Metoda observarii mucusului cervical (Billings)
Generalitati
SusMetoda ovulatiei Billings este folosita ca mijloc natural de contraceptie sau de identificare a perioadei fertile pentru obtinerea sarcinii. Ea se bazeaza pe observarea atenta a modificarilor mucusului cervical in decursul unui ciclu menstrual.
Cuprins articol
Caracteristicile mucusului cervical intr-un ciclu menstrual
SusIn timpul unui ciclu menstrual mucusul sufera mai multe modificari legate de culoare, textura, densitate, consistenta sau volum astfel:
- imediat dupa menstruatie apare perioada de "zile uscate", in care secretia este aproape inexistenta - senzatia de vagin uscat;
- in perioada fertila sunt "zilele umede", in care mucusul este abundent, dens creand o usoara senzatie de "umezeala" si disconfort; el poate fi observat cu usurinta pe slip sau pe hartia igienica;
- in zilele ulterioare perioadei fertile - mucusul este tulbure, vascos, lipicios si dens; revine la perioada de "zile uscate".
In functie de aceste proprietati ale mucusului cervical iti poti da seama cand trebuie sa te protejezi impotriva sarcinii nedorite sau cand e momentul sa faci sex pentru conceptie. Zilele umede sunt cele mai fertile si necesita metode suplimentare de protectie sau sex o data la doua zile pentru a se obtine sarcina.
Eficacitatea si avantajele metodei
SusAceasta metoda este una dintre cele mai ieftine si eficiente tehnici de identificare a perioadei fertile sau de prevenire a sarcinii. Ea nu foloseste termometre, medicamente sau alte instrumente de masurare ci observarea atenta a mucusului la exteriorul organelor genitale.
Metoda Billings este una foarte sigura daca este aplicata corect. Rata de succes creste daca este combinata si cu alte metode de identificare a perioadei fertile.
Un avantaj al metodei de observare a mucusului cervical este ca ea nu depinde de regularitatea ciclurilor menstruale. Pe langa scopul contraceptiv sau de depistare a perioadei fertile, ea contribuie si la intretinerea unei sanatati optime in zona genitala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate
- Inseminarea intrauterina (IUI)
- Inseminarea artificiala intratubara (ITI)
- Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal
- Tehnicile de reproducere asistata - ART
- Infertilitatea - sterilitatea
- Infertilitatea la barbati - generalitati
- Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei
- Dieta pentru stimularea fertilitatii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm