Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
Generalitati
SusMersul frecvent la toaleta, jena la urinat si prezenta sangelui in urina sunt simptome ale unei infectii urinare.
Cand acestea se repeta de doua sau mai multe ori in decurs de sase luni poarta denumirea de cistita acuta recurenta sau infectie de tract urinar. Repetarea infectiilor este considerata reinfectare sau esec al terapiei initiale.
O infectie urinara este o infectie provocata de agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), acestia putandu-se localiza in oricare parte a tractului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra.
Femeile sunt mai predispuse la infectii urinare, 50% dintre acestea suferind cel putin o data in viata de o forma de infectie urinara.
Cauze
SusInfectiile urinare sunt cauzate in principal de bacteriile care patrund prin uretra si ajung in tractul urinar. Cea mai comuna sursa de infectie este reprezentata de bacteriile de la nivelul intestinului gros, prezente in fecale.
Escherichia coli (E-coli), care se gaseste peste tot in natura, este cea mai frecventa cauza a infectiei urinare, 80% din cazuri fiind determinate de aceasta clasa de bacterii.
Alte bacterii care pot provoca o infectie a tractului urinar sunt Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria, sau paraziti - Trichomonas, Schistosoma.
Simptome
Sus- durere si arsuri la urinare;
- nevoia de urinare frecventa, cu eliminare de urina in cantitati mici;
- dureri in zona inferioara a abdomenului;
- urina tulbure si urat mirositoare;
- frisoane;
- febra;
- greata;
- varsaturi.
Tratament
SusDiagnosticarea infectiei tractului urinar se face de catre medic, pe baza simptomatologiei si in urma observarii rezultatelor sumarului de urina.
Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice pe cale orala, stabilite in functie de gradul de infectare al fiecarui pacient in parte, dar si de localizarea infectiei la nivelul tractului urinar. Perioada de tratament depinde de localizarea infectiei, sex si varsta pacientului.
Complicatii
SusInfectiile urinare pot fi complicate de sarcina, diabet, pietre la rinichi ori marirea prostatei. In aceste cazuri, simptomele nu se amelioreaza sub tratament.
Recurenta infectiilor urinare reprezinta una dintre cele mai grave complicatii. Repetarea infectiei poate aparea in special in urma unui tratament superficial.
Cand imbolnavirea se repeta de mai mult de trei ori intr-un an poarta denumirea de infectie de tract urinar, care necesita investigatii complexe.
Cistitele acute tratate empiric determina aparitia pielo-nefritei, o infectie a tractului urinar superior care de obicei se localizeaza la un rinichi, uneori la ambii.
In cazul barbatilor, cand infectiile se repeta periodic si nu sunt tratate corect se ajunge la complicatii severe la nivelul prostatei, asa-numitele prostatice-cronice.
Preventie
SusInfectiile urinare pot fi prevenite in special prin consumul unei cantitati mari de apa. Mictiunea trebuie sa aiba loc imediat ce apare senzatia de urinare.
Igiena intima este si ea esentiala. E important ca bacteriile prezente in regiunea anala sa nu ajunga in zona de evacuare a vezicii urinare.
Vezica urinara trebuie golita cat mai repede posibil dupa un contact sexual.
De asemenea, femeilor care sufera de infectii repetate, medicii le recomanda tratament antibiotic timp de pana la sase saptamani, urmat de terapie preventiva cu antibiotice. Terapia profilactica include administrarea regulata a unor doze mici de antibiotice sau administrarea de antibiotice dupa actul sexual.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Alimente care combat infectia urinara
- Infectia urinara cu Escherichia Coli
- Infectia urinara la copii
- Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel ...
- 7 metode de a preveni infectiile de tract urinar
- Prevenirea infectiilor urinare
- Prevenirea infectiilor de tract urinar
- 7 mituri despre infectiile urinare
- De ce recidiveaza infectiile urinare?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?