Tot ce trebuie stiut despre disfunctia simfizei pubiene
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este disfunctia simfizei pubiene
SusDisfunctia simfizei pubiene este o afectiune ce implica disconfort si durere in partea anterioara sau posterioara a articulatiilor pelvine. Disfunctia simfizei pubiene mai poate fi cunoscuta si ca durerea ce survine la nivelul centurii pelviene.
Cele doua oase pelvine se intalnesc la nivelul simfizei pubiene, loc ce se gaseste in partea din fata a bazinului. Articulatia regasita la nivelul simfizei pubiene este stabilizata prin ligamente puternice si dense. La persoanele cu disfunctie la nivelul simfizei pubiene, aceste ligamente devin laxe si intinse, ceea ce duce la o instabilitate a articulatiei pelvine, dar si la disconfort.
Disfunctia simfizei pubiene poate duce la durere semnificativa si poate afecta calitatea vietii unei persoane. Cu toate acestea, atat tratamentele medicale, cat si remediile efectuate la domiciliu pot oferi ameliorarea simptomelor.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusSimptomele produse de disfunctia simfizei pubiene pot fi usoare sau severe. Cele mai frecvente manifestari sunt durerea si disconfortul resimtite la nivelul zonei pelvine. Totusi, durerea se poate raspandi si in alte zone ale jumatatii inferioare a corpului, cum ar fi coapsele. De asemenea, durerea poate fi resimtita si la nivelul partii inferioare a spatelui si a perineului.
Tabloul clinic al persoanelor cu aceasta tulburare poate fi completat de dificultate in mers, senzatie de pocnitura la nivel pelvian, probleme de urinare sau incontinenta si durere care se agraveaza odata cu realizarea unor activitati, precum urcarea scarilor sau transportarea unor obiecte grele.
Care sunt cauzele?
SusDisfunctia simfizei pubiene poate avea mai multe cauze, dar cea mai frecventa dintre acestea este sarcina. In timpul sarcinii, centrul de greutate al corpului se schimba, ceea ce poate duce la afectarea posturii si la instalarea durerii. In plus, organismul elibereaza un hormon numit relaxina, acesta avand ca scop inmuierea ligamentelor. Astfel, organismul ii permite pelvisului sa se deschida si sa se acomodeze cu sarcina si cu nasterea. Din pacate, acest lucru poate duce si la o disfunctie a simfizei pubiene.
Nu se stie exact de ce unele femei dezvolta aceasta afectiune in sarcina, in timp ce altele nu. Cu toate acestea, anumiti factori pot creste riscul. Spre exemplu, excesul de greutate al mamei inainte de sarcina poate avea acest efect. De asemenea, accidentarile zonei pelvine pot ridica riscul.
Conform cercetarilor de specialitate, 31,7% din femeile insarcinate au prezentat disfunctia simfizei pubiene. Totusi, desi este mult mai frecventa in sarcina si dupa nastere, afectiunea poate sa apara si ca urmare a altor afectiuni de sanatate, precum artrita sau leziunile centurii pelvine.
Diagnostic
SusMedicii pot diagnostica disfunctia simfizei pubiene dupa ce au analizat simptomele persoanei in cauza si au efectuat un examen fizic. De asemenea, discutia cu privire la istoricul medical este foarte importanta in punerea diagnosticului.
Ecografia poate fi necesara pentru a detecta problema ce produce simptomele neplacute, dar poate fi de ajutor si pentru a exclude alte afectiuni. In general, nu este recomandat ca femeile sa realizeze radiografii in timpul sarcinii. Cu toate acestea, testele imagistice, precum radiografiile sau tomografiile, pot ajuta medicii sa confirme un diagnostic de disfunctie a simfizei pubiene la persoanele care nu sunt insarcinate.
Efecte secundare si complicatii
SusDurerea pelvina si instabilitatea pot afecta si alte parti ale corpului. De exemplu, durerea pelvina poate schimba modul in care o persoana merge si se misca, ceea ce ar putea la randul sau sa puna stres pe diferite parti ale corpului, cum ar fi soldurile sau spatele.
Cercetarile indica faptul ca durerea de la nivelul centurii pelviene este severa in aproximativ 20% din cazuri. Durerea de aceasta intensitate poate interfera cu mobilitatea si cu activitatile normale de zi cu zi. In plus, chiar si mersul pe jos poate fi dureros si dificil de realizat.
Disconfortul si durerea ce se asociaza cu disfunctia simfizei pubiene pot duce si la anumite probleme emotionale. Astfel, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca femeile ce sufera de aceasta tulburare se simt iritabile, irascibile, vinovate, suparate si chiar frustrate. Atunci cand durerea afecteaza mobilitatea, aceasta poate duce si la izolare sociala, existand chiar si risc de abuz de medicamente antialgice.
Optiuni de tratament si remedii eficiente
SusAtat tratamentele medicale, cat si remediile de la domiciliu pot ajuta la vindecarea disfunctiei simfizei pubiene. Severitatea durerii va determina ce optiuni de tratament sunt necesare si trebuie stiut ca in timpul sarcinii nu toate variantele de tratament sunt adecvate. De exemplu, sarcina poate face ca medicamentele sa fie interzise.
Chiroterapia poate fi de ajutor si implica manipularea coloanei vertebrale si efectuarea de masaje speciale pentru a imbunatati stabilitatea si pozitionarea articulatiei pelvine. In plus, purtarea de centuri elastice de sustinere pentru gravide ar putea fi eficienta, deoarece oasele vor fi sprijinite, iar postura va fi imbunatatita. Centurile de acest tip pot ajuta si la ameliorarea durerii pe termen scurt.
Stretching-ul ar putea fi o alta metoda eficienta de tratament. Totusi, disfunctia simfizei pubiene afecteaza diferit fiecare persoana, iar exercitiile care functioneaza pentru o persoana pot sa nu fie eficiente pentru o alta.
Astfel, cea mai buna varianta o reprezinta colaborarea cu un kinetoterapeut sau cu un antrenor personal, mai ales in timpul sarcinii.
In ceea ce priveste medicamentele, medicii pot recomanda utilizarea unor anumite antialgice. Cu toate acestea, nu toate medicamentele contra durerii sunt sigure de utilizat in timpul sarcinii. Astfel, femeile insarcinate nu ar trebui sa urmeze tratamente medicamentoase fara a avea acceptul medicului in prealabil.
Anumite remedii la domiciliu pot fi de ajutor si pot lupta impotriva disconfortului produs de disfunctia simfizei pubiene. Spre exemplu, persoanele cu probleme pot incerca sa plaseze o perna intre picioare pe timpul somnului. De asemenea, statul in sezut pe perioade lungi ar trebui evitat, iar activitatea fizica moderata ar trebui incurajata. Totusi, pauzele de odihna si aplicarea unor pachete cu gheata ar putea fi de ajutor.
Profilaxie
SusDin pacate, nu exista nicio modalitate certa care sa previna disfunctia simfizei pubiene. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta afectiunea in timpul sarcinii poate fi diminuat prin mentinerea unei greutati corporale optime. O alta metoda ce ar putea ajuta la reducerea riscului de disfunctie a simfizei pubiene o reprezinta evitarea traumelor de la nivelul regiunii pelvine.
In ciuda tuturor acestor lucruri, cea mai frecventa cauza a disfunctiei simfizei pubiene o reprezinta sarcina. Femeile ar trebui sa discute cu medicul despre riscurile asociate sarcinii, astfel incat sa poata fi luate cele mai bune decizii, mai ales ca un numar foarte mare de femei isi doresc sa fie mame. Medicii pot evalua caracteristicile fiecarei persoane si pot compara riscurile si beneficiile in ceea ce priveste sarcina.
Bibliografie:
Bertuit, J.,et al.(2017). Pregnancy and pelvic girdle pain: Analysis of pelvic belt on pain [Abstract]. onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocn.13888
Howell, E. R. (2012). Pregnancy-related symphysis pubis dysfunction management and postpartum rehabilitation: Two case reports. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364059/
Mackenzie, J.et al.(2018). Women's experiences of pregnancy related pelvic girdle pain: A systematic review. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0266613817303108
Oswald, C.,et al.(2013). Optimizing pain relief during pregnancy using manual therapy. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743693/
Thakur, J.,et al.(2015). Yoga in pregnancy: A boon to motherhood. researchgate.net/publication/323377173_YOGA_IN_PREGNANCY_A_BOON_TO_MOTHERHOOD
Verstraete, E. H.,et al.(2013). Pelvic girdle pain during or after pregnancy: A review of recent evidence and a clinical care path proposal. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987347/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?