Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este ovarectomia

Sus
Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)

Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul menstrual.

Ovarectomia se poate face ca o operatie singulara, independenta sau poate fi parte a unei interventii chirurgicale de amploare, de eliminare a uterului (histerectomie). Procedura este asociata, de obicei, cu extirparea trompelor uterine (salpingectomie), deoarece irigarea cu sange a acestora este comuna. In acest caz, operatia poarta numele de salpingo-ovarectomie. Cand ovarectomia implica indepartarea ambelor ovare se numeste ovarectomie bilaterala. In cazul in care interventia chirurgicala implica eliminarea unui singur ovar se numeste ovarectomie unilaterala.

Cuprins articol

  1. Ce este ovarectomia
  2. Cand este necesara ovarectomia
  3. Riscuri
  4. Pregatirea si planul de fertilitate
  5. Cum va decurge interventia chirurgicala
  6. La ce va puteti astepta dupa ovarectomie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cand este necesara ovarectomia

Sus

Ovarectomia trebuie realizata in urmatoarele situatii:
- un abces la nivelul trompelor uterine sau al ovarelor - o acumulare de puroi care ar putea afecta functia normala a trompelor uterine si a ovarelor;
- cancer ovarian;
- endometrioza;
- tumori sau chisturi ovariene necanceroase (benigne);
- reducerea riscului de cancer ovarian sau cancer de san la femeile cu predispozitii crescute;
- torsiune de ovar - rasucirea unui ovar.

Combinarea ovarectomiei cu alte proceduri

Ovarectomia poate fi efectuata in combinatie cu alte proceduri chirurgicale, inclusiv indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie). La femeile cu risc crescut de cancer ovarian, ovarectomia este adesea combinata cu indepartarea chirurgicala a trompelor uterine prin intermediul unei proceduri numita salpingo-ovarectomie sau anexectomie bilaterala.

Riscuri

Sus

Ovarectomia este o procedura relativ sigura, care implica un risc scazut de a fi insotite de complicatii.
Acestea ar putea fi:
- sangerare;
- infectie;
- afectarea organelor invecinate;
- fisurarea unei tumori, existand riscul deversarii celulelor potential canceroase in organism;
- pastrarea unor celule ovariene (prezenta unor reziduuri de tesut ovarian), care vor continua sa provoace semne si simptome de premenopauza sau dureri pelvine - sindromul ovarului restant;
- risc de instalare prematura a menopauzei.

In cazul femeilor care nu sunt la menopauza anterior interventiei, aceasta se va instala artificial daca ambele ovare sunt indepartate. Organismul va fi privat de hormonii produsi de ovare, fapt ce ar putea duce la urmatoarele complicatii:
- simptome si semne specifice menopauzei cum ar fi bufeurile si uscaciunea vaginala;
- depresie si anxietate;
- boli cardiace;
- tulburari de memorie;
- scaderea apetitului sexual;
- osteoporoza;
- deces prematur.

Studiile au demonstrat ca femeile care iau doze mici de medicamente de substitutie hormonala pana in jurul varstei de 50 de ani, pot reduce riscul acestor complicatii. Dar si terapia de substitutie hormonala are propriile riscuri. Cel mai bine ar fi sa se discute riscurile si avantajele cu medicul specialist.

Pregatirea si planul de fertilitate

Sus

Pregatirea pentru ovarectomie
In cadrul procesului pregatitor pentru ovarectomie medicul poate recomanda pacientei:
- sa consume substante laxative pentru golirea intestinului, cu o zi inainte de operatie;
- sa nu manance cu o zi inainte de interventia chirurgicala si sa bea o cantitate redusa de lichide;
- sa nu foloseasca anumite medicamente;
- sa ia antibiotice pentru prevenirea infectiei.
Inainte de interventia chirurgicala se va face o serie de teste imagistice, care ar putea include ecografia si tomografia computerizata care sunt necesare chirurgilor inainte de interventie pentru evaluarea situatiei.

Pregatirea pentru internare
Dupa interventie, in cazul unora dintre femei, spitalizarea poate implica mai multe zile. Numarul exact al acestora este determinat de modul in care este efectuata procedura si motivul operatiei. Medicul va putea oferi mai multe detalii in acest sens.
Pacienta ar trebui sa aibe in bagajul de spital: halat, papuci, obiecte de igiena personala, carti, reviste, etc.

Planul de fertilitate
Daca o femeie doreste sa ramana insarcinata in viitor, ar trebui sa discute cu medicul care ar fi optiunile in aceasta directie. In cazul anumitor afectiuni se va face ablatia unui singur ovar (ovarectomie unilaterala). Cu ajutorul celuilalt ovar, ciclul menstrual va fi normal si ar fi posibila conceptia naturala.
Daca sunt eliminate ambele ovare (ovarectomia bilaterala) dar uterul ramane intact, femeia ar putea ramane insarcinata prin intermediul reproducerii asistate. Medicul este cel care va recomanda alterantivele potrivite, in functie de situatie.

Cum va decurge interventia chirurgicala

Sus

In timpul procedurii, pacienta va fi anesteziata total si nu va fi constienta.

Ovarectomia poate fi efectuata in doua moduri:
1. Operatia poate implica o incizie mare - pe parcursul unei ovarectomii traditionale (operatie deschisa), chirurgul va face o incizie la nivelul abdomenului pentru a putea ajunge la ovare. Apoi, fiecare ovar va fi deconectat de la sistemul circulator si eliberat de tesutul care il inconjoara si in cele din urma, eliminat;

2. Operatia poate presupune mai multe incizii mici - acest tip de interventie se numeste laparoscopie si implica efectuarea de trei sau patru taieturi mici in abdomen. Intr-una dintre acestea se va introduce o camera mica, iar instrumentele chirurgicale in altele. Camera video ofera chirurgului imagini prin intermediul unui monitor prin intermediul carora, specialistul se va orienta pentru a ghida instrumentele chirurgicale. Fiecare ovar este indepartat de vasele care ii furnizeaza sangele si de tesutul care il inconjoara si este plasat intr-o punguta speciala. Apoi, aceasta este scoasa din abdomen prin intermediul unora dintre inciziile mici.

Ovarectomia prin laparoscopie poate fi asistata robotic in anumite cazuri complicate. In timpul interventiei chirurgicale robotice, chirurgul se va ghida pe un monitor 3D si va utiliza comenzi manuale cu ajutorul carora va orienta cu finete instrumentele chirurgicale.
Alegerea tipului de ovarectomie depinde de situatia in care se afla fiecare bolnava. Recuperarea va fi mai scurta si mai rapida in cazul pacientei careia ovarectomia s-a realizat prin laparoscopie sau a fost asistata robotic. Totusi nu oricine este un candidat potrivit pentru aceste doua tipuri de interventii chirurgicale. In unele cazuri, interventia chirurgicala laparoscopica se poate transforma intr-o operatie deschisa, traditionala.

La ce va puteti astepta dupa ovarectomie

Sus

Pacienta va petrece cateva ore la salonul de terapie intensiva, pana cand efectele anesteziei vor disparea. Ridicarea din pat si plimbarile usoare prin salonul de spital contribuie la grabirea procesului de recuperare.

Perioada de refacere depinde de fiecare persoana, in functie de diagnosticul initial, succesul operatiei dar si de starea generala de sanatate a pacientei. Dupa aproximativ 6 saptamani de la interventia chirurgicala clasica, femeile vor fi in masura sa se reintoarca la activitatile zilnice. Cele la care s-a intervenit prin laparoscopie sau chirurgie robotica pot face acest lucru dupa doar doua saptamani de la momentul in care s-a efectuat procedura.

Se recomanda ca fiecare pacienta sa ceara detalii medicului, privind momentul reinceperii exercitiilor fizice si a vietii sexuale.


Medici specialisti Chirurgie generala

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate