitere sexuala – aceste afectiuni sunt reprezentate de herpesul genital, gonoreea si sifilisul.
Tablou clinic
SusFimoza este o conditie care nu produce intotdeauna simptome. Cand acestea apar, pot include roseata, durere sau umflaturi. De asemenea, fimoza poate interfera cu fluxul urinar normal. In cazuri severe, acest lucru poate impiedica persoana afectata sa isi goleasca complet vezica.
Fimoza poate duce la inflamatia si infectia glandului (balanita) sau a preputului (postita). Daca si glandul si preputul sunt afectate, conditia poarta numele de balanopostita. Aceste afectiuni tind sa fie cauzate de igiena precara.
Simptomele pot include:
- Durere, prurit si miros neplacut;
- Roseata si umflaturi;
- Acumulare de fluide in zona afectata;
- Disconfort la urinare;
- Durere in timpul contactului sexual (purtarea unui prezervativ si folosirea lubrifiantului pot face ca actul sexual sa fie mai confortabil).
Diagnostic
SusMedicul trebuie informat cu privire la istoricul medical al persoanei afectate, inclusiv orice infectie anterioara a penisului sau leziuni suferite la acest nivel. De asemenea, medicul va efectua o examinare fizica a penisului si a preputului.
Medicul poate solicita teste de urina pentru a verifica infectiile urinare sau poate preleva probe de la nivelul preputului pentru a observa daca exista bacterii la acest nivel.
Fimoza este un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Adultilor care prezinta fimoza li se pot cere teste de sange si urina pentru a verifica nivelurile de zahar.
Optiuni de tratament
SusOptiunile de tratament pentru fimoza depind de simptomele aparute. In foarte multe cazuri, decalotarea zilnica si spalarea pot fi suficiente pentru a slabi preputul si pentru a evita complicatiile legate de igiena.
Majoritatea cazurilor in care balanita sau balanopostita sunt prezente se trateaza cu creme si unguente asociate cu o igiena corespunzatoare.
Barbatii sunt sfatuiti sa aiba o igiena riguroasa a penisului si sa isi usuce preputul dupa urinare. Medicii pot recomanda utilizarea unor creme sau unguente cu steroizi pentru a ajuta la tratamentul iritatiilor.
Daca balanopostita este cauzata de o infectie fungica sau bacteriana, poate fi necesara o crema antifungica sau urmarea unui tratament cu antibiotice.
In cazurile severe sau repetate, medicii pot recomanda ca fimoza sa fie tratata cu creme ce ajuta la inmuierea preputului, pentru a usura retragerea acestuia. De asemenea, in aceste cazuri, chirurgia poate fi o optiune.
Circumcizia se refera la indepartarea totala sau partiala a preputului, dar procedura implica riscul de sangerare si infectie. In cazul in care interventia chirurgicala este utilizata doar pentru a elibera zonele in care preputul se blocheaza, iar preputul este pastrat, atunci fimoza poate sa reapara ulterior.
Afectiuni similare
SusParafimoza este o conditie similara, fiind reprezentata de incapacitatea de revenire in pozitia initiala a unui preput care a fost retras la baza glandului.
Aceasta afectiune determina aparitia durerii si inflamatiei la nivelul penisului. Este necesara asistenta medicala de urgenta pentru a evita ca simptomele sa devina mai severe sau ca circulatia sangelui la acest nivel sa fie blocata.
Medicii pot aplica un gel cu anestezic local in timp ce apasa pe gland pentru a impinge preputul inainte. In unele cazuri, poate fi necesara o mica incizie la nivelul preputului pentru a usura presiunea. In cazurile severe poate fi necesara circumcizia.
In cazuri rare si extrem de grave, lipsa fluxului de sange la penis poate determina moartea tesutului. Daca apare acest lucru, poate fi necesar ca penisul sa fie indepartat chirurgical.
Prevenire
SusPrevenirea simptomelor fimozei se bazeaza pe o igiena corespunzatoare.
Curatarea delicata a penisului si a zonei de sub preput cu apa calda, in fiecare zi, va ajuta evitarea complicatiilor. Igiena corespunzatoare va facilita laxitatea pielii si va ajuta la evitarea infectiilor.
Barbatii cu un penis necircumcis trebuie sa isi decaloteze penisul si sa se spele cu apa calda. De asemenea, folosirea unui sapun fara parfum sau fara substante chimice agresive va reduce riscul aparitiei iritatiilor.
In cazul copiilor al caror preput nu s-a desprins natural de gland, parintii nu ar trebui sa incerce sa forteze preputul, deoarece acest lucru poate fi dureros si poate provoca leziuni.
Daca desprinderea dureaza pana la varste mai mari de 10 ani, vizita la medic este necesara. In mod normal, preputul de desprinde de gland pana la varsta de 6 ani, dar in unele cazuri ar putea dura mai mult.
Concluzii
SusIn timp ce simptomele fimozei pot fi inconfortabile, conditia in sine nu pune in pericol viata. Cele mai multe cazuri apar in adolescenta, dar conditia poate sa apara si la persoanele adulte.
Exista unele cercetari care afirma ca fimoza severa poate incuraja dezvoltarea tumorilor de la nivelul penisului, dar sunt necesare mai multe studii in acest domeniu. Din acest motiv, prevenirea fimozei si a efectelor acesteia reprezinta cel mai bun lucru care poate fi facut.
Fimoza poate fi o afectiune grava si dureroasa. Cu toate acestea, este tratabila, iar perspectiva este foarte buna, in cele mai multe cazuri. Cheia este reprezentata de solicitarea asistentei medicale atunci cand simptomele devin evidente.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Balanita candidozica
- Simptome de candida la barbati
- Informatii esentiale despre cancerul penian (de penis)
- Circumcis sau necircumcis? Care sunt diferentele?
- Efectele sexului asupra organismului
- Afectiuni ale aparatului reproducator masculin
- Circumcizia la adulti
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
- Cele mai ciudate simptome de sarcina