Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hipersecretia de testosteron la femei

Actualizat la data de: 27 Mai 2016
Consultant medical:

Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati

Sus
Hipersecretia de testosteron la femei

Hormonii sexuali ne definesc caracteristicile si caracterul masculin sau feminin. Aceste caractere definite prin hormonii sexuali sunt date tocmai prin diferentierea acestor hormoni.

La femei, hormonii determinanti sunt estrogenul si progesteronul, in timp ce la barbat hormonul determinant este testosteronul.
In ciuda a ce se crede, exista o cantitate mica secretata de testosteron si la femeie si exista o cantitate mica de estrogeni si progesteroni secretata la barbat.

Patologiile insa incep sa apara in momentul in care aceste cantitati mici de hormoni sexuali specifici la celalalt sex incep sa creasca prea mult in valori, producand modificari vizibile, dar si de substrat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cine secreta hormonii sexuali si care sunt valorile normale?
  3. Semne si simptome ale une hipersecretii de testosteron?
  4. Cauze
  5. Complicatii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cine secreta hormonii sexuali si care sunt valorile normale?

Sus

Organele sexuale sunt de regula implicate in principal atat la femeie cat si la barbat de aceasta secretie a hormonilor sexuali. Astfel ca vorbim despre testicule la barbat si despre o secretie a ovarelor la femeie. Mai exista si o mica cantitate de hormoni sexuali secretati de catre glandele suprarenale.

Reglarea acestor secretii este efectuata de catre hipofiza prin secretia unui alt hormon denumit LH (hormon lutheinizant) si sub mediere hipotalamica si hipofizara printr-un mecanism de feed-back.

In cazul secretiei de testosteron la femeie, aceasta mediere si control secretor se realizeaza tot prin hormonul luteinizant (LH) iar medierea este prin mecanism negativ. Mecanism negativ inseamna ca in momentul in care aceste valori incep sa creasca se va realiza o secretie ce incearca estomparea acestei hipersecretii de testosteron la femeie sau va neutraliza excesul deja secretat.

Cantitatea de testosteron trebuie sa fie foarte redusa, secretata de catre ovare (si poate sa creasca si in cazul unor chisturi sau poli-chisturi ovariene care deregleaza activitatea hormonala a acestora), dar si prin sinteza acestor androizi din alte substante (tot hormoni si nu numai) cu componenta de steroizi. Acesti steroizi se gasesc ca si parte componenta proteica in anumite alimente, medicamente sau chiar suplimente nutritive dar si in anumiti hormoni.

Valorile normale de testosteron la barbat trebuie sa fie situate intre 0.3 nmol/L si 1.10 la un baiat nou-nascut si pana in 6 ani. Cu o valoare intre 1.10 si 35 la un copil de 6-12 ani. Dupa care, in perioada pubertara poate exista o explozie hormonala in care aceste valori (la un baiat) sa atinga si 37-40 de nmol/L, stabilizandu-se in perioada de adult intre 10-25/27 nmol/L.

In acelasi timp, valorile la o fata trebuie sa fie situate intre 0.1 si 0.6 pana la un an. Timp in care in perioada 1 an si 10 ani trebuie sa fie situate tot intre 0,1 / 0,2 si 0,8. Iar in perioada de adolescenta maximum admis trebuie sa fie situate intre 0,2 si 2,7. In perioada de adult pentru o femeie aceasta valoare de testosteron trebuie sa fie situata intre 0,2 si un maxim de 2,7 / 2,8 nmol / L.

Se poate deci sesiza diferenta majora de valori hormonale ale testosteronului in sangele unei persoane de sex feminin si una de sex masculin.
Aceste valori pot fi determinate printr-o simpla recoltare a unei probe de sange venos, care nu necesita o pregatire in prealabil, doar ca pentru a se evita orice suspiciune de interferenta se doreste ca recoltarea sa fie efectuata dimineata a jeun (pe nemancate).

Exista o serie de substante care interfera si care cauzeaza modificari ale acestor valori hormonale sanguine, dar tocmai ca se prefera ca aceste medicamente sa nu fie intrerupte doar pentru analiza, intocmai pentru a observa efectul acestora asupra secretiei hormonale fiziologice a organismului.

Singurul medicament care interfera in citirea titrului de analiza, mai mult decat interfera intr-o secretie reala de hormoni androgeni de testosteron la femeie este biotina.
Biotina sau vitamina B7 este greu de absorbit din fructe si legume, fapt pentru care poate fi prescrisa ca si tratament medicamentos de catre medici, sau poate sa fie preluata fara prescriptie medicala din plafare ori alte magazine de produse naturiste.

Biotina este recomandata in anumite complicatii metabolice regasite in diabet, dar mai ales se recomanda intr-o alopecie pronuntata la femei sau o slabire a forticitatii capilare, fapt pentru care este recomandata ca tratament capilar, insa este de retinut ca interfera cu valorile de analize ale testosteronului la femeie.

Semne si simptome ale une hipersecretii de testosteron?

Sus

- Hirsutism-ul. Hirsutism-ul sau o hiperpilozitate inseamna doua mari efecte ale hipersecretiei de testosteron dar sunt totusi diferite. Hirsutism-ul inseamna o aparitie a unor pilozitati si dezvoltarea acestora in zone in care pentru femei sunt complet nenaturale.

Hirsutism-ul este depistat deoarece pe zona buzei inferioare (mustata) sau in zona barbiei (menton, barba) sau pe fata posterioara a toracelui (spate) ori in dreptul perciunilor printr-o dezvoltare excesiva a perciunilor.

Hiperpilozitatea inseamna dezvoltarea in exces si a numarului de pilozitati (a radacinilor de par) si acestea devin foarte groase si foarte rezistente, intocmai ca si pilozitatea la barbat.. Aceasta hiperpilozitate este manifestata la femeie printr-o aparitie in exces a parului pe maini, picioare (membre inferioare, membre superiare) dar si pe toracele anterior.

- Alopecie androgenica. Si femeile pot suferi de o scadere a rezistentei podoabei capilare insa alopecia sau chelia androgenica (specifica barbatilor) are anumite caracteristici. In primul rand, cele doua zone de alopecie sunt regasite la barbat in zona fruntii (osul fronta) sau in zona superioara a capului (in varful capului). Alopecia feminina este caracterizata de o rarire a numarului de fire de par, dar nu de zone de absenta completa a lor.

- Ingrosarea vocii. Deoarece vocea este data de catre diferente atat in canalul de conductibilitatea al faringelui, dar si de corzile vocale. Pozitionarea corzilor in esofag, dar si grosimea acestora este definitorie in tonalitatea vocii noastre (de aceea fumatul poate modifica vocea prin ingrosarea sau schimbarea diametrului de volum al cailor aeriene si al corzilor vocale).

Aceasta ingrosare sau subtiere a corzilor vocale este determinata si de catre hormonii sexuali. La aceasta se adauga si viteza si frecventa cu care este expirat aerul, iar modificarea caracterelor sexuale vor determina si modificari de debit respirator.

- Cresterea apetitului sexual si a libido-ului. Hormonii sexuali masculini sunt cei care determina apetitul sexual. O hipersecretie a testosteronului va duce la o crestere a apetitului sexual. Altfel spus, expresia in care necesitatea de activitate sexuala este mai mare la barbat, are un substrat hormonal in sensul in care testosteronul si cantitatea acestuia determina necesitatea acestui instinct primar.

- Cresterea masei musculare. Anatomic sau conformatia anatomica ne este determinata si de tipul de hormoni sexuali care ne determina caracterul. Astfel ca la pubertate in timp ce oasele bazinului se modifica si se distanteaza, iar zona dorsala si a pectoralilor vor permite acumularea de tesut adipos, (sani, fund) la barbati efectul este invers si anume se va permite cresterea masei musculare pe membre sau pe pectorali.

Intocmai aceasta va incepe sa se produca si in cazul unei hipersecretii de testosteron. Masa musculara a femeii va creste si se va arde si in speta diminua stratul adipos de la nivelul fundului si sanilor, dar se vor accentua forta musculara si masa musculara.

- Schimbari comportamentale. Deoarece testosteronul prin modificari directe si indirecte pot determina si modificari in personalitate, in sensul unei agresivitati sporite dar si in sensul unei stari de agitatie mai mare si de absenta a fortei de concentrare.

Cauze

Sus

Fiind vorba de o dereglare hormonala, chiar si a hormonilor sexuali, principala dereglare poate fi regasita la nivelul ovarelor, adica o disfunctie secretorie a ovarelor. Dar aceasta dereglare poate fi regasita si la nivelul hipofizei, adica o disfunctie la nivel hipofizar.

Aceste disfunctii pot fi cauzate de o serie de tumori atat maligne dar si benigne localizate la nivelul ovarelor dar si la nivelul hipofizei. Poate fi vorba de chisturi sau micropolichisturi ovariene, de fibrom uterin gigant ori de alte tipuri de tumori.

Insa si o serie de medicamente pot provoca astfel de dereglari. Una din principalele clase de medicamente implicate in astfel de dereglari sunt anticonceptionalele sau contraceptivele hormonale care au o importanta componenta hormonala de actiune si astfel interfera in secretia de estrogeni. Inhiband secretia de estrogen si progesteron pot declansa prin mecanism de feed-back o hipersecretie "de inlocuire" a testosteronului.

Exista si medicamente precum rifampicina care poate produce o asemenea dereglare, rifampicina aflata in clasa antibioticelor. Sau de medicamente precum barbituricele folosite in o serie de tratamente din clasa terapiei psihiatrice.

Dar si tratamentele cu estrogeni sau de alta natura a hormonilor sexuali ce sunt folosite in metodele de fertilitate sau de donare de ovule, unde se intervine in mod direct si accentuat in secretia hormonala.

Aceasta nu inseamna ca aceste medicamente sunt nocive, doar ca trebuiesc administrate doar la indicatia medicului si la aparitia a celor mai mici simptome de dereglari hormonale de tipul hipersecretiei de testosteron, ca aceasta cantitate de medicamente sa poata fi redusa, sistata sau combinata cu anumiti antagonisti.

Mai exista si cazul unei cantitati excesive de steroizi, fie voit (in tratamentul regasit pentru sporirea masei musculare folosit ilegal la anumiti sportivi de performanta). Sau a o serie de medicamente ce au o importanta componenta de corticoizi si cortico-steroizi. Motiv pentru care chiar si la anti-inflamatoare se prefera debutul unui tratament pe baza de anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS – ibuprofen).

Complicatii

Sus

Daca valoarea testosteronului va depasi o valoare de 5 nmol / L, atunci aceasta poate releva un proces tumoral. Proces tumoral atat la nivelul hipofizei dar si la nivelul glandelor sexuale. Aceste tumori pot fi de origine maligna sau de origine benigna si asadar pot da complicatiile specifice unor astfel de cazuri oncologice.

Dereglarile nu se pot rezuma doar la patologii hormonale ci pot afecta o multitudine de valori hormonale. Astfel ca se pot produce o serie de modificari in metabolism sau in activitatea a multor organe si sisteme.

Aceste complicatii se pot rezuma si la o hipertensiune dar si la o serie de afectiuni de origine cardiaca, pulmonara sau digestiva.

Diagnostic

Sus

Dupa o amanuntita analiza la examenul clinic si de anamneza a semnelor care sunt usor observabile a unei femei se va realiza o analiza si a medicatiei din ultimele 12 luni. Deoarece anumite tratamente hormonale sau componente hormonale pot sa aiba un timp indelungat de actiune, sau un timp indelungat pana ce se vor regla la cotele normale.

Totodata, se va efectua si prelevarea unor probe sanguine din sange venos, preferabil pentru a fi realizat un diagnostic de certitudine este a se recolta 2 probe consecutive in decurs de 1 ora si repetarea acelorasi probe dupa cateva zile.

Din aceasta proba de sange venos se va analiza dozarea hormonilor sexuali, adica o analiza atat a estrogenului, progesteronului dar si a testosteronului din sangele pacientei.

Tratament

Sus

In functie de cauza care a determinat aceasta hipersecretie de testosteron si tratamentul poate diferi. Daca etiologia este una de cauza tumorala (fie benigna, fie maligna) atunci principala masura terapeutica care trebuie efectuata este a se extrage chirurgical mai intai tumora.

In cazul unor dereglari hormonale cauzate sau nu de o formatiune tumorala, dar care se localizeaza doar la nivelul glandelor sexuale feminine se vor administra antagonisti de hormoni sexuali (adica estrogen si progesteron).

Insa in cazul unei afectari hipofizare vor trebui administrate si tratamente medicamentoase pentru reglarea hormonului luteinizant.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Marian Iliescu -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate