Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ejacularea tardiva: cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Ejacularea tardiva: cauze, simptome, tratament

Ejacularea tardiva sau ejacularea intarziata se refera la o disfunctie sexuala caracterizata prin dificultatea unui barbat de a ajunge la orgasm si de a ejacula materialul seminal. In unele cazuri, ejacularea nu poate fi realizata deloc. Cauzele ejacularii tardive pot fi fizice sau psihologice.

Daca unui barbat ii ia mai mult de 30 de minute de stimulare sexuala pentru ejaculare, in ciuda unei erectii normale, se considera ca ejacularea este intarziata. Timpul mediu necesar pentru ejaculare difera intre indivizi, fara a exista o valoare standard care sa defineasca normalul.

Ejacularea tardiva afecteaza aproximativ 1 pana la 4% dintre barbati. Unii barbati pot ejacula doar ca urmare a stimularii manuale sau orale, iar altii nu pot ejacula deloc.

Aceasta afectiune poate duce la suferinta atat pentru barbat, cat si pentru partenerul sexual. Ejacularea tardiva poate declansa anxietatea, reducerea apetitului sexual si nemultumirea sexuala.

De asemenea, persoana afectata se poate simti respinsa, iar cuplurile care doresc sa-si intemeieze o familie pot fi ingrijorate din cauza infertilitatii.

Majoritatea barbatilor vor suferi intarzierea ejacularii la un moment dat in viata, dar pentru unii reprezinta o problema permanenta. Pentru alti barbati afectiunea poate sa apara doar cu anumiti parteneri sau in anumite circumstante.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Diagnostic
  4. Optiuni de tratament
  5. Complicatii
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Ejacularea intarziata poate avea o cauza psihologica sau biologica, dar pot exista si suprapuneri intre cei doi factori. Ejacularea tardiva poate fi o afectiune pe tot parcursul vietii, dar majoritatea persoanelor experimenteaza aceasta conditie dupa o perioada de functionare normala a sistemului reproducator.

Cauzele fizice ale ejacularii tardive includ:

• Efecte secundare ale medicamentelor: ejacularea intarziata poate fi un efect advers al antidepresivelor, in special al inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei, al medicamentelor impotriva anxietatii, al medicamentelor pentru tensiunea arteriala si al analgezicelor;

• Alcoolul sau utilizarea drogurilor recreationale;

• Leziuni nervoase, inclusiv accidente vasculare cerebrale, leziuni ale maduvei spinarii sau scleroza multipla;

• Niveluri scazute de testosteron sau hormoni tiroidieni;

Boli cardiace care afecteaza tensiunea arteriala in regiunea pelvina;

• Malformatii congenitale care afecteaza procesul de ejaculare;

• Anumite interventii chirurgicale, precum interventiile la nivelul prostatei;

• Varsta crescuta poate reduce sensibilitatea penisului la stimularea sexuala.

Este mai probabil ca ejacularea tardiva sa aiba o cauza psihologica daca un barbat este capabil sa ejaculeze in mod normal atunci cand se masturbeaza, dar intampina dificultati in timpul relatiei sexuale cu partenera.

Unii factori psihologici care pot sta la baza ejacularii tardive includ:

- Istoricul personal ce include abuzul, neglijenta parintilor sau educatia sexuala deficitara;

- Anxietatea si depresia, deoarece pot suprima dorinta sexuala;

- Refuzul de a simti placerea;

- Tabuuri culturale ce pot da sexului o conotatie negativa;

- Factorii religiosi, in unele cazuri activitatea sexuala fiind considerata un pacat;

- Teama de o viitoare sarcina;

- Probleme ale increderii in sine, inclusiv anxietatea provocata de imaginea propriului corp.

In unele cazuri, comportamentele ce includ masturbarea pot produce ejaculare tardiva. De exemplu, masturbarea frecventa sau gandurile folosite in timpul masturbarii pentru a ajunge la orgasm pot produce tulburari ale ejacularii in timpul contactului sexual cu partenera.

Stresul din relatie, comunicarea deficitara dintre parteneri si furia neexprimata pot agrava simptomele ejacularii tardive. De asemenea, dezamagirea din realitatea sexuala cu un partener, in comparatie cu fanteziile sexuale din timpul masturbarii, poate sa conduca la intarzierea ejacularii.

In cazuri rare, ejacularea tardiva poate fi un semn al unei probleme de sanatate grave, precum bolile cardiace sau diabetul zaharat.

Diagnostic

Sus

Ejacularea tardiva este diagnosticata atunci cand un barbat este preocupat de intarzierea in ejaculare, aceasta conditie fiind intalnita pentru minim 6 luni.

Pentru ca diagnosticul sa fie stabilit, medicul va discuta cu persoana afectata despre simtpomatologie si despre cat de des apare aceasta. De asemenea, examinarea fizica este necesara pentru diagnosticul initial.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul trebuie sa excluda alte probleme medicale potentiale, cum ar fi infectiile sau dezechilibrele hormonale. Pentru aceste lucruri poate fi necesara utilizarea testelor de sange si urina.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul pentru ejacularea tardiva depinde de cauza ce o produce. De exemplu, daca inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt problema, atunci se poate prescrie un medicament alternativ.

In cazul in care consumul excesiv de alcool sau utilizarea drogurilor reprezinta factorii cauzali, oprirea sau reducerea consumului acestora poate ajuta. Daca exista alte afectiuni medicale, gestionarea starii primare, cum ar fi o problema neurologica, poate ajuta la rezolvarea ejacularii tardive.

Cazurile primare ale ejacularii tardive nu sunt usor de tratat. Acestea necesita adesea ajutorul unor consilieri profesionisti, cum ar fi psihologii, psihoterapeutii, consilierii psihosexuali, terapeutii sexuali. De asemenea, terapia in cuplu poate fi de ajutor.

Psihologii recunosc ca nu exista o interventie unica pentru toti pacientii, iar cheia succesului este reprezentata de identificarea sursei problemei si utilizarea unei terapii adecvate si directionate pentru a face fata factorilor psihologici care declanseaza sau contribuie la aceasta problema.

Nu sunt disponibile terapii farmacologice avizate pentru cauzele psihologice ale ejacularii tardive. Unele medicamente au fost folosite pentru a ajuta la tratarea ejacularii tardive, dar niciunul nu a fost aprobat in mod special pentru acest lucru.

Complicatii

Sus

Ejacularea tardiva poate provoca diferite complicatii. Acestea includ:

• Probleme cu stima de sine;

• Sentimente de esec si negativitate;

• Frustrare si frica de esec cu privire la activitatea sexuala;

• Reducrerea placerii sexuale;

• Infertilitate masculina;

Reducerea libidoului.

Concluzii

Sus

Ejacularea tardiva este o afectiune sexuala ce poate provoca tulburari in relatia de cuplu. Desi aceasta conditie nu prezinta riscuri medicale grave, poate fi o sursa de stres si poate crea probleme in viata sexuala, provocand tulburari atat pe plan fizic, cat si psihic.

Orice persoana care este ingrijorata cu privire la functia sexuala ar trebui sa discute cu un medic, astfel incat sa poate fi urmata calea potrivita pentru eliminarea problemelor. Succesul tratamentului depinde de cauza ce provoaca intarzierea ejacularii, dar si de tipul tratamentului urmat.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate