Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fibromul uterin

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2022

Ce este fibromul uterin

Sus
Fibromul uterin

Fibromul uterin sau leiomiomul uterin este o formatiune tumorala, formata din tesut muscular si conjunctiv, de la nivelul peretelui uterin. Uterul este un organ cavitar, cu mult tesut muscular. Aceste tumori, fibroamele, se pot dezvolta in grosimea peretelui, inspre cavitate sau inspre exterior. Pot fi unice sau multiple, fiind preponderent benigne, necanceroase. Atunci cand exista fibroame multiple, acestea pot conflua, formand o tumora de dimensiuni mari. Marimea pana la care poate ajunge fibromul uterin poate fi aceea a unui pepene verde.

Fibroamele uterine sunt un tip de tumora pelvina foarte comun, afectand 40%-80% dintre femei.

Cuprins articol

  1. Ce este fibromul uterin
  2. Factori de risc
  3. Tipuri de fibrom uterin
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Preventie
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

In aparitia fibroamelor, exista cativa factori ce pot favoriza acest proces. Astfel, sunt la risc de a face fibrom uterin urmatoarele persoane:
• Obezitate sau suprapondere
• Istoric familial de fibrom uterin
• Femeile care nu au fost niciodata insarcinate
• Menarha precoce (prima menstruatie)
• Menopauza intarziata

In ceea ce priveste severitatea fribromului uterin, este extrem de rar cazul in care acesta se transforma dintr-o tumora benigna intr-una maligna. Statisticile spun ca 1 din 350 de paciente dezvolta cancer suprapus fibromului uterin.

Tipuri de fibrom uterin

Sus

Atunci cand se stabileste diagnosticul, fibromul este caracterizat in primul rand dupa localizarea sa. Exista cateva denumiri specifice pentru diferitele tipuri de fibroame.

Acestea includ:
• Fibromul submucosal. In acest caz, tumora creste in interiorul cavitatii uterine, fiind atasat de peretele uterin.
Fibromul intramural. Aceste fibroame sunt continute in grosimea peretelui, fara relief in interior sau exterior.
• Fibroamele subseroase. Acestea sunt localizate in exteriorul uterului, fiind conectate la peretele extern.
• Fibroamele pediculate. Cel mai rar tip de fibrom, acesta este situat tot in exteriorul uterului, insa este atasat de perete ptrin-un pedicul. Pediculul este un mic fragment de tesut, tubular.

Cauze

Sus

Cauzele acestei tumori nu sunt cunoscute. Majoritatea fibroamelor afecteaza femeile aflate inca la varsta fertila.

Semne si simptome

Sus

Majoritatea fibroamelor nu cauzeaza simptome si nu necesita tratament. Acestea sunt fibroamele mici, ce necesita doar monitorizare de catre un medic specialist. Fibroamele de dimensiuni mari vor produce simptome precum:
• Sangerari exagerate in timpul menstruatiei
Sangerari intre menstruatii
• Senzatia de plenitudine in abdomenul inferior, senzatia de balonare
• Urinat frecvent (fibromul pune presiune pe vezica urinara)
• Durere in timpul actului sexual
• Durere lombara
• Constipatie
Secretii vaginale cronice
• Distensie abdominala crescuta, dand aspect de sarcina

Simptomele date de fibromul uterin se stabilizeaza sau dispar complet atunci cand pacienta ajunge la menopauza, sau cand are loc o scadere a nivelului hormonal general.

Metode de diagnostic

Sus

In multe cazuri, fibroamele sunt descoperite intamplator, in timpul unei examinari de rutina. Acestea pot fi simtite in timpul unei examen pelvin si vizualizate prin examenul imagistic ginecologic.

Tabloul clinic eventual prezent poate sugera medicului ca puteti avea un fibrom uterin. Exista cateva teste ce pot fi facute de catre medic, pentru a confirma prezenta fibromului:
• Ecografia: Ecografia este un test neinvaziv si usor de realizat, cu valoare diagnostica mare. In functie de fiecare pacienta, ecografia poate fi realizata transabdominal sau transvaginal.
• RMN. Testul RMN formeaza imagini detaliate ale organelor interne, fiind ceva mai precis decat ecografia.
• CT. Asemanator analizei RMN, computerul tomograf creeaza imagini precise, din unghiuri diferite, ale organelor interne.
• Histeroscopia. In timpul acestei testari, medicul va utiliza un instrument numit scop (un tub subtire, flexibil, dotat cu o mica camera video in capat) cu ajutorul caruia va vizualiza interiorul uterului.

Optiuni de tratament

Sus

Cea mai buna optiune de tratament pentru dumneavoastra va fi aleasa in functie de localizarea tumorii, numarul de fibroame, dimensiunea acestora si severitatea simptomatologiei. Un aspect important despre care se va tine cont este dorinta personala de a avea sau nu copii in viitor, intrucat unele forme de tratament nu sunt potrivite femeilor ce doresc sa ramana insarcinate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre gandurile in legatura cu fertilitatea, pentru a stabili un tratament potrivit.

Medicul va putea recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

Tratament medicamentos
• Antialgice minore, precum ibuprofen sau paracetamol. Acestea pot fi utilizate pentru a ameliora disconfortul si durerea data de fibrom.
• Suplimente de fier. Din cauza sangerarii severe, poate aparea anemie. Medicul poate recomanda administrarea acestor suplimente, pentru a nu inrautati anemia.
Contraceptive orale. Acestea pot fi utilizate in tratamentul fibromului uterin, fiind un tratament simptomatic. Acestea vor controla sangerarile severe menstruale si vor usura disconfortul pelvin.
• Agonistii de GNRH. GNRH reprezinta o categorie de factori stimulatori hormonali. Prin administrarea de injectii cu aceste medicamente agoniste, tumorile fibroide se pot micsora inainte de interventia chirurgicala, facandu-le mai usor de rezecat.

Este esential sa discutati cu medicul despre orice medicament pe care vreti sa il luati.

Tratament chirurgical

Exista cativa factori ce trebuie luati in considerare, atunci cand se recomanda diferite tipuri de operatii pentru fibromul uterin. Tratamentul chirurgical depinde semnificativ de dorinta pacientei de a ramane insarcinata in viitor, de numarul de sarcini avute pana in prezent si de caracteristicile generale ale fibromului. Unele tehnici chirurgicale permit pastrarea uterului, astfel incat pacienta sa poata avea o sarcina in viitor, in timp ce alte optiuni rezeca total sau partial uterul.

Miomectomia este procedura chirurgicala ce permide medicului sa indeparteze fibroamele, fara sa distruga uterul.
Histerectomia este operatia in care uterul este indepartat complet. Histerectomia totala implica indepartarea ganglionilor din jur si uneori, si a ovarelor si trompelor uterine.

Prin rezectia totala a uterului, fibroamele nu pot recidiva si simptomele dispar complet. Daca ovarele nu sunt indepartate, va exista ciclu menstrual chiar si dupa histerectomie. Daca sunt indepartate si ovarele, pacienta va intra la menopauza imediat dupa operatie. Histerectomia este recomandata in special cazurilor mai severe, cu simptome grave si dimensiuni mari ale tumorii. Histerectomia se poate realiza laparoscopic, transvaginal sau mai invaziv, prin operatie clasica.

Preventie

Sus

In general, nu puteti preveni un fibrom uterin. Riscul poate fi redus prin mentinerea unei greutati corporale optime si prin vizitele regulate la medicul ginecolog. Daca sunteti deja diagnosticat cu fibroame de dimensiuni mici, discutati cu medicul despre un plan de monitorizare a acestora.

Concluzie

Sus

Fibromul uterin este o tumora ginecologica benigna, foarte frecventa in randul femeilor tinere. Deseori asimptomatic, este diagnosticat fie intamplator, fie atunci cand apar simptomele, in stadiile mai avansate. Tratamentul chirurgical prin miomectomie sau histerectomie este un tratament curativ, iar prognosticul pacientelor este bun.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids
https://www.healthdirect.gov.au/uterine-fibroids


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate