Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual
Ce este screeningul si importanta sa?
SusPreventia ne poate salva viata. Desi, la nivel teoretic, cu totii suntem constienti de acest lucru, Romania inca se afla printre primele locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii evitabile.
Daca vorbim de sanatatea femeilor, efectuarea periodica a unor controale de rutina, urmate de alte investigatii recomandate in functie de varsta si de factorii de risc, ar trebui sa reprezinte o prioritate.
Cuprins articol
Investigatii medicale recomandate
SusAstfel, cu ajutorul medicilor si al echipamentelor de ultima generatie, pot fi depistate din timp anumite afectiuni si tratate inainte de a produce efecte ireversibile. Dr. Carmen Negoescu, unul din medicii de elita MedLife, vorbeste despre principalele investigatii pe care trebuie sa le faca anual fiecare femeie.
Vizita la medicul ginecolog incepe cu o anamneza, respectiv cu o discutie despre starea si istoricul medical al pacientei, fiind urmata de examenul clinic si de o serie de investigatii, care variaza in functie de varsta, patologiile existente si de antecedentele familiale. in cadrul consulturilor de rutina, medicul specialist va explica pacientei care sunt manifestarile normale, fiziologice, si care sunt cele care pot ridica anumite semne de ingrijorare, pentru care este nevoie de investigatii suplimentare.
“Din punct de vedere ginecologic, screening-ul este necesar sa fie efectuat la interval de un an. inainte de inceperea vietii sexuale se recomanda ecografia ginecologica abdominala in cazul fetelor si vaccinul anti-HPV, atat la fete, cat si la baieti. Avand in vedere ca in Romania nu s-a efectuat vaccinarea anti-HPV la nivel national, citologia Babes-Papanicolau se recomanda anual femeilor cu varsta peste 21 ani, active sexual. De asemenea, acestea trebuie sa efectueze in fiecare an si o ecografie transvaginala, precum si o ecografie de san. Pentru femeile cu varsta de peste 40 de ani este necesara realizarea unei mamografii o data la 1-2 ani, in functie de patologia pacientei si de antecedentele personale”, ne-a explicat Dr. Negoescu, medic primar obstetrica-ginecologie la MedLife.
In ceea ce priveste femeile aflate la menopauza, acestea pot iesi din programul de screening pentru cancerul de col uterin dupa efectuarea consecutiva a trei examene Babes-Papanicolau cu rezultat negativ, precizeaza medicul. Atentie, insa, ca acest lucru nu este valabil si pentru ecografia ginecologica, senologica sau pentru mamografie - investigatii recomandate chiar si in perioada menopauzei.
Testul Babes Papanicolau, esential in preventia cancerului de col uterin
SusExamenul Papanicolau este disponibil in mediu clasic sau in mediu lichid.
Dr. Carmen Negoescu ne-a explicat diferentele dintre cele doua: “Mediul de recoltare si ustensilele folosite sunt diferite. Mediul lichid permite o pastrare nealterata a celulelor colului pe o perioada mai lunga, iar modalitatea de etalare in laborator pentru interpretare se face in strat subtire. Astfel, pot fi vizualizate cat mai multe celule, pentru a nu le pierde pe cele afectate si importante in diagnosticul leziunilor de col uterin. in plus, in mediul lichid se pot depista si tulpini de HPV, foarte importante pentru depistarea precoce a infectiei cu potential oncogen”.
In cazul in care rezultatul testului Babes-Papanicolau indica anumite modificari, medicul ginecolog va recomanda investigatii suplimentare:
• In cazul pacientelor active sexuale: analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (Clamydia, Mycoplasme, gonoree, Trichomonas, candidoze, infectii bacteriene, vaginoze). Daca acestea sunt prezente, pacienta trebuie sa efectueze si analize de sange pentru bolile cu transmitere sexuala: hepatita B, C, HIV, VDRL, TPHA (pentru a depista sifilis prezent sau anterior)
• Indiferent de varsta, daca testul Papanicolau arata o inflamatie sau o posibila leziune: se recomanda test HPV pentru detectarea tulpinilor.
• Colposcopie - pentru vizualizarea posibilelor leziuni macroscopice
• Analiza Cintech Plus recoltata din colul uterin - evalueaza riscul de persistenta si de posibila progresie a leziunii si poate orienta medicul in conduita diagnostica si terapeutica.
• Biopsie endocol sau endometriala – pentru a verifica si starea endocolului si a endometrului.
• Biopsie endocervicala - anumite tulpini de HPV (de exemplu HPV 18) pot produce leziuni de endocol, in acest caz poate fi utila o biopsie endocervicala (periaj biopsic sau curetaj biopsic endocol).
Screeningul salveaza vieti
SusCancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor, fiind si cea mai frecventa cauza de mortalitate la femei. Incidenta cancerului de col uterin este ceva mai mica la nivel national, insa in continuare depaseste media incidentei din statele Uniunii Europene. in Romania, aproximativ 3000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta forma de cancer in fiecare an, dintre care mai mult de jumatate sunt in stadii avansate ale bolii.
Screeningul periodic, alaturi de recomandarile medicului specialist, in functie de varsta, activitate sexuala si patologie personala pot salva viata pacientei. “Preventia este importanta atat individual, cat si in programele organizate la nivel national, asa cum este vaccinarea anti-HPV”, explica Dr. Negoescu.
Screeningul este esential si pentru depistarea chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine si a hiperplaziei polipoide endometriale. Din acest motiv, ecografia ginecologica si senologica sunt extrem de importante si in cazul femeilor care nu prezinta simptome.
“Avantajele preventiei sunt incontestabile. Orice patologie – col uterin, ovariana, uterina, senologica - depistata precoce are sanse mari de a fi tratata mult mai facil si cu sanse de supravietuire pe termen indefinit, pentru a redobandi si conserva starea de sanatate si fertilitate a femeii”, a precizat medicul.
Medicul, partener de incredere pentru sanatate
SusSunt multe femei care de frica unui rezultat nefavorabil amana sau evita consulturile ginecologice si investigatiile de rutina, lucru care le poate pune viata in pericol. Din acest motiv, increderea si stabilirea unei relatii bazate pe empatie cu medicul curant este esentiala.
“In activitatea mea clinica incerc sa fiu cat mai deschisa, empatica, sa le ofer pacientelor disponibilitate si informatii, incredere si ajutor. imi actualizez informatiile, colaborez cu colegii de aceeasi specialitate sau din alte specialitati medicale pentru a fi cat mai profunda in ceea ce fac. imi doresc sa le ofer increderea in ele insele si in actul medical. Consider ca medicul este un partener de cursa lunga si deseori ma gandesc ca as putea fi eu in locul lor”, a marturisit Dr. Carmen Negoescu, medic primar obstetrica-ginecologie cu competente in ecografia obstetricala, ecografie ginecologica, ecografie senologica, precum si in medicina materno-fetala.
***
Acest articol este sustinut de MedLife.
Cand stii ce ai, stii ce ai de facut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare si tratament creat de MedLife, care isi propune sa puna umarul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului si automedicatiei.
Cum putem scapa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu INCREDERE. In stiinta, in medici, in tehnologie si echipamente. In CUNOASTERE. Doar astfel putem avea solutii adevarate la probleme reale.
Laboratoarele si clinicile MedLife sunt locul in care expertiza medicilor, dublata de tehnologia de ultima generatie, ofera acces la un diagnostic corect si solutii personalizate nevoilor tale. Locul care iti da incredere in tine, in maine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Testul Babes Papanicolau - O investitie in sanatate
- Testul Babes Papanicolau - patologic
- Testul Papanicolau - cand, cum si de ce se face
- Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
- Teste medicale de care aveti nevoie in functie de varsta
- Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este ...
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce
- Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, ...
Citeste pe aceeasi tema
- Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii
- Testul Babes-Papanicolau si importanta lui
- Importanta efectuarii testului Babes Papanicolau
- Testul Babes Papanicolau - cand, cum si de ce se face?
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?