Polipii uterini
Ce sunt polipii uterini
SusPolipii uterini sunt excrescente localizate in interiorul peretelui uterin sau in cavitatea uterina.
Cresterea excesiva a celulelor endometrului poate duce la formarea polipilor uterini. Dimensiunile lor pot varia de la cativa milimetri la cativa centimentri.
O femeie poate avea unul sau mai multi polipi uterini care de obicei raman in uter, dar ocazional pot iesi din acesta prin vagin.
Desi pot sa apara inclusiv la femeile tinere, cel mai frecvent apar la cele cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani.
Cuprins articol
Simptome
SusDeseori, persoanele care au polipi uterini nu prezinta semne sau simptome.
Totusi printre manifestarile declansate de acestia pot fi incluse:
- sangerarile menstruale neregulate (menstre frecvente, care variaza ca durata si cantitatativ)
- sangerare excesiva in timpul menstruatiei
- sangerare vaginala dupa menopauza
- infertilitate
Polipii uterini se pot dezvolta inclusiv la femei inainte de menopauza sau dupa instalarea acesteia.
Femeile aflate la menopauza pot experimenta doar sangerari deschise la culoare sau spotting.
Cand trebuie sa se consulte medicul
SusSe va solicita asistenta medicala de urgenta atunci cand o femeie are:
- sangerari vaginale dupa menopauza
- sangerari intre perioadele menstruale
- sangerari menstruale neregulate.
Cauze
SusDesi cauza exacta a polipilor uterini este necunoscuta, factorii hormonali par sa joace un rol important.
Polipii uterini sunt sensibili la estrogen, ceea ce inseamna ca acestia raspund la estrogen la fel ca si mucoasa uterului, astfel ca estrogenul ar putea stimula dezvoltarea acestora.
Factori de risc
SusOrice femeie poate prezenta un risc crescut de a devolta polipi uterini in cazul in care:
- sufera de obezitate sau supraponderabilitate
- utilizeaza tamoxifen (un tratament medicamentos pentru cancerul de san)
- sufera de hipertensiune arteriala.
Complicatii
SusRamane controversata ideea ca polipii uterini ar putea conduce la infertilitate.
Cu toate acestea daca o persoana are polipi uterini si se confrunta cu infertilitate, indepartarea polipilor uterni ar putea determina cresterea fertilitatii.
Conform studiilor, femeile infertile carora le-au fost indepartati polipii uterini pe cale chirurgicala (polipectomie histeroscopica) au avut sanse mult mai mari sa ramana insarcinate dupa inseminare artificiala, decat cele care la care s-a facut inseminarea artificiala fara indepartarea polipilor uterini.
Polipii uterini, pot determina un risc crescut de avort spontat la femeile fertilizate in vitro (FIV).
De aceea, in cazul in care o femeie urmeaza tratament FIV si are polipi uterini, medicul probabil ca ii va recomanda indepartarea polipilor uterini inainte de transferul de embrioni.
Pregatirea pentru consultatie
SusEste importanta consultatia la medicul ginecolog si deoarece durata consultatiei poate fi scurta si va fi dificil ca pacienta sa-si reaminteasca tot ceea ce doreste sa discute cu medicul ar fi o idee buna sa se pregateasca in avans pentru intrevederea cu medicul.
De aceea ar fi util pentru pacienta:
- sa-si noteze toate simptomele cu care se confrunta (inclusiv cele care par sa nu aiba legatura cu prezenta polipilor uterini)
- sa faca o lista care sa contina toate medicamentele si suplimentele vitaminice pe care le utilizeaza, inclusiv dozele acestora
- sa fie insotita de un alt membru al familie sau prieten apropiat in timpul consultatiei, intrucat este posibil ca medicul sa solicite sau sa transmita informatii care ar ptuea fi difil de retinut sau reamintit
- sa noteze, informatiile importante din timpul consultatiei.
Printre intrebarile la care o femeie ar putea dori sa afle raspunsul medicului, s-ar putea enumera:
- care ar putea fi cauza simptomelor mele?
- ce tipuri de investigatii ar fi necesare?
- exista medicamente disponibile pentru tratarea acestei afectiuni?
- ce efecte secundare pot sa apara in urma utilizarii medicatiei?
- in ce conditii este recomandata interventia chirurgicala?
- polipii uterini ar putea influenta sansele de a ramane insarcinata?
- tratarea polipilor uterini ar putea creste nivelul fertilitatii mele?
- exista tratamente alternative care pot fi incercate?
Orice pacienta, inainte de a parasi cabinetul medicului, trebuie sa se asigure ca a inteles complet tot ceea ce i-a transmis medicul.
Nu trebuie sa se ezite sa se puna intrebari specialistului sau sa ceara informatii suplimentare.
Teste si diagnostic
SusIn cazul in care medicul suspecteaza prezenta polipilor uterini, acesta ar putea solicita urmatoarele tipuri de investigatie:
Ecografie transvaginala - aceasta implica utilizarea unui tub lung si subtire care va fi amplasat in vagin, prin intermediul caruia se transmit unde sonore si va fi creata pe un monitor o imagine a interiorului uterului.
O procedura inrudinta porta denumirea de histerosonografie si implica injectarea de apa sarata in uter prin intermediul unui mic tub introdus in vagin si cervix.
Apa salina va extinde cavitatea uterina, oferind medicului o imagine clara a interiorului uterului.
Histeroscopia- are scopul diagnosticarii si tratarii polipilor uterini. In cazul histeroscopiei, medicul introduce in uter (prin vagin si cervix) un telescop subtire, flexibil dotat cu o sursa luminoasa.
Histeroscopia permite medicului sa examineze interiorul uterului si sa elimine polipii uterini.
Chiuretajul - in timpul chiuretajului medicul foloseste un instrument lung de metal dotat cu un capat rotunjit dar cu marginile ascutite, intocmai ca ale unui cutit pentru a racla peretii din interiorul uterului.
Aceasta procedura poate fi realizata si pentru a se colecta o proba pentru testarea in laborator sau pentru eliminarea unui polip.
Medicul poate efectua chiuretajul cu ajutorul unui histeroscop care ii va permite sa vizualizeze interiorul uterului, inainte si dupa procedura.
Atunci cand procedura este efectuata fara histeroscop poarta denumirea de chiuretaj orb.
De cele mai multe ori, polipii uterini nu sunt cancerosi (sunt benigni).
Cu toate acestea, atunci cand sunt prezenti polipii uterini pot sa apara inclusiv modidifcari precanceroase ale uterului (hiperplazie endometriala) sau alte tipuri de cancer uterin.
Medicul ar putea trimite o mostra de testut pentru analize la laborator pentru a confirma absenta cancerului uterin.
Pentru tratarea polipilor uterni se poate lua in considerare:
- asteptarea vigilenta - polipii uterini de mici dimensiuni ar putea sa dispara fara alte interventii. Tratamentul nu este necesar daca o persoana nu manifesta un risc crescut de cancer uterin.
- medicatia - anumite medicamente care contin hormoni, inclusiv progestina si gonadotropina agonist al hormonului de eliberare, ar putea subtia un polip uterin si ar putea ameliora simptomele.
Dar utilizarea acestor medicamente ar fi o solutie pe termen scurt, iar simptomele reapar o data ce se opreste administrarea acestor medicamente.
- chiuretajul - medicul va folosi chiureta pentru a racla peretii din interiorul uterului, atat pentru eliminarea polipilor uterini
- histerectomia - in cazul in care o examinare mai atenta releva faptul ca un polip uterin contine celule canceroase, va deveni necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea uterului.
Polipii uterini pot sa reapara, chiar si dupa ce au fost eliminati. Este posibil sa fie necesara urmarea tratamentului mai mult decat o singura data, daca apar recurente.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi