Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?

Actualizat la data de: 08 Iunie 2023
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati

Sus
Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?

Menstruatia reprezinta eliminarea lunara a stratului superficial de mucoasa uterina. Desi poate deveni o actiune inconfortabila, menstruatia este modul prin care organismul semnaleaza ca aparatul reproducator functioneaza normal.

Caracteristicile menstruatiei difera de la o persoana la alta, astfel, menstruatia poate fi de scurta durata sau de lunga durata, poate fi abundenta sau mai putin abundenta.
Dupa cativa ani de la menarha (prima menstruatie) fiecare femeie ajunge sa cunoasca caracteristicile specifice acestui eveniment, iar atunci cand ceva extraordinar se intampla - sangerare minora intre menstre, sau o sangerare abundenta - este normal sa se intrebe daca nu cumva exista o problema de sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Menstruatia normala
  3. Lipsa menstruatiei
  4. Menstruatia abundenta
  5. Sangerarea intre menstruatii
  6. Menstruatia dureroasa
  7. Consultul medical
  8. Citeste pe aceeasi tema

Menstruatia normala

Sus

In medie, un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, iar menstruatia dureaza 3-5 zile, insa in functie de organismul fiecarei femei pot exista mari variatii ale ciclului. Astfel, pentru unele femei este normal ca menstruatie sa dureze 3 zile, in timp ce pentru altele normal este sa dureze 7 zile. Totodata, si cantitatea de sange eliminata difera.

Femeia nu trebuie sa se ingrijoreze de durata sau cantitatea menstruatiei, ci de eventualele modificari aparute. Mai jos sunt descrise cateva tulburari ale ciclului menstrual care pot avea semnificatie patologica.

Lipsa menstruatiei

Sus

Varsta femeii este cel mai important factor atunci cand menstruatia intarzie sau nu apare, astfel, lipsa menstruatiei la o femeie cu varsta de 25 de ani are cauze diferite in comparatie cu o femeie de 55 de ani.

In cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20-30 de ani, active sexual, sarcina este cea mai posibila cauza a absentei menstruatiei. In cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani cauza absentei poate fi perimenopauza - perioada de dinaintea menopauzei. Pe masura ce ovarele incetinesc productia de estrogen, menstruatia apare mai rar, pentru o perioada mai scurta de timp si este eliminata o cantitate mai mica de sange.

Daca menstruatia nu apare timp de 12 luni se considera ca femeia a intrat la menopauza. Varsta medie pentru instalarea menopauzei este de 45-55 de ani.

Alta cauza posibila pentru lipsa menstruatii este exercitiul fizic intens. Intre 5 si 25% dintre femeile care practica un sport de performanta (atletism, balet etc) au un program atat de dur de pregatire incat prezinta amenoree. Exercitiul fizic intens afecteaza productia si reglarea hormonilor reproductivi implicati in ciclul menstrual.

Din motive similare, femeile care prezinta tulburari de alimentatie cum ar fi anorexia nervoasa pot prezenta amenoree. Restrictionarea severa a numarului de calorii consumate suprima eliberarea de hormoni necesari organismului pentru ovulatie.

Alte cauze posibile ale amenoreei sunt:
- tulburari ale glandei tiroide sau pituitare;
- tulburari ale hipotalamusului (regiune cerebrala care coordoneaza functionarea hormonilor sexuali);
- alaptarea;
- obezitatea;
- contraceptivele orale;
- stresul;
- sindromul ovarului polichistic si alte tulburari hormonale;
- insuficienta ovariana (pierderea functiei normale ovariene inaintea varstei de 40 de ani);
- afectiuni ale uterului.

Menstruatia abundenta

Sus

Majoritatea femeilor prezinta o menstruatie putin abundenta (aproximativ 20-30 ml de sange pe luna), dar exista si femei cu menstruatie abundenta (menoragie), ajungand la peste 55 ml de sange pe luna.

In timpul unei sangerari abundente, femeia pierde o cantitate semnificativa de fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, molecula care ajuta hematiile sa transporte oxigenul prin organism.

Daca nu exista suficient fier, numarul de hematii va scadea, conducand la anemie. Semnele anemiei includ dispneea la eforturi mici, pielea neobisnuit de palida si oboseala.

Daca o femeie are in mod constant o menstruatie abundenta este bine sa consulte medicul pentru a fi sigura ca are suficient fier in organism. In cazul in care cantitatea de fier este insuficienta, medicul curant va recomanda suplimente nutritionale pe baza de fier.

Afectiuni care conduc la cresterea cantitatii de sange eliminat in timpul menstruatiei:

- fibromul uterin (tumori necanceroase ale mucoasei uterine);
- avortul spontan sau sarcina extrauterina;
- administrarea anumitor medicamente (printre care antiagregantele plachetare sau steroizii);
- o schimbare a contraceptivelor orale;
- tulburari de coagulare ale sangelui, cum ar fi boala Willebrand;
- cancerul uterin.

Cantitatea de sange menstrual poate fi evaluata cuantificand numarul de tampoane necesare. Folosirea mai multor tampoane zilnic este un semn ca sangerarea este foarte abundenta.

Folosirea contraceptivelor orale contribuie la reglarea ciclului menstrual si la reducerea sangerarii. Daca femeia foloseste un dispozitiv intrauterin pentru contraceptie, medicul ii poate recomanda inserarea unui dispozitiv cu eliberare de hormoni care, de asemenea, poate ajuta la reglarea sangerarii.

Alte optiuni sunt folosirea unor pilule contraceptive care opresc sangerarea prin cresterea coagularii sangelui. In cazul in care sangerarea abundenta continua, medicul poate recomanda o ecografie sau alt test pentru a identifica sursa problemei.

Sangerarea intre menstruatii

Sus

Aceasta este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece cauzele acesteia pot merge de pana la o afectiune benigna - iritatia regiunii vaginale sau lipsa administrarii contraceptivului - pana la afectiuni mai grave - sarcina extrauterina sau cancer. Se recomanda consultul medical de urgenta.

Menstruatia neregulata

- perioade manstruale ce apar la mai putin de 21 de zile sau perioade ce depasesc 35 de zile

- lipsesc peste 3 perioade la rand 

- menstruatie ce dureaza peste 7 zile consecutiv

- durata dintre ciclurile menstruale variaza : un ciclu menstrual are 28 de zile ( normal), urmatorul are 35 de zile si al treilea are 29-30 de zile

- menstruatii ce sunt insotite de dureri severe, greata si varsaturi 

- sangerari ce apar intre cele doua menstruatii, in urma contactului sexual sau dupa instalarea menopauzei 

- folosirea de mai mult de doua absorbante intr-o ora 

Cauze ale menstruatiei neregulate :

- endometrioza: cand tesutul endometrrial creste in afara cavitatii uterine , de obicei in trompele uterine sau ovare, ducand la dureri si sangerari anormale in timpul menstruatiei, inclusiv la pierderea unei sarcini incipiente

- boala inflamatorie pelvina: este o infectie de origine bacteriana ce afecteaza sistemul reproducator feminin cauzata , de cele mai multe ori, de o infectie  cu transmitere sexuala ( de aici importanta folosirii prezervativului ca metoda de protectie sexuala, mai ales cu un partener  nou)

- insuficienta ovariana primara: femeile  cu varsta sub 40 de ani ale caror ovare nu functioneaza cum ar trebui si le provoaca menstruatii dureroase si negerulate. Poate aparea inclusiv in timpul terapiei cu chimioterapie. 

Menstruatia dureroasa

Sus

De regula, menstruatia nu constituie o actiune confortabila, insa disconfortul cauzat de aceasta ar trebui sa dispara in 1-2 zile. Majoritatea femeilor au crampe cand uterul se contracta pentru a elimina mucoasa superficiala, dar pentru unele femei durerea este atat de intensa incat nu pot cobora din pat.

Menstruatiile dureroase poarta numele de dismenoree. Acestea pot fi insotite de diaree, greata, varsaturi, cefalee sau dureri lombare. Uneori, durerea este cauzata de menstruatia in sine, dar poate fi determinata si de afectiuni precum endometrioza sau fibromul uterin.

Pentru a identifica cauza problemei, medicul poate realiza un examen pelvin, un test Papanicolau si alte teste cum sunt ecografia sau laparoscopia.

In caz dismenoreei pot fi administrate medicamente antiinflamatorii nesteroidiene deoarece nu doar amelioreaza durerea, ci amana si producerea de prostaglandina - o substanta care stimuleaza contractarea uterului in timpul menstruatiei.

De asemenea, medicul poate recomanda folosirea pilulei contraceptive sau a unui dispozitiv intrauterin, care contribuie la reducerea durerilor menstruale. Fibroamele uterine si endometrioza sunt tratate prin interventie chirurgicala.

Modificarea stilului de viata :

- un stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata si sport 2-3 zile pe saptamana 

- odihna suficienta cu un somn de calitate 

- exercitii de reducere a stresului

- schimbarea tampoanelor la 4 ore pentru evitarea unei infectii cu aparitia socului toxic 

- consult ginecologic regulat, macar o data pe an 

Consultul medical

Sus

Orice problema a ciclului menstrual trebuie evaluata de catre medicul specialist.

Este absolut necesar consultul medical daca:
- O menstruatie care in mod normal era regulata a devenit neregulata;
- Daca menstruatia apare frecvent mai devreme de 21 de zile sau mai tarziu de 35 de zile;
- Daca sangerarea dureaza mai mult de 7 zile;
- Daca menstruatia nu a mai aparut timp de 12 luni (menopauza) si sangerarea reapare brusc;
- Daca femeia are nevoie de unul sau mai multe tampoane igienice pe ora;
- Daca apare o sangerare intre menstruatii;
- Daca menstruatia este foarte dureroasa.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate